Možda je jedan od ovih savjeta idealno rješenje baš za vas...
 Foto: Istock
Dokazana strategija

Klasici koje ste možda zaboravili: S ovih 27 anti-age trikova nećete pogriješiti

Kada govorimo o prevenciji bora te tamnih mrljica i male promjene mogu izbrisati godine s vašeg lica.

Naravno, postoji cijeli arsenal anti-age krema, losiona, seruma koji mnogu usporiti taj nemilosrdni proces starenja i učiniti vašu kožu sjajnom. No, kada govorimo o prevenciji bora i tamnih mrljica i male promjene mogu izbrisati godine s vašeg lica.

Donosimo 27 anti-age trikova koji, prema znanstvenicima, dermatolozima i stručnjacima za ljepotu zaista pale.

1. Nemojte koristiti slamku

Niste o ovome razmišljali, zar ne? Možda vam se ovo čini kao nevina navika (ah taj Mojito), ali nakon nekog vremena primijeti ćete borice oko usana.

2. Prestanite pušiti

Osim što povećava rizik od brojnih bolesti, pušenje, kao što već znate - narušava izgled. Uzrokuje prerano starenje kože, bore, žute zube… Zar trebamo i dalje nabrajati?

3. Nemojte zaboraviti na antioksidanse...

Voće i povrće koje sadrže antioksidante poput vitamina B i E posebno su odlični za kožu te je štite od slobodnih radikala u okolišu, koji oštećuju stanice kože.

4. ... a ni na fermentiranu hranu

Sigurno znate kako su kimchi, kiseli kupus, tempeh i druga hrana bogata probioticima odlični za probavu, ali znate li da također sprječavaju preuranjeno starenje.

5. Opskrbite se proteinima

Većina žena bi trebalo jesti 46 grama proteina dnevno (još i više ako su trudne, ako doje ili su profesionalne sportašice). Proteini pomažu u izgradnji i održavanju mišićne mase koja, kako starimo, opada.

6. Smanjite unos šećera

Ako vam već nije dovoljan razlog povećan rizik od debljine, dijabetesa i srčanih bolesti, prevelik unos šećera utječe i na izgled kože.

7. Spavajte na svilenim jastučnicama...

Svila i saten su jako nježni i ne uzrokuju mnogo trenja, što s vremenom može usporiti formiranje finih linija.

8. ... i na leđima

Uvijek spavate na boku? Moguće je da ova navika uzrokuje linije na obrazu koji je uvijek pritisnut o jastuk.

Foto: Istock
Izbjegavajte slamke jer stvaraju bore oko usana.

9. Konzumirajte zdrave masnoće

Postoje brojni razlozi zašto biste trebali jesti omega 3-masne kiseline. Jedan od njih je i zdravija koža.

10. Neka vam vježbanje postane prioritet

Redovita tjelovježba pomoći će vam da izgledate, ali i da se osjećate mlađe. Kanadski znanstvenici nedavno su potvrdili kako vježbanje može usporiti znakove starenja.

11. Naučite upravljati stresom

Stres se osim na vaše mentalno zdravlje, može odraziti i na kožu. I zato je vrlo bitno kako se s njim nosite. Joga, meditacija, opuštajuća kupka, knjiga ili film mogu vam pomoći da saberete misli i da se relaksirate.

12. Radite piling na pravi način

Piling pomoću kuglica ili kemijski piling je strategija za njegu kože koja se koristi za skidanje mrtvih stanica kože i otkrivanje glatkog tena ispod nje - no važno je da, prilikom tog procesa, ne nadražite lice. Previše pilinga je kontraproduktivno i trebali biste razgovarati s vašim dermatologom o najboljoj metodi pilinga za vaš tip kože.

13. Koristite proizvode s retinolom

Ako imate samo jedan proizvod protiv starenje, pobrinite se da on sadrži retinol. Ovaj najčišći oblik vitamina A i njegov antioksidacijski derivat potiče proizvodnju kolagena i obnavlja stanice kože.

Ako do sada niste koristili proizvode s retinolom, uzmite onaj koji sadrži manji postotak (može isušiti kožu) i onda ga postepeno povećavajte.

14. Smanjite unos soli

Već znate da previše soli dovodi do zadržavanja vode u tijelu te se možete osjećati nekako teško i napuhnuto. Isto to se događa s kožom lica, poput natečenosti oko očiju.

15. Pijte dovoljno vode

Nedovoljan unos vode odrazit će se i na kožu lica. Bez dovoljno vode u organizmu reducira se vlažnost i u stanicama naše kože, pa se ona isušuje, gubi elastičnost, čvrstoću i napetost.

16. Lakše s alkoholom

Alkohol dehidrira tijelo, pa tako i kožu lica. Dehidrirana koža izgleda suho, grubo te se peruta.

Foto: brooke cagle/unsplash
Kada se ne bismo izlagali suncu, naša bi koža izgledala 10 do 15 godina mlađe.

17. Pazite na ruke...

Sigurno veliku pažnju pridajete koži lica, ali što je s rukama? Bez ciljanog režima koji će usporiti početak tamnih mrlja i teksturnih promjena, ruke mogu ostariti brže od lica. Sunce je uglavnom najveći krivac za tamne mrlje i smežuranu kožu. Svakog jutra na ruke stavite zaštitni faktor, a navečer koristite svoj redoviti losion.

18. ... i na dekolte

Još jedan zaboravljeni dio kože. Previše izlaganja suncu u mladosti, može ostaviti vašu kožu dekoltea punu mrljica, pjega, bora… Nemojte zaboravljati stavljati kremu sa zaštitnim faktorom svaki put kad vam dekolte nije pokriven.

Ako vam je dekolte već oštećen, stručnjaci savjetuju da ga prije spavanja namažete losionom koji sadrži retinol ili kremom koja smanjuje proizvodnju melanina.

19. Očistite lice prije spavanja

Znate da to trebate, ali ponekad to ipak ne učinite. Razumijemo, ali stručnjaci stalno naglašavaju da se koža regenerira tijekom spavanja, a da ne pričamo o začepljenim porama ujutro.

20. Ozbiljno shvatite štetnost sunca

Čuli ste to već stotinu puta, ali ponovit ćemo još jednom. Krema sa zaštitnim faktorom je najbolja anti-age stvar koju možete učiniti za svoju kožu. Osim bora, izlaganje suncu uzrokuje pojavu tamnih mrlja na licu i rukama. Prvi preparat koji svako jutro trebate staviti na kožu lica, vrata i dekoltea, bez obzira na vremenske uvjete, pada li kiša, snijeg ili sja sunce, krema je za zaštitu od sunca s minimalnim zaštitnim faktorom 30. Treba je obnavljati tijekom dana, posebno boravite li na otvorenom.

21. Naspavajte se

Dobar san, dobra koža - vrlo jednostavna formula.

22. Posjetite dermatologa

Dermatolog će vam najbolje reći što vašoj koži treba, i koje anti-age metode su za vas najbolje.

23. Hidratizirajte kožu prije nego što se osuši

Hidratizacija je puno više od stavljanja kreme na lice. I sve te skupe anti-age kreme će bolje djelovati ako ih stavite na čistu, vlažnu kožu. Stručnjaci preporučuju stavljanje kreme u roku od tri minute nakon tuširanja, prije nego što se lice osuši.

Foto: Istock
Ako ste u prilici, jogu čim češće vježbajte u prirodi, a pogotovo kad je riječ o vježbama disanja.

24. Uzimajte vitamin C

Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition kaže kako su oni koji su konzumirali hranu bogatu vitaminom C imali manje bora za razliku od onih koji nisu. Učinkovitim se pokazao i vitamin C serum koji može smanjiti hiperpigmentacije na koži, potaknuti proizvodnju kolagena, smanjiti upalne procese i iritacije te umiriti crvenilo kože.

25. Osvježite osmijeh

Žuti zubi mogu dodati nekoliko godina vašem licu. Nemojte to dopustiti i uklonite mrlje pastama za izbjeljivanje, trakicama ili potražite savjet zubara.

26. Pazite kako tipkate

Dermatolozi upozoravaju kako stalno držanje glave prema dolje dok tipkate po mobitelu uzrokuje propadanje kolagena u predjelu vrata i tako izaziva pojavu obješene kože. Držanje mobitela u razini očiju može pomoći. Nemojte zaboraviti koristiti losione za vrat koji su formulirani antioksidansima i sastojcima poput shea maslaca i arganovog ulja.

27. Manje uređaja za kosu

Nakon godina korištenja pegle za ravnanje ili figara kosa lako može postati suha i tanka. Pustite kosu da se malo oporavi, a ako baš ne možete bez ovih uređaja nemojte ih koristiti na najvećoj temperaturi. I ne zaboravite na preparate za zaštitu.

Ovdje pročitajte koja eterična ulja mogu spasiti i najoštećeniju kosu.

Linker
19. travanj 2024 05:17