Nakon svakog diranja ove biljke trebalo bi dobro oprati ruke.
 Shutterstock
Sretna biljka

Lijepa, a tako otrovna: kako je moguće da je onda među najznačajnijim lijekovima za bolesti srca!?

Imala je važnu ulogu u slavljenju proljeća i bila je jedan od omiljenih marijanskih simbola. Narodno ime - gospine suzice - govori o tome. Svojim zvonasto obješenim cvjetovima doista ostavlja dojam poniznosti.

Đurđica je trajna zeljasta biljka iz porodice šparogovki, prepoznatljivih bijelih zvonolikih cvjetova i ugodna mirisa. Ima velike zelene listove te debelo razgranato korijenje iz kojeg izbijaju stabljike visine od 15 do 20 cm. Na stabljici se razvijaju lijepi i mirisni zvonoliki viseći bijeli cvjetovi, a plod je crvena bobica. Bobica je ugodna mirisa, a okus je ljut i gorak.

Ova biljka može se naći po cijeloj Europi te u umjerenom pojasu Azije i Sjeverne Amerike.


PRIPAZITE NA BOBICE

Đurđica je otrovna biljka, posebno cvjetovi i plod. Konzumacija bobica cvijeta đurđice može izazvati povraćanje, proljev i ubrzan puls. Nakon diranja biljke treba temeljito oprati ruke, trebaju je izbjegavati trudnice i mala djeca.

Valja spomenuti i njenu dobru stranu. Naime, sadrži određene glikozide koji, ako se ispravno doziraju, pomažu kod srčanih bolesti.

Ako dođe do trovanja cvijetom đurđica, treba na neki način izazvati povraćanje do dolaska hitne pomoći. Veće doze sigurno će izazvati mučninu i povraćanje, a kod nekih i poremećaj rada srca.

ĐURĐICA JE OTROVNA: Otrovni su svi dijelovi biljke pa stoga, ako ste brali cvjetove đurđice, obavezno dobro operite ruke. Sadrži heterozoide koji utječu na rad srca. Taj otrov uzrokuje mučninu, vrtoglavicu, povraćanje, bolove u ustima i trbuhu, proljev i grčeve. Đurđica ima crvene plodove koji sazrijevaju u rujnu, a i oni su otrovni. Imate li u vrtu ovaj cvijet zamamnog mirisa, pazite da se njime ne otruju mala djeca, a izbjegavati je trebaju i trudnice.

Shutterstock
Kada je sadite u vrt, nemojte je saditi na otvorenoj površini, nego na polusjenovito mjesto.


CRTICA IZ POVJESTI

Đurđica je cvijet bez slavne antičke prošlosti, jer je ni grčki ni rimski pisci ne spominju u svojim djelima. Prvotno latinsko ime, Lilium convallium ili dolinski ljiljan, dali su joj tek u srednjem vijeku. U srednjovjekovnoj cvjetnoj ikonografiji đurđica je bila jedan od najomiljenijih marijanskih simbola. Njezino narodno ime, gospine suzice, na različitim jezicima govori kako su đurđice simbol Marijine žalosti i boli koju je pretrpjela zbog gubitka sina. Snježnom bjelinom simboliziraju Marijino djevičanstvo, opojnim mirisom ljupkost i slast njezine ljubavi.

Kako su učeni srednjovjekovni redovnici tražili odgovarajuće latinsko ime za omiljeni cvijet, htjeli su joj iskazati najveću čast. Đurđice koje svojim niskim rastom i zvonasto obješenim cvjetovima doista ostavljaju dojam poniznosti postale su tradicionalnim simbolom Marijine poniznosti i odanosti volji Božjoj, s kojom je prihvatila svoju ulogu u iskupljenju svijeta. Na brojnim gotičkim i renesansnim prikazima Marije možemo vidjeti đurđice koje, napola skrivene u travi, s vrtnim jagodama i ljubicama, cvatu kraj njezinih nogu. Od cvjetova đurđice proizvodili su zlatnu vodu (aqua aurea), vrlo učinkovitu kod bolesti srca. Renesansi liječnici čak su ih izabrali kao zaštitni znak svojega stana pa đurđice možemo pronaći i na portretima velikih liječnika i profesora medicine. Ne smijemo zaboraviti da đurđica ugčlavnom cvate u svibnju, mjesecu ljubavi, te je simbol čežnje srca, skrivene nade u ljubavnu sreću.

Đurđica je, naime, već kod starogermanskih plemena bila posvećena božici ljubavi, plodnosti i proljeća. Imala je važnu ulogu u kultnom slavljenju proljeća, koje se u ponešto izmijenjenom obliku očuvalo i nakon pokrštavanja germanskih naroda, a danas se pojavljuje na ivanjskim kresovima i postavljanju ukrašenog drveta.


LJEKOVITA SVOJSTVA

Ovu biljku medicina danas takoreći ne upotrebljava, no galenski pripravci od nje spadaju među najznačajnije lijekove za kronična srčana oboljenja, slabosti srca nakon infekcija, smetnje u prijenosu podražaja i različite druge tegobe sa srcem i krvotokom, također na živčanoj osnovi.

Cvijet đurđica toliko je otrovan da ga sami ni u kojem slučaju ne bismo smjeli upotrebljavati.

Nekad su đurđici pripisivali velik značaj i mislilo se da je prikladna za liječenje gotovo svih bolesti. I danas se u narodnoj medicina koristi čaj od li stova za izlučivanje vode, a ponekad i za čišćenje krvi.


GDJE JE POSADITI

Kada je sadite u vrt, nemojte je posaditi na otvorenoj površini, nego na neko polusjenovito mjesto, ispod nekog stabla, oraha ili sl. Posadite je na razmake od 10 do 15 cm ili nemojte uopće voditi brigu o razmacima. Đurđica se može uzgajati u cvjetnjaku, s tim da se dobro zalijeva i drži u hladovini.

Profimedia/Abaca
Kate Middleton za svoje je vjenčanje odabrala buket od đurđica i karanfila.


VJENČANI BUKET

Vojvotkinja Kate Middleton za svoj je vjenčani buket izabrala đurđice, koje simboliziraju ljubavnu sreću, u kombinaciji s karanfilom (engl. Sweet William) koji, osim što simbolizira hrabrost i galantnost, nosi i ime njezina supruga.


Linker
05. ožujak 2024 20:29