Tea e-shop o kojem se priča

Jeste li za Zeleno čudovište ili, možda, Damu u crnom?

Prvi dan zime ove godine nije donio snijeg, ali je na tržište donio internetsku trgovinu s najbogatijom ponudom čajeva u Hrvatskoj. Tako sada svi mogu probati čajeve i čajne mješavine kakve do sada nisu bili u mogućnosti.

 

Čajevi i čajne mješavine podijeljene su u mnogobrojne kategorije i to na čiste bijele i aromatizirane bijele čajeve, biljne čajeve, biljne mješavine i aromatizirane biljne čajeve, čiste crne i aromatizirane crne čajeve, čiste crvene i aromatizirane crvene čajeve, voćne čajeve, čiste zelene i aromatizirane zelene čajeve, BIO čajeve, posebne čajeve, T-BAR program za mlade (i odrasle naravno) te čajne pripravke poput latte čajeva, koncentrata i ledenih čajeva. U ponudi se nalaze i posebni šećeri, pribor i limenke.

Sve to sada možete naći na jednom mjestu! MagicTea.hr je najveća domaća specijalizirana internetska trgovina čajem. U ponudi je više od 150 vrsta čajeva i čajnih mješavina u rinfuzi te 18 vrsta čajeva iz programa za mlade (u rinfuzi i piramidama).

 

Zanimljivi nazivi

Mnogobrojni čajevi i čajne mješavine privlače i svojim jedinstvenim nazivima poput čajeva "Curi mi nos", "Zeleno čudovište", "Goruća srca", "Energetski čaj", "Cvilidreta", "Magija amaretti keksa", "Zeleni grumen zlata", "Zmaj koji se smije", "Dama u crnom" te niz drugih u bogatoj ponudi web trgovine MagicTea.hr.

Legenda kaže...

Povijest čaja počinje prije više od 4 tisuće godina. Prema jednoj legendi, kineski car Shen-Nong otkrio je tajnu pripreme ovog napitka prilikom jednog od svojih mnogobrojnih lovačkih izleta. Kada je htio prokuhati nešto riječne vode u posudi na vatri, vjetar mu je donio jedan list sa stabljike čaja koja je u blizini rasla. Voda u posudi je brzo promijenila boju i do careva nosa je došao neobičan i njemu nepoznat miris. Radoznalo je popio nekoliko gutljaja tekućine i bio je oduševljen aromom, a i vrlo brzo je osjetio osvježenje. Ipak, vjerojatno prvi svakodnevni uživatelji pijenja čaja su bili budistički monasi koji su ga koristili kao napitak meditacije koji pospješuje tjelesni mir i budi duševnu energiju. Zbog toga je svojevremeno čaj bio uzgajan uglavnom u vrtovima budističkih samostana.

 

Čaj se tradicionalno priprema na četiri različita načina, a najvažniji je stupanj fermentacije. Prema stupnju fermentacije razlikujemo bijeli čaj, zeleni čaj, oolong i crni čaj.

  1. Bijeli čaj je svoj naziv dobio jer dlačice na donjoj strani sušenog lista postanu bjelkasto srebrne. Kod bijelog čaja nema fermentacije.
  2. Kod tradicionalne proizvodnje zelenog čaja, kod kojeg je fermentacija minimalna, nakon berbe se u željeznim tavama prži i onda tek suši. Kod industrijske proizvodnje se postupa isto, samo u puno većim spremnicima gdje se i miješaju listovi.
  3. Kod oolonga je djelomična fermentacija. Nakon berbe se čaj trese u pletenim košarama, a sok koji se iscijedi fermentira s zrakom. Taj proces se zaustavi s prženjem u željeznim tavama.
  4. Kod crnog čaja prepoznajemo cjelokupnu fermentaciju. U istočnoj Aziji poznat je kao crveni čaj. Sličan je oolongu, ali se fermentacija ne zaustavlja. Proizvodnja tog čaja se završava dužim sušenjem.

 

Svi se pravi čajevi rade od biljke Camellia Sinensis. To ima znatan utjecaj na sastav čajeva tj. imaju sličan sastav. Isto tako znatnu ulogu na sastav čaja ima klima, nadmorska visina, tlo te postupak obrade. Čaj, između ostalog, sadrži tanin, katehin, flavonoid, teanin i kofein.

Britanski političar William Ewart Gladstone izjavio je 1865. godine: "Ako vam je hladno, čaj će vas ugrijati. Ako je vruće, čaj će vas rashladiti. Ako ste depresivni, čaj će vas razveseliti. Ako ste uzbuđeni, čaj će vas smiriti." Iako je zima najbolje vrijeme za uživanje u čaju, on može postati vaš užitak i tijekom cijele godine.

A sada sve to možete isprobati jednim klikom, onim na internetski shop MagicTea.hr.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo