Ako razmišljate o poklonu, buketić mimoza na današnji dan bit će sjajan dar...
 Foto: iStock
Sretan Dan žena

Kako je tako nježan cvijet postao simbol ženske emancipacije i slobode

Mimozu su na Sredozemlju toliko zavoljeli da se čini da na tim područjima raste oduvijek, no ipak nije tako - u naše je krajeve stigla krajem osamnaestog stoljeća, i to iz Australije. I dok je jedni jedu, drugi, upravo zbog njene simbolike, ovim cvijetom slave Međunarodni dan žena.

Grozdići nježnih žutih cvjetova mimoze (australska srebrna akacija, lat. Acacia dealbata) punim sjajem cvjetaju u veljači, a u našim najtoplijim krajevima ove okrugle cvjetne glavice pozdravljaju sunce već u siječnju. Mimozu su na Sredozemlju toliko zavoljeli da se čini da na tim područjima raste oduvijek, no ipak nije tako - u Europu, pa tako i u Hrvatsku, donijeli su je pomorci krajem osamnaestog stoljeća, i to iz Australije i Tasmanije gdje je rasla samoniklo. Kasnije je stigla i do Kalifornije.

Praznik mimoze

Kod nas je najviše ima na dubrovačkom području, a još malo južnije, u Herceg Novom, svake se godine početkom veljače slavi Praznik mimoze. Ove su godine slavili mimozu pedeseti put. I nisu jedini, u francuskom gradu Mandelieu-La Napouleu na Azurnoj obali, u blizini Cannesa, u veljači održavaju tjedni Festival mimoza.

U pradomovini Australiji mimoza je nacionalni cvijet.

Kultivirana mimoza, raskošan zimzeleni veliki grm iz roda akacija, naraste u visinu deset do dvadeset metara, može i do trideset ako su uvjeti povoljni. Krošnja joj je bujna, razgranata, gusta, grane su sivkastosrebrnaste i sivkastobijele, listići sivozelenkasti.

Ona bogato cvjeta mirisnim sunčanožutim cvjetićima grupiranima u grozdove na grančicama dugačkim desetak centimetara.

Foto: iStock
Ovoj ljepotici cijele godine treba sunce... Vidite li poveznicu sa ženama?

'Umire' u najboljim godinama

Za grm ili stablo takve veličine mimoza nema dug životni vijek - općenito ne živi dulje od trideset do četrdeset godina. U prirodi je nakon tog razdoblja počinju prekrivati i preuzimati druge vrste (ekološka sukcesija), a u vlažnim gorskim predjelima bijeli lišaj može potpuno prekriti koru. Smatra se da je zbog te pojave i dobila naziv "srebrna". Osim toga, latinska riječ "dealbata" znači "prekrivena bijelim prahom". Mimoza voli toplinu, tijekom cijele godine odgovara joj sunce. U kontinentalnim krajevima može uspijevati u staklenicima, ali temperatura ispod tri do pet Celzijevih stupnjeva opasna je za mimozu, jer će joj izboji propasti ako ih pogodi mraz.

TAKO PUNA SIMBOLIKE

Koliko je mimoza lijepa, toliko je i nježna. Ako joj nešto zasmeta, skupit će i zatvoriti listiće, a ponovno će ih početi otvarati tek za dvadesetak minuta. Zbog te se njene karakteristike osjetljive ljude često naziva mimozama. Nježnost nije jedino što mimoza simbolizira. Ona je i simbol žene, slobode i emancipacije pa se daruje ženama na, kod nas zanemareni, Međunarodni dan žena, 8. ožujka.
Uz to, ovaj dražestan, lijep i mirisan cvijet simbolizira poštovanje, besmrtnost i uskrsnuće, ali i vjernost u ljubavi. I dok mi uživamo u izgledu i mirisu mimoze, u nekim krajevima svijeta rado će je i pojesti. Primjerice, u Tajlandu i Burmi mimoza se dodaje juhama i jelima od jaja, a zasladiti se vole mimozinim medom.


Pa, sretan vam vaš dan, drage žene! I nikad ne zaboravite da činite pola svjetske populacije, ali i da odgajate i onu drugu polovicu...

Linker
20. travanj 2024 05:44