Moć biljaka
 Getty Images/iStockphoto
nismo se tome nadali

Imate li ih i vi? 10 sobnih biljaka za koje sigurno niste znali da imaju ovakav utjecaj na zdravlje

Nisu zahtjevne za uzgoj i održavanje


Bilo da umiruju tegobe, liječe, čiste zrak ili podižu energiju u prostoru, ispunite njima svoj dom. Nisu zahtjevne za uzgoj i održavanje, a od njih ćete imati višestruke koristi.


1. ČILI

Bogata začinima poput čilija potiče sagorijevanje kalorija i ubrzava metabolizam, smanjuje razinu kolesterola i triglicerida u krvi te sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Bogat je kapsaicinom, koji mu daje ljutinu, ali stvara i toplinu u tijelu, a samim time potiče oslobađanje endorfina koji pridonose osjećaju ugode i relaksacije.

chili plant
Getty Images/iStockphoto


2. ALOE VERA

Sočan i proziran gel iz listova sadrži pregršt antrakinona, aminokiselina, enzima, lignina, sterola, saponina, vitamina i minerala. Redovito dodajte aloju u jutarnji napitak, što će ublažiti probavne smetnje, žgaravicu, čireve, hemoroide, urinarne infekcije, reumu i artritis, a također će pomoći u reguliranju šećera i kolesterola.

Dirt, Seedling, Plant, Tropical Climate, Agriculture,Aloe Vera Plant,plant root,Moisturizer,root,agriculture
Getty Images


3. BOSILJAK

Obilno ga koristite u prehrani jer ima protuupalni učinak, pomaže kod artritisa i upalnih bolesti crijeva. Ima antibakterijska svojstva, jača imunosni sustav, smanjuje kolesterol te tako štiti srce i krvne žile. Obiluje betakarotenom, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, a ima i eteričnog ulja estragola, linalola i drugih antiseptičkih sastojaka koji uništavaju štetne bakterije u hrani.

Kitchen, Domestic Kitchen, Plant, Norway, Basil
Getty Images/iStockphoto

4. RUŽMARIN

Stoljećima je poznat kao osnaživač memorije. Zasadite ružmarin u tegli te ga stavite na mjesto na kojem učite, čitate ili gdje često boravite jer i sam miris te biljke može poboljšati memoriju i rad mozga. Također smanjuje razinu kortizola, hormona koji se luči kad smo pod stresom.

Rosemary bound on a wooden table
Getty Images/iStockphoto


5. LAVANDA

Eterično ulje ima umirujući miris, što pomaže u liječenju glavobolje, anksioznosti, depresije, napetosti i stresa, otklanja umor i nemir te povećava mentalnu aktivnost. Eterično ulje može se koristiti i za masažu, a pouzdano pomaže kod reumatskih bolova i bolova mišića. Miris lavande u sobi dobar je i protiv nesanice.

animal theme, resting bouquet of flowers, cat
Getty Images/iStockphoto


6. SPATIFILUM (jedarce)

Ako u svom životnom ili radnom prostoru imate mnogo tehničkih uređaja, od ove biljke imat ćete višestruke koristi jer štiti od štetnih zračenja. Naime, upija elektrostatičku energiju koju emitiraju tehnički uređaji i pretvara je u kemijsku, koju koristi za vlastite metaboličke procese i rast.

home plant spathiphyllum in a white pot on a light background
Getty Images/iStockphoto


7. PAPRAT

Kovrčava paprat balansira razinu vlage u prostoru te je odlična za osobe sa suhom kožom jer vlaži zrak i čisti ga od peluda. Također, kupka od svježih listova paprati može ublažiti reumatske bolove.

Grey chair at desk with plant in bright home office interior with window and posters. Real photo
Getty Images/iStockphoto


8. SANSEVERIJA

Poznata je kao biljka koja apsorbira ugljikov dioksid i proizvodi najviše kisika, i to noću, dok većina biljaka to čini danju. Zbog toga je idealna za spavaću sobu i dnevni boravak.

Sansevieria plant in pot on table
Getty Images/iStockphoto


9. ORHIDEJA

Ova se biljka smatra izuzetno moćnom u podizanju pozitivne energije. Pruža osjećaj da zaslužujete samo najbolje. Prema feng shuiju, ona je simbol rasta i napretka pa se stavlja na mjesta gdje je potrebno potaknuti pozitivnu energiju.

Orchids in the garden. Blooming orchids in a winter diy glass garden
Getty Images/iStockphoto


10. RUŽA

Istraživanja su pokazala da već i sam pogled na ružu i njezin miris pročišćava misli i omogućuje da se fokusiramo na ono što nam je važno te podiže raspoloženje. Ružine latice sadrže eterična ulja, tanine, šećer, limunsku, jabučnu, vinsku i jantarnu kiselinu te niz aromatičnih djelotvornih tvari.

Spring, summer wedding still life scene. Blank paper card mockup, old books and linen pillow at windowsill. Vintage feminine floral composition, bouquet of pink roses, peony flowers and eucalyptus.
Getty Images/iStockphoto

Linker
14. travanj 2024 01:19