Mnoge analize utvrdile su da eko hrana sadrži znatno više vitamina, bjelančevina, ugljikohidrata, kalija, kalcija, željeza, enzima i ostalih nutrijenata.
 Foto: Istock
Prirodnost bez toksina

Koja je razlika između 'eko' i prirodnih' proizvoda

Pitali smo stručnjake na koji se način kupci mogu zaštititi i sami provjeriti radi li se zaista o eko proizvodu.

Ako ste u potrazi za zdravom hranom nailazili na natpise "domaće" ili "prirodno", možda ste povjerovali da se radi o ponudi proizvoda dobivenih bez korištenja štetnih kemijskih sredstava. Možda ste bili dovedeni u zabludu s obzirom na to da isključivo ekološki dućani nude certificirane eko proizvode koji se biraju po kriteriju organskog i cjelovitog te koji jedini jamče prirodnost bez toksina.

Glavna razlika

Razlika može biti velika. Naime, jedino u eko proizvodnji je u potpunosti zabranjeno korištenje kemikalija, pesticida, herbicida i GMO-a. Proizvodni procesi se kontroliraju od uzgoja do pakiranja i transporta.

Pitali smo savjetnike bio&bio trgovina na koji se način kupci mogu zaštititi i sami provjeriti radi li se zaista o eko proizvodu.

"Važno je da kupci znaju da u Hrvatskoj, na žalost, ne postoji zakonski propis koji regulira korištenje oznaka "zdravo", "domaće" ili "prirodno" te mnogi takvu situaciju zlorabe dovodeći kupce u zabludu. To je klasičan primjer greenwashinga kojemu je cilj prikazati proizvode, brandove ili tvrtke ekološkim i eko osviještenim iako oni to uopće nisu." ističu.

Zdravija hrana

Mnoge analize utvrdile su da eko hrana sadrži znatno više vitamina, bjelančevina, ugljikohidrata, kalija, kalcija, željeza, enzima i ostalih nutrijenata. A nose i niz zdravstvenih prednosti. Ovo su neke od njih:

  • Manji rizik od pretilosti
  • Manji rizik od pothranjenosti
  • Manji rizik od dijabetesa
  • Manji rizik od bolesti srca i krvnih žila
  • Manji rizik od raka
  • Manji rizik od bolesti crijeva
  • Manji rizik od kolesterola
  • Manji rizik od kožnih bolesti
  • Manji rizik od alergija
  • Manji rizik od osteoporoze

Ekološko voće i povrće nije kemijski tretirano. Prirodno je nešto sasvim drugo.

Nutricionistički savjeti za bolju kvalitetu života

  1. Manje bijelog šećera i umjetnih sladila (koristite prirodna sladila kao što su med, sirup od agave i javora, te stevia)
  2. Manje bijelog brašna (koristite brašno cjelovitih žitarica kao što su brašno zobi i ječma)
  3. Manje soli
  4. Manje prerađenih žitarica (koristite cjelovite žitarice kao što su smeđa, crvena ili crna riža, proso i quinoa)
  5. Manje prerađenih masnoća (koristite ekstra djevičansko maslinovo ulje, sezamovo i lanenovo ulje)
  6. Manje dodanih boja (pecite domaći kruh i domaće kolače)
  7. Manje pojačivača okusa (koristite domaću slaninu, kobasice i šunke)
  8. Manje konzervirane hrane (koristite svježe)
  9. Manje slatkih gaziranih pića (više vode, zelenih i biljnih čajeva, voćnih i povrtnih smoothieja i cijeđenih sokova)
  10. Manje brze hrane (jedite kod kuće spravljenu hranu)

Naše gorivo

Naime, hrana koju jedemo gorivo je za naše tijelo. Ako hrana nije dobra, odnosno nutritivno hranjiva, tada tijelo dobiva krivu informaciju, narušava se naš metabolizam i zdravlje u cjelini. Nastavimo li ne poduzimati ništa i ne brinuti što jedemo tada plaćamo skupu cijenu. Prekomjerna tjelesna težina ili, pak, s druge strane, pothranjenost, masnoća u krvi, bolesti srca i krvnih žila, dijabetes, artritis, rak... samo su neke od bolesti kojima takvom ishranom dajemo veće šanse da se razviju.

Dakle, kada bismo potpuno banalizirali temu hrane i zdravlja, mogli bismo reći kako je hrana ključ našega zdravlja. I jest. No, jeste li ikada promislili što ta tvrdnja zapravo znači?

Možemo je i malo modificirati, pa reći ono si što jedeš. Jeste li o tome razmislili? Zaista, trebali biste. Zapravo, svi bismo trebali, jer upravo je hrana lijek za naše tijelo koji sprječava i liječi bolesti. I iz tog je razloga vrlo važno znati podrijetlo namirnica koje stavljamo na tanjur.

Europsko udruženje nutricionista smatra kako bismo trebali osvijestiti podrijetlo namirnica na svom tanjuru i držati se uravnotežene prehrane kako bismo spriječili disfunkciju organizma.

Briga o zdravlju i snažnom imunitetu posebno je važna u nadolazećoj sezoni viroza prehlada i gripe.

Savjetnici bio&bio trgovina ističu da su u misiji zaštite imuniteta, od ključne važnosti domaći eko med, propolis, prirodni dodaci prehrani, ali i raznolika i cjelovita hrana poput ekološkog kruha bez aditiva, eko mlijeka bez kemikalija i hormona, te kemijski netretirano ekološko voće i povrće.


Posjetite najbližu bio&bio trgovinu ili pregledajte web trgovinu te saznajte više na www.biobio.hr |Besplatni info telefon 0800 246 246.

Promo

Linker
19. travanj 2024 12:27