Uvjerite se u njihovu moć!
 Foto: Istock
moćna ulja

Koriste se za ublažavanje depresije i stresa, a rijetki znaju da skidaju i kile

Studije su pokazale učinkovitost eteričnih ulja u svrhu psihofizičkog zdravlja, a pokazala su se i kao dobar saveznik kad je riječ o gubitku kilu.

Kada govorimo o gubitku kilogramu i o raznim suplementima, rijetko kome na pamet padnu eterična ulja. Generalno, ako tražimo nešto kako bismo ubrzali proces mršavljenja prije ćemo se okrenuti čajevima.

No, esencijalna ulja također mogu pomoći kod gubitka kila, ali naravno, ona neće pomoći ako uz to ne regulirate prehranu. I vježbate, naravno! Nažalost, još nitko nije došao do figure iz snova ležeći na kauču.

Institut za miris i ukus i Institut za istraživanje u Chicagu otkrili su da udisanje kulinarskih mirisa poput ružmarina, peperminta, grejpa, naranče potiskuju želju za jelom.

- Redovito tijekom dana, a pogotovo kada ste gladni ovo može suzbiti apetit. Stavite eterična ulja u malu aromaterapijsku bočicu ili inhalator i udište aromu 3 do 6 puta. Gubitak težine obično se postiže udisanjem odabranih mirisa, prije i nakon obroka.

Eterična ulja pomažu u smanjenju žudnje za hranom, potiskuju apetit i povećavaju osjećaj sitosti, što ih čini učinkovitim saveznikom u gubitku težine. Pomažu i kod zadržavanja vode, nadutosti i celulita.

1. Ulje paprene metvice

Ovo eterično ulje je izvrsno za povećanje razine energije, što znači i više vježbanja. Ulje od paprene metvice pomaže u smanjenju umora te suzbija glad. Također otklanja osjećaj nadutosti, mučninu i bolove u želucu, stimulira probavni sustav, olakšava simptome sindroma iritabilnog crijeva.

2. Ulje grejpa

Ubrzava metabolizam i, kada se udiše, pomaže u razgradnji masnog tkiva te može pomoći u smanjenju celulita.

3. Ulje limuna

Udisanjem ulja limuna potičete razgradnju tjelesne masti. Ovo ulje je također stimulator, ima umirujuća svojstva te potiče dobro raspoloženje. Također pomaže očistiti tijelo i potaknuti imunološki sustav.

4. Ulje cimeta

Ulje cimeta pomaže u regulaciji razine šećera u krvi. Ovo pomaže kod mršavljenja, jer se smanjuje želju za slatkim. Kada je razina šećera u krvi neuravnotežena, dolazi do prejedanja.

5. Ulje lavande

Ulje lavande ima umirujuća svojstva pa odlično djeluje na psihu (nesanicu, depresiju, anksioznost, napetost). A svi znamo kako stres uzrokuje nepotrebno prejedanje.

Linker
19. travanj 2024 19:40