Testirajte sebe ili svog partnera uz pomoć ovih jednostavnih vježbi.
 Getty Images/iStockphoto
za mirne i tihe noći

Koji ste tip hrkača? Riješite test i otkrijte koje je rješenje najbolje da vas utiša

Postoje načini da se hrkanje ublaži i učini podnošljivijim. Prvi i osnovni korak je otkriti što je uzrok - je li problem povezan s ustima, nosom ili jezikom. Testirajte sebe ili svog partnera i pronađite rješenje problema

Hrkanje je uzrok mnogih besanih noći, slabih živaca, razdraženosti, a često i razdvojenog spavanja partnera. Iako i žene ponekad hrču, čak dvije trećine hrkača su muškarci, pa ako ste jedna od sirotih žena koje noćima bdiju, guraju vatu u uši ili lakat pod rebra usnulom partneru, ne očajavajte jer rješenja postoje. Stručnjaci za spavanje kažu da postoje načini da se hrkanje ublaži i učini podnošljivijim, a u tome je prvi i osnovni korak otkriti što je uzrok hrkanja - je li to problem povezan s ustima, nosom ili jezikom. Riješite test i saznat ćete što najbolje djeluje kod vas ili vašeg hrkanja.

Testirajte sebe ili svog partnera uz pomoć ovih jednostavnih vježbi:

Nosni hrkač

Pritisnite jednu nosnicu kako biste je zatvorili. Zatvorenih usta udahnite zrak kroz drugu nosnicu. Ako vam se nosnica zatvara, pokušajte je zadržati otvorenom pomoću kraja šibice.

Ako je disanje lakše kad nosnicu otvorite šibicom, vaš problem hrkanja mogli bi riješiti nosni flasteri. Testirajte obje nosnice.

Otopine za inhalaciju koje se mogu kupiti u ljekarnama održavaju nosne putove prohodnima u slučaju da je hrkanje posljedica prehlade ili alergijskog rinitisa te bi ih trebalo koristiti oko petnaest minuta prije spavanja.

Pomagala koja nosnice drže otvorenima, poput flastera za nos, učinkovito su rješenje za osobe koje hrču zato što pate od alergije ili začepljenog nosa.

Usni hrkač

Otvorite usta i proizvedite zvuk nalik hrkanju. Ako možete hrkati samo kad su vam usta otvorena, znači da dišete na usta. Proizvodi koji pomažu da vam usta tijekom spava- nja budu zatvorena mogu zaustaviti vaše hrkanje.

Esencijalna ulja: sprejevi koji sadrže esencijalna ulja i biljke adstringen- tnog djelovanja učvršćuju tkivo jezi- ka i okolna tkiva te tako ublažavaju problem hrkanja kod usnih hrkača.

Flasteri za bradu postavljaju se ispod donje usnice i na bočnim stranama usana te sprečavaju da se u snu donja čeljust opusti i otvori. Mogu se kupiti u ljekarnama i preko interneta.

Laserska operacija je dobro rješenje ako je hrkanje uzrokovano slabim tonusom u stražnjem luku usne šupljine. Uvulopalatoplastika je zahvat koji nudi trenutačno i trajno rješenje problema hrkanja.

Jezični hrkač

Isplazite jezik koliko god možete i stegnite ga među zubima, a potom pokušajte napraviti zvuk kao da hrčete. Ako je zvuk hrkanja tiši kad vam je jezik u tom položaju, onda se ubrajate u one kod kojih je hrkanje posljedica slabog tonusa jezika i okolnog tkiva. Za ovaj tip hrkanja od pomoći mogu biti pomagala koja čeljust pomiču malo (oko 5 mm) prema naprijed, a mogu se naručiti preko interneta.

SomnoGuard AP (cijena je 129,99 funti plus troškovi dostave) oralno je pomagalo izrađeno od fleksibilne plastike koje se modelira direktno u ustima nakon što se zagrije u vrućoj vodi. To pomagalo malo potiskuje donju vilicu i jezik prema naprijed čime se stvara veći prostor za disanje i ublažava hrkanje.

Linker
18. travanj 2024 14:00