Ušli smo u doba godine kad se crpimo i psihički i fizički umjesto da uživamo. Kako se vi s tim nosite?
 Foto: iStock
Zdravlje

Kako ojačati imunitet na tri načina - zapadnjački, kineski i ajurvedski

Svi smo čuli da bismo, želimo li prevenirati bolesti i obraniti se od virusa i bakterija, trebali ojačati imunosni sistem. No, kako se taj složeni sistem može pojačati?

Kad je imunitet u pitanju najvažnije je omogućiti stanicama imunosnog sistema da spremno rade svoj posao. Ako je tijelo zdravo, to će, naravno, biti puno lakše. Ako je tijelo načeto bolešću, stresom i lošom prehranom, pred imunosnim sustavom je puno teži zadatak.

Postoji li veza?

Istina je da znanost do danas nije nedvojbeno potvrdila vezu između životnog stila i funkcioniranja imunosnog sistema, no to ne znači da učinci životnog stila na imunitet nisu zanimljivi i da ih ne bi trebalo istraživati. Znanstvenici istražuju kako prehrana, tjelovježba, dob, stres i drugi faktori utječu na imuni odgovor, kod životinja i kod ljudi, a u međuvremenu, pametno je strategijama zdravog življenja održati imunitet na visini.

Prvi korak je odabrati zdrav životni stil. Uravnotežena i sveobuhvatna prehrana najbolji je smjer prema prirodnom održavanju imunosnog sustava zdravim i jakim. Svaki dio našeg tijela, pa tako i stanice imunosnog sustava, funkcioniraju bolje ako su zaštićene od napada iz okoliša i poduprte zdravim životnim navikama koje uključuju nepušenje, prehranu bogatu povrćem i voćem, redovitu tjelovježbu, održavanje optimalne tjelesne težine, samo umjerenu konzumaciju alkohola, dovoljno sna, nastojanje da izbjegnete infekcije (pranje ruku, pažljivo priprema mesa itd.), smanjenje stresa.

Moć ljekovitog bilja i akupunkture

Za održavanje snaga obrambenog sustava na optimalnoj razini kineska medicina naglasak stavlja na cirkulaciju. Budući da su dijelovi imunosnog sistema najprisutniji u krvnom i limfnom sistemu, pravilna cirkulacija u ta dva sistema esencijalna je za dobro zdravlje i na njoj se mora raditi. Prvo i najvažnije, pravilna prehrana i tjelesna aktivnost potrebni su zbog temeljnih zdravstvenih dobrobiti. Kako bi se to postiglo, u kineskoj se medicini upotrebljava nekoliko vrlo djelotovornih biljaka, kao i akupunktura, da bi poboljšalo ukupno stanje, pa i stanje imunosnog sustava.

Ključno je, da bi bilo rezultata od korištenja bilja, pronaći onu biljku, ili više njih, koje odgovaraju vašem tijelu ili konstituciji.

Ljekovito bilje nije namijenjeno općoj upotrebi, nego mora biti određeno prema pojedincu, a to može učiniti samo iskusni liječnik kineske tradicionalne medicine koji će pravilno obraditi svaki organ čiji slabiji rad može sudjelovati u smanjivanju imuniteta.

Ključ vitalnosti

Ajurveda, najstariji medicinski sistem na svijetu koji potječe iz vedske kulture, snažan imunitet ili snažnu otpornost na bolesti naziva ojas (zaštita). Ojas je esencija svih sedam tipova tkiva koji čine naše tijelo.

To su:

  • rasa (tjelesni sokovi),
  • rakta (krv),
  • mansa (mišići),
  • medha (masnoća),
  • asthi (kosti),
  • majja (koštana srž)
  • i shukra (sjeme).

To je primarni izvor prirodnog imuniteta, ključan za vitalnost te za postojanje uopće.

Uzroci slabog imuniteta po ajurvedi uključuju nasljedne faktore, stres, loše mentalno zdravlje, naginjanje negativnim emocijama (kao što su krivnja, bijes, zavist, ljubomora), onečišćenje (ekološko, farmakološko, pretjerana upotreba antibiotika), metabolički poremećaji (debljina ili mršavost) virusi (jer previše upošljavaju imunosni sustav), manjak tjelesne aktivnosti i nepravilna prehrana (previše obrađena hrana, osobito bijeli šećer, koji smanjuje sposobnost stanica da se bore protiv infekcija).

Neki od osnovnih ajurvedskih savjeta za podizanje imuniteta glase: izbjegavajte jednostavne šećere u svakom obliku, ograničite alkohol, izbjegavajte procesiranu hranu, hranu iz mikrovalne, konzerviranu hranu i svaku hranu s konzervansima, ostatke hrane, pržene namirnice.

Nikad nemojte piti hladnu vodu. Uvedite u kuhinju začine koji podižu imunitet, poput kurkume, crnog papra, kumin, korijandera te jedite namirnice koje podižu imunitet, poput jabuka, nara, zelenog lisnatog povrća, šparoga i cjelovitog zrnja.

Više o ovoj temi čitajte u novoj Viti.

Vita je u četvrtak u prodaji u paketu s Juatrnjim listom po cijeni od 14 kuna. Od petka je u samostalnoj prodaji.

Linker
14. travanj 2024 21:14