Uz sve svoje blagodati, mirta se stoljećima smatrala i afrodizijakom
 iStock
Čarobni grm

Kad nitko drugi ne uspije, mirta će vas smiriti, utješiti i razveseliti

Kroz povijest cijenjena kao biljka koja simbolizira ljubav, ljepotu, mir i čistoću, mirta se danas koristi kao eterično ulje, ljekoviti pripravak, piće ili začin

Mirta ili mrča (lat. Myrtus communis) je zimzeleni grm koji samoniklo raste po šikarama Mediterana, a ljepoti njezinog cvijeta nisu mogla odoljeti ni antička božanstva, pa ga je u staroj Grčkoj prelijepa boginja ljubavi Afrodita odabrala kao svoj simbol. Ovo i ne čudi, ako znamo da je Afrodita rođena iz morske pjene, a da je i cvijet mirte pjenast.

I u starom Rimu je njezina "blizanka po ljepoti" Venera, širila svoje zavodničke moći u okrilju mirtinog grma, koji su se sadili oko hramova posvećenih ovoj božici ljubavi. Legenda kaže i da je Mirta bila omiljena Venerina svećenica koju je, u želji da je zaštiti od napasnih prosaca, pretvorila u mirisan zimzeleni grm. Stoljećima se smatrala i afrodizijakom pa koristila u vjenčanim buketima i sadila u vrtu mladenaca da im osigura mir i ljubav.

Cvijeće i listovi mirte bili su glavni sastojak u pripremi skupocjenog i iznimno cijenjenog losiona za tijelo u 16. stoljeću, poznatog pod imenom „Anđeoska vodica“

Iako rafinirana, profinjena i ženskog roda, u simbolici i misticizmu mirta predstavlja čisti muški princip (zreliji i stariji od ružmarina), pa je ona simbol ljepote zasnovanog na skladu ženskog i muškog principa. U ljekovite svrhe od davnina se koriste njezini listovi i plodovi. Sadrži eterično ulje, trjeslovine, smolu, gorke tvari, limunsku i jabučnu kiselinu, a esencijalno ulje ove biljke je visoko cijenjeno u aromaterapiji, jer primjena u aromaterapeutskim dozama ne izaziva ikakve kontraindikacije. Ima antiseptičko, protuupalno i respiratorno djelovanje, a naročito umirujuće, pri čemu nam pomaže da se učinkovito prilagodimo drugima.

Umjerenost i sklad

Mirta uči umjerenosti i skladu. Umjerenost je vrlina koja donosi zdravlje, sreću i blagostanje, i koja je baza za zdravi emocionalni i duhovni život. Afirmativna je i potvrdna, jača samokontrolu osjećaja, strasti, želje i žudnje. Kao oblik samoodgoja, ali i odgoja, uči nas da kažemo NE sebi i drugima, da postavimo granice u kojima se možemo zdravo razvijati.
Sklad je stanje u kojem su naši aspekti postojanja u harmoniji i sinergiji. S tim ciljem potrebno je uskladiti svoje želje i očekivanja, a zatim uskladiti sebe s bližnjima i svijetom u kojem živimo. Vrlina sklada je istovremena sličnost i jednakost s nekom osobom, idejom, okruženjem ili društvom u kojem živimo, donoseći nam mir i ljepotu, unutarnju i vanjsku. Biti u skladu sa sobom znači uskladiti karakter, ego, običaje, navike, vjerovanja sa svojim nutarnjim bićem.
Energetski gledano, sklad i umjerenost balansiraju naše energije i sprečavaju energetske blokade. Dozvoljavaju nam da život organiziramo i kreiramo na ugodan način, za sebe i druge. Potiču veliku sposobnost življenja u kojoj ne zaboravljamo na sebe i svoje potrebe, a pritom prihvaćamo tuđe. Kako je uravnoteženo primanje i davanje energije potiče harmoniju, vrlo je ugodno biti u društvu osobne koja emanira vibracije ovih vrlina.

Zaštitnica i učiteljica života

O eteričnim uljima piše Zrinka Jezdić, diplomirana klinička aromaterapeutkinja i osnivačica Aromavita instituta za aromaterapiju u Zagrebu.

Na fizičkoj razini ovo ulje je bogato monoterpenima (do 56%), a sadrži i nešto aldehida, estera, fenola, te oksida (do 37%). Ima snažno antiseptičko i antiinflamatorno djelovanje, umiruje kašalj, a ima i hormonalno djelovanje (smanjen rad štitnjače, izostanak menstruacije, bolne menstruacije) i vrlo je dobar dekongestant (proširene vene, zastoj limfe, hemeroidi).

Na emotivnoj razini donosi emocije veselja, radosti, bezbrižnosti, povjerenja i prihvaćanja. Izvanredna je kod emocionalne nestabilnosti i nesigurnosti, umanjuje osjećaj zabrinutosti, emocionalno nas otvara i potiče iskrenost.

Na mentalnoj razini usklađuje misli, umiruje ih i smanjuje mentalnu napetost, poboljšava učenje i pamćenje i pogodna je za učenje socijalnih vještina kod osoba s posebnim potrebama.

Na duhovnoj razini vibracija ovog ulja razvija povjerenje i strpljivost. Pomaže u iscjeljivanju strahova vezanih uz odbacivanje, izolaciju, neprihvaćanje i gubitak socijalnih odnosa. Posebno je dobra kod ublažavanja stresa zbog „mobbinga“ u radnom okruženju. Miris i ljepota mirte, gotovo beskrajno ugodni, potiču energiju koja omogućuje duhovni rast i razvoj i otvara mogućnost boljitka na svim razinama pa se tvrdi kako je s njom „sve“ lakše.
Na energetskoj razini ulje mirte razvija umjerenost i sklad, po karakteru je odgajatelj, pedagog. Daje nam zaštitu, uči nas prihvaćanju i promjenama. Razvija socijalnu inteligenciju, pokazuje nam veliku životnu mudrost, a ta je „nikad ne skači na prvu loptu“ ili „šutnja je mudrost“.

Mini radionica

Za ostvarivanje sklada sa sobom i drugima
mirisna lampica
mirta 4 kapi
tamjan 2 kapi
geranij 2 kapi

Protiv prehlade i kašlja
mirisna lampica
mirta 4 kapi
čajevac 2 kapi
limun 3 kapi

Menstrualni problemi
U 10 ml ulja noćurka ukapajte:
5 kapi mirte
3 kapi ylang ylanga
2 kapi ruže

Losion za tijelo - njega i toniziranje kože
U losionsku bazu od 200 ml ukapajte:
30 kapi mirte
10 kapi geranija
10 kapi slatke naranče

Linker
30. ožujak 2024 00:53