Najbolji lijek u borbi protiv celulita je zdrava prehrana, tjelovježba, puno vode, masaža i dobra krema, a mogu pomoći i prirodni pripravci
 Getty Images
A na njega smo zaboravili...

Konačno ga se riješite! Čajevima, kupkom od bršljana i kućnim pripravcima protiv celulita

Celulit sam ne može nestati, već se njegovo stanje s vremenom pogoršava, a što je dugotrajniji, to je potrebno više vremena za njegovo rješavanje

Nema veze je li žena mršava ili ima koji kilogram viška, mišićava, čvrsta, radi li svakodnevno bezbrojno mnogo čučnjeva, izgubi li na težini, celulit se ne predaje tako lako. Želimo li ga uistinu ozbiljno riješiti, smanjiti ili ublažiti, moramo uzeti u obzir etiologiju njegova nastanka, od genetske predispozicije, loše i neredovite prehrane, nedovoljne tjelesne aktivnosti, hormonalnih poremećaja pa sve do uzimanja određenih lijekova poput kontracepcijskih pilula koji potiču njegovo stvaranje ili dodatno pogoršavaju njegovo stanje.

Celulit nije samo estetski problem, nego kronična, degenerativna i upalna promjena u vezivnom i masnom tkivu u kojem dolazi do poremećaja metabolizma, zastoja limfe i loše cirkulacije, što rezultira oštećenjem vezivnog tkiva i nakupljanjem toksina u masnim jastučićima koje vidimo često kao narančinu koru.

Celulit sam ne može nestati, već se njegovo stanje s vremenom pogoršava, a što je dugotrajniji, to je potrebno više vremena za njegovo rješavanje.


Kod kuće

Oni koji tvrde da kozmetički tretmani u vlastitom domu nisu učinkoviti, vjerojatno podcjenjuju važnost detalja, kao što su način nanošenja ili odabir najprikladnijeg proizvoda za svoj problem. Zbog lijenosti možda nikada nisu ni pokušali svakodnevno odvojiti malo vremena za provođenje kućnog anticelulitnog programa, a za postizanje dobrih rezultata najvažnije je biti uporan i strpljiv.


Odaberite proizvod odgovarajuće teksture

Za nanošenje u jutarnjim satima najbolje je odabrati anticelulitni gel koji se lako nanosi i vrlo brzo upija.

Osim toga, gel ima trenutačno učvršćujuće djelovanje te koži odmah daje zategnut i kompaktan izgled. Kako biste pospješili drenažu tekućine iz tjelesnih tkiva, brzo utrljajte gel kružnim pokretima, od stopala do stražnjice, palcima vršeći pritisak na gležnjeve, stražnju stranu koljena i unutrašnju stranu bedra.

Želite li već za nekoliko tjedana uživati u prvim rezultatima, za večernji anticelulitni tretman, s naglaskom na razgradnji potkožnog masnog tkiva, odvojite malo više vremena. Tretman započnite tuširanjem u mlakoj vodi, a zatim potaknite cirkulaciju energično trljajući kritične zone ručnikom od frotira. Na kraju nanesite anticelulitnu kremu koja svojim djelovanjem pospješuje smanjenje obujma.


Isprobajte i slanu vodu

Protiv zadržavanja vode u tkivima, prije nanošenja kreme, kožu poprskajte mineralnom vodom u kojoj ste otopili šaku morske soli. Zahvaljujući principu osmoze slana voda veže tekućinu u tkivima i potiče njezino izlučivanje.

Dvaput tjedno priuštite si tretman anticelulitnim blatom. Nanesite ga na kožu, omotajte noge i stražnjicu plastičnom folijom i ostavite da djeluje pola sata, a zatim isperite. I za kraj, vrijeme koje navečer provodite gledajući televiziju iskoristite za masažu nogu drvenim masažerom.


Voda

Pijte mnogo vode, jer dehidrirana koža brže stvara celulit. Ona pospješuje izmjenu štetnih tvari, uklanja toksine iz organizma i pruža koži vlagu iznutra, čineći je pritom glatkom i elastičnom.

Treba popiti najmanje dvije, pa čak i tri litre negazirane, prirodne mineralne vode, koju u manjim količinama konzumirajte tijekom cijeloga dana. Korisni su i biljni čajevi te bistre juhe od povrća. Izbjegavajte kavu i alkohol, jer snažno pogoduju pojavi i razvoju celulita.


Čajevima protiv celulita

Želite li iskorijeniti narančinu koru, svakodnevno pijte napitak spravljen posebno za vaš tip celulita. Ako imate celulit mekanog tipa, trebate potaknuti drenažu: u bocu vode stavite 30 kapi ekstrakta ananasa i 20-30 kapi guarane. U slučaju tvrdog celulita s čvorićima, potreban je napitak za poticanje cirkulacije, koji ujedno ima protuupalno djelovanje: pomiješajte žlicu listova peršina, 2 lista salvije, 2 cvijeta nevena, 3 cvijeta i lista bijelog gloga i 2 grančice preslice. Žlicu mješavine ovih biljaka stavite u vrelu vodu i ostavite petnaest minuta. Svako jutro natašte popijte po jednu šalicu čaja.


Samo prehrana ne može utjecati na to hoćete li razviti celulit ili ne, ali dobro uravnotežena i zdrava prehrana može smanjiti upalni proces u tijelu te pomoći održavanju optimalne tjelesne težine. Dobra hidriranost - pijenjem dovoljne količine vode i unosom obilja namirnica bogatih vodom - može pomoći u jačanju vezivnog tkiva, ali i u mršavljenju. Nastojte jesti što više krastavaca, radiča, rajčica i paprika jer to povrće sadrži više od 90 posto vode.


Kupka od bršljana

Bršljan je prirodni lijek protiv celulita jer uklanja višak vode i nakupine masnoće. Dvije šake svježeg bršljana stavite u litru vode. Kuhajte oko pola sata, procijedite i ulijte u kadu napunjenu toplom vodom. Namačite se oko 15 minuta i to jednom tjedno.


Kupka od soli i đumbira

Opustit će tijelo, potaknuti bolju cirkulaciju, izbacit će toksine i višak tekućine iz tijela. Ono što vam treba su 3 žlice morske soli i 15 g đumbira u prahu. Sastojke dodajte u vodu i uživajte u kupki.


ČITAJTE I: Vidljive promjene: 18 učinkovitih pripravaka protiv celulita

Linker
12. travanj 2024 01:55