Piknik? Može, ali socijalno distanciran
 Getty Images
Za sigurno ljeto

Koliko su sigurna kupališta, kako koristiti javni wc, što posebno treba izbjegavati u društvu...

Preporučujemo pet ljetnih aktivnosti u kojima možete uživati na otvorenom, a sigurne su i tijekom pandemije, ako se pridržavate preporučenih mjera

Ljeto je u punom jeku, no zbog širenja koronavirusa i dalje trebamo biti oprezni i odgovorni u aktivnostima koje poduzimamo. I dalje se u fazi „otvaranja“ pitamo da li možemo bez straha odlaziti na bazene, roštiljade, utrke, koncerte, street festivale i druge aktivnosti na otvorenom zbog kojih toliko volimo ljeto i druženja na otvorenom s obzirom na to da krivulja svakodnevno novooboljelih ponovno raste?

Evo pet ljetnih aktivnosti u kojima možete uživati na otvorenom, a sigurne su i tijekom pandemije koronavirusa, ako se pridržavate preporučenih mjera.

Socijalno distancirani piknik

Nema prepreka da ne napravite piknik u svom dvorištu ili na nekoj zelenoj površini na otvorenom. Pridržavajte se preporuke da ste dovoljno udaljeni jedni od drugih, što ne bi trebao biti problem te izbjegavajte dijeliti posuđe. Epidemiolog i specijalist za infektivn ebolesti dr. Rashid Chotani kaže da je važno izbjegavati jesti čips ili, primjerice, salatu od povrća iz zajedničke posude. Bolje je i za svakog sigurnije ako je svaki obrok zasebno poslužen. Savjetuje se i da se ne dira hrana koju nećete uzeti, ne dijele boce ni čaše.

Kupanje u moru, jezeru i bazenu

Još uvijek nema dokaza da se koronavirus širi vodom pa je sigurno kupanje na morskim plažama i jezerima.Ako primjenjuju higijenske mjere u bazenima - dezinfekcija klorom i tuširanje kupača prije ulaska u bazen - i bazenska voda je mikrobiološki ispravna i gotovo sigurna od zaraze koronavirusom. Naime, kako prenosi zdravstveni portal WebMD, koronavirus se može pronaći u mokraći zaraženih osoba te se može zateći u otpadnim vodama. Zato je važno da se redovito primjenjuju mikrobiološke mjere te da su bazeni i kupališta dobro zaštićeni od kanalizacijskih ispusta.

Profesor mikrobiologije i imunologije na američkom University of Arizona, Charles Gerba, koji je proučavao koronaviruse u vodi, kaže da oni mogu preživjeti u vodi od dva do tri dana, no upitno je može li nas virus Covid-19 zaraziti u vodi. Od vode veća opasnost su ljudi pa i u moru i u bazenu držite razmak od drugih metar i pol. Tako se ponašajte i kada izađete iz vode jer propisanim razmakom smanjujete mogućnost zaraze putem aerosoli, tj. iskašljavanje, što je realno veća opasnost nego čak i ako se utvrdi da se koronavirusom možemo zaraziti i preko vode. Ako na kupalištima ili na plaži koristite zajedničke sanitarne prostorije ili boravite na mjestima većeg okupljanja ljudi, češće perite ruke i nosite masku.

Kampiranje

Već se naveliko govori o tome da nam stiže zlatno doba kampiranja, omiljenog načina odmora sjevernijih europskih stanovnika. Kampovi su atraktivnija i sigurnija mjesta zbog lakšeg održavanja socijalne distance, boravka u prirodi i manje fluktuacije ljudi. Svatko posjeduje svoju opremu (šator, vreću za spavanje, pribor za kuhanje) i ne dijeli je s drugima. Ako još niste sigurni da li biste se upustili u nezaboravnu avanturu kampiranja, dobar izbor su i mobilne kućice, kojih je sve više. Osiguravaju „svoj komadić“ prostora u kojem možemo nesmetano boraviti i imaju vlastiti sanitarni čvor.

Drive-in kino

Siguran i zabavan način provođenja vremena je drive-in kino. Ulaznice se kupuju online, a tijekom projekcije ne izlazite iz vlastitog automobila. Piće i grikalice možete donijeti sami, a doživljaj neće izostati. Filske projekcije na otvorenom, praksa gledanj afilmova pod zvjezdanim nebom, započela je 50-ih godina prošlog stoljeća, a u međuvremenu se proširila svijetom. U doba pandemije koronavirusa odličan je i siguran način zabave.

Kava u kafiću

Ispijanje kave ujutro i popodne među omiljenijim je načinima provođenja vremena u Hrvatskoj. Iako su kafići i restorani otvoreni, a uz preporuku nošenja maski i relativno sigurni, ipak radije odlazite u kafiće i restorane koji su na otvorenom i gdje možete držati razmak od metar i pol do dva. Izbjegavajte zatvorene prostore s mnogo ljudi. Obavezno dezinficirajte ruke na ulazu i nastojte ne dodirivati ništa nepotrebno. Ne zadržavajte se na šanku, osim kad naručujete, a, ako ih i ima, izbjegavajte konzumirati grickalice u zdjelicama na stolovima te koristiti začine i čačkalice koji stoje na stolovima.

Što ako morate koristiti zajednički wc?

Ako je moguće izbjegavajte korištenje javnih zahoda, ali ako ne možete, uvijek sa sobom imajte masku i alkoholni dezinficijens u slučaju da ja tamo ne zateknete. Nakon pranja ruku sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi, ruke obavezno dezinficirajte sredstvom na bazi alkohola.

Prilikom puštanja vode u školjku najprije zatvorite poklopac. Naime, recentna istraživanja pokazuju i da ispiranje WC-a može stvoriti oblak aerosolnih kapljica koje mogu ostati u zraku dovoljno dugo da se zarazite i vi, ali i osoba koja nakon vas uđe u prostor. Poklopljena zahodska školka i nošenje maske značajno će umanjiti rizik zaraze koronavirusom.

Je li uopće sigurno putovati?

Otići na planirano putovanje ili ne pitanje je oko kojeg mnogi još dvoume. Međutim, uz pažljivo planiranje i pridržavanje propisanih mjera ne trebate odustati od putovanja. Najvažnija kontinuirana informiranost, posebice praćenje preporuka Kriznog stožera civilne zaštite, službene stranice o koronavirusu, prometnih informacija HAK-a i praćenja mjera koja izvanredno može izdati MUP.

Ako možete na put radije krenite osobnim automobilom jer ćete tako smanjiti mogućnost zaraze i skratiti trajanje putovanja. Bez obzira na to što se nalaze u svim benzinskim postajama na autocestama, korisno je krenuti na put s paketom maramica za dezinfekciju i jednokratnih rukavica za domaćinstvo.

Koristite jednokratne rukavice tijekom punjenja goriva i dodirivanja površina na pumpama. Također dezinficirajte ruke, volan, mjenjač i druge površine unutrašnjosti vozila nakon što se vratite s pumpe ili trgovine. Prilikom zadržavanja na odmorištima pojačajte higijenu ruku, ako dolazite u kontakt s drugima nosite masku, a kad god je moguće držite socijalnu distancu. Savjetuje se korištenje beskontaktne naplate cestarine.

Linker
25. travanj 2024 15:25