NEma odgađanja

Kada su alergije razlog da potražite stručnu pomoć

Ako vam nos curi nekoliko tjedana i to već nekoliko godina u otprilike isto doba godine, onda nije dovoljno zatvoriti se u stan i izbjegavati odlazak u prirodu.

 

Alergija se manifestira kao reakcija preosjetljivosti na čimbenike okoliša koje nazivano antigenima ili alergenima. Simptomi alergijske reakcije mogu biti opći ili lokalizirani na organ ili organski sustav putem kojeg je alergen ušao u tijelo (koža i sluznice, probavni ili dišni sustav).

Simptomi alergijske reakcije znatno se razlikuju u brzini nastanka i intenzitetu. Katkada se lokalizirani i opći simptomi razvijaju izrazito brzo te mogu ugroziti život bolesnika (anafilaktički šok).

 

Izraženi simptomi

Ako su simptomi alergije jako izraženi, osoba lako može postati dekoncentrirana, umorna te može imati problema sa spavanjem. 

 

Ako vam nos curi nekoliko tjedana i to tako već nekoliko godina u otprilike isto doba godine, onda nije dovoljno zatvoriti se u stan i izbjegavati odlazak u prirodu, već biste trebali potražiti stručnu pomoć.

 

Dok je alergija  u ranoj fazi razvoja, lakše ju je kontrolirati. Osim toga, uslijed alergije može se razviti i alergijska astma, koju prati otežano disanje, a to ne biste smjeli zanemarivati.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo