Kako biste je održali zdravom, hranite je izvana i iznutra odabranim nutrijentima i vitaminima.
 Foto: Istock
Zdravo vlasište

Kosa počinje starjeti već s 35. - znate li kako spriječiti njeno prorjeđivanje?!

Možda ne možete promijeniti teksturu svoje kose ili brzinu rasta, ali neke probleme vezane sa starenjem i životnim stilom možete spriječiti.

Mnogim se ženama vjerojatno čini da svaka godina života donosi nove probleme s kosom koje treba rješavati: sijede vlasi mogu se početi umnožavati ubrzo nakon tinejdžerske dobi, ponekad već u dvadesetima. Kako se bliži menopauza, možete se sresti i s mnogo ozbiljnijim izazovima kao što su stanjene vlasi ili čak ispadanje kose.

Ali kada kosa doista počinje starjeti? Nova studija koju je proveo Pantene sugerira da starenje kose počinje puno ranije nego što vi mislite. U istraživanju su pitali tisuću žena da odrede kada im kosa počinje starjeti s obzirom na znakove kao što su sijede vlasi, stanjivanje vlasi, krhke vlasi, rascvjetali vrhovi, gubitak sjaja, suhoća kose. Rezultat?

Kosa počinje gubiti mladenačku snagu otprilike oko 35. godine života, dakle u dobi puno mlađoj od one koja se uobičajeno povezuje s početkom menopauze. Pa, što to znači za vaše vlasište?

Prevencija je ključna

Kao i koža, i kosa stari iznutra. Također, kao i kod kože, i kod kose se može preventivno djelovati pravilno odabranim proizvodima. Trebalo bi razmisliti i o tretiranju kose. Primjerice, pegle za ravnanje kose teško da su vam prijatelj: nakratko one čine vlasi svilenkastima, ali zagrijavanjem ih suše i oštećuju.

Možda ne možete promijeniti teksturu svoje kose ili brzinu rasta, ali neke probleme vezane sa starenjem i životnim stilom možete spriječiti. Navodimo neka od poželjnih vrsta proizvoda za zdravlje kose i vlasišta.

* Ulja za obnavljanje kose

Specijalno formulirana ulja namijenjena su za njegu kose koja izgleda žalosno zbog oštećenja toplinom, kemikalijama i bojama za kosu. Ta lagana ulja pružaju kosi dugotrajnu hidrataciju i bogat koktel hranjivih sastojaka.

* Šamponi za jačanje kose

Revitalizirajući šamponi obično sadrže mješavinu različitih korisnih minerala te svakako arganovo (marokansko) ulje. Ono kosi daje sjaj, pojačava rast i štiti vlasi od pucanja.

* Hidratizirajuće kreme za kosu

Ovakve kreme najčešće sadrže jojobino i maslinovo ulje koja pružaju kosi potrebnu dozu vode. Time održavaju vlasi "elastičnima" pa je smanjena mogućnost pucanja vlasi.

Tri faze rasta

Razumijevanje ciklusa rasta kose olakšat će i identificiranje tegoba koje mogu pogoditi vašu kosu, ali i načina na koji ćete ih riješiti. Kosa prolazi kroz tri stadija rasta, i to najmanje 20 puta tijekom prosječnog života.

1. Anagena faza

• Traje dvije do sedam godina

Stanice u korijenu vlasi brzo se dijele i stvaraju začetak nove dlake u bazi folikula koji izguruje prethodnu vlas i ona ispada. Kad netko kaže da mu kosa brzo raste, to zapravo ne može biti istina - anagena faza mora dugo trajati; ako bi bila kraća od dvije godine, rezultat bi bila ćelavost.

2. Katagena faza

• Traje dva do tri tjedna

Nakon što kosa dosegne maksimum kapaciteta za rast, prijeđe u mirovanje. Prestaje rasti da bi se pripremila za ispadanje i samoobnavljanje, ali još je ukorijenjena.

3. Telogena faza

• Traje tri do četiri mjeseca

U ovoj fazi vlas zapravo više nije živa. Kad biste je iščupali iz korijena, kraj bi joj bio prekriven bijelom supstancom poput voska. Vlasi u telogenoj fazi ispadaju same od sebe - nalazite ih na jastuku ili dok perete ili četkate kosu. Kada telogena faza završi, ponovno počinje anagena i na istom mjestu počinje rasti nova vlas.

Na mjesec 1,2 cm

Uobičajeno kosa naraste oko 12 milimetara u mjesec dana. Kako biste je održali zdravom, hranite je izvana i iznutra odabranim nutrijentima i vitaminima. Ako kosa ne dobiva sve što joj je potrebno, vlasi će odumirati ranije nego što je normalno, a to se manifestira kao ispadanje i prorjeđivanje kose.

Linker
18. travanj 2024 09:49