Sve vagine imaju miris, ali to sigurno nije Chanel No. 5...
 GETTY/goop.com
postoji i lista čekanja

Kako zapravo miriše zdrava vagina? I ne, odgovor vam sigurno neće dati bizarna svijeća Gwyneth Paltrow za kojom svi (iz nekog razloga) lude...

Postoji lista čekanja za svijeću s mirisom vagine ove holivudske glumice te se jednostavno moramo zapitati kako zapravo miriše zdrava vagina

Sve vagine imaju miris, ali to sigurno nije Chanel No. 5... Ipak, nekad je taj miris previše neugodan i ukazuje da nešto 'dolje'nije u redu

Kad je riječ o predstavljanju nekog novog, bizarnog proizvoda ili tretmana, kao što je to sprej za odbijanje vampira ili parenje vagine, Gwyneth Paltrow nas nikada neće razočarati. I u 2020. je ostala vjerna sebi te je izašla s neobičnim prijedlogom da u svoje domove unesemo jedan posve novi miris i to pomoću svijeće koja se naziva 'Ovo miriše kao moja vagina'. Da, dobro ste čuli, reklamira svijeću s 'mirisom' vagine.

Ova svijeća pomalo bezobraznog naziva izašla je iz tvrtke Heretic poznate po proizvodnji parfema i mirisnih svijeća na bazi prirodnih esencijalnih ulja. Sve je počelo kao šala između parfumera Douglas Littlea, osnivača brenda Heretic i Gwyneth. Navodno je tijekom testiranja parfema 47-godišnja glumica u jednom trenutku rekla 'Uhhh...ovo miriši kao moja vagina'. Nakon što su se dobro nasmijali, zaključili su da bi to bilo odlično ime za taj miris. I tako je nastao još jedan bizaran proizvod.

Ako se pitate kakav miris imaju vagine u svijetu u kojem živi Gwyneth Paltrow, ne brinite, to sigurno nije neugodan miris ribe ili nešto slično. Riječ je o zabavnom, predivnom, seksi i iznenađujuće ugodnom mirisu, kako ga opisuju autori. Ili, točnije, o mješavini mirisa geranija, citrusnog bergamota i cedra te damaske ruže i sjemenki ambrete. Nemojte paničariti ako vaša vagina nema ni blizu takav voćno cvjetni miris.

- Iako miris vagine ne nalikuje parfemima, njezin specifičan miris je mnogima vrlo drag. Osim toga, ovisno o tome koji su dani u mjesecu, miris vaginalnog iscjetka se može mijenjati - objašnjava dr. Sherry Ross, ginekologinja i autorica knjige Ultimativni vodič kroz žensko intimno zdravlje.


Kakav je zapravo normalan miris vagine?

- Teško je precizno opisati kako miriše zdrava vagina jer svaka žena ima svoj miris. Neke žene taj miris opisuju kao zemljani, zreo, gorkast ili čak oštar - kaže dr. Ross dodajući da nije važno kako ćete ga opisati već je važno da znate prepoznati što je 'normalan' miris vaše vagine. Svaka žena je doživjela trenutak kad je, pri skidanju gaćica, iznenadi drugačiji, čudan ili možda neugodan miris. Vagina je vrlo osjetljiva na promjene u svakodnevnoj okolini i sve što utječe na njezinu delikatnu ravnotežu će utjecati i na njezin miris, kao i na tip i konzistenciju iscjetka.


Što uzrokuje promjenu mirisa

- Na miris vagine utječu uzimanje antibiotika, tuširanje, spermicidi, novi seksualni partner pa čak i učestalost spolnih odnosa - objašnjava dr. Ross. Promjene u razini hormona uzrokovane trudnoćom, dojenjem ili menopauzom također mogu promijeniti miris vagine. A da ne govorimo o infekcijama bilo gljivičnim ili bakterijskim bilo spolno prenosivim infekcijama koje itekako utječu na miris 'tamo dolje', baš kao i zaboravljeni ili predugo nepromijenjeni tampon (zbog bakterija koje se tada počnu razvijati u tom području).

- Svi ti faktori, ne samo da mogu uzrokovati čudan miris, već i druge neugodne simptome. U stvari, kad s vaginom nešto nije u redu, velika je vjerojatnost da ćete, osim promijenjenog mirisa, osjetiti i neke druge simptome - kaže dr. Ross.


Kako prepoznati kad je riječ o bolesti

Vaginalna infekcija obično je praćena i simptomima kao što su svrbež, peckanje, crveno i otečenost te promjena mirisa. Ako je miris naročito snažan i vuče na 'ribu', to može biti znak bakterijske vaginoze ili spolno prenosive bolesti trihomonijaze. Mislite li da imate vaginalnu infekciju, svakako otiđite liječniku kako biste što prije započeli s odgovarajućim liječenjem.

Na miris vagine inače može utjecati i promjena u prehrambenim navikama. Određene namirnice narušavaju delikatnu ravnotežu vaginalnog pH, a to može dovesti do stvaranja neugodnog mirisa. Prema mišljenju dr. Ross, za to su najveći krivci češnjak, luk, menta, kurkuma, plavi sir, zelje, cvjetača, šparoge, crveno meso i vinski ocat. Pušenje, alkohol i nedovoljna konzumacija vode također mogu promijeniti miris vagine, a na njezin miris, naravno, utječu i naše higijenske navike. Imajte na umu da je vagina u tom smislu ista kao i bilo koji drugi dio tijela i da je treba održavati čistom.

- Vagina ima žlijezde znojnice i folikule dlačica, a oboje može privući bakterije, što onda može dovesti do nastanka neugodnog mirisa - upozorava dr. Ross. No, isto tako podsjeća da, koliko god zdrava i čista bila, vagina nikada neće mirisati kao buket ruža. Iako i to, na svoj način, može biti jednako lijep miris.

Linker
11. ožujak 2024 00:22