Ovakav oblik odmora može biti savršen, a da bi takav i bio treba se pripremiti.
 Foto: iStock
Spremni za avanturu?

Idete na jedrenje? Ne dajte da vam ga pokvari morska bolest

Za osobe koje žele ploviti, a ne vjeruju svom želucu, bolji je izbor katamaran umjesto broda jednotrupca. Kod katamarana je veći dio kabinskog prostora iznad morske površine, veća je prozračnost, a što je najvažnije - stabilniji je i na valu i na sidru.

Lijekovi mogu ublažiti simptome, ali bolje je neugodnost potpuno izbjeći ili barem smanjiti. Evo kako.

Kako si pomoći prirodnim putem

Prije odlaska na putovanje brodom pripazite što unosite u organizam, što jedete i pijete. Bez obzira na kakav se brod ukrcavate, bio on veliki ili mali, radilo se o dnevnom ili višetjednom putovanju, pokušajte u potpunosti izbjegavati konzumiranje masne i začinjene hrane, alkohola i kofeina jer će vjerojatno pogoršati simptome morske bolesti i utjecati na pojavu mučnine. Teški, masni obroci razvijaju mučninu, a ona će se dodatno pogoršati kretanjem na vodi. Vrlo je važno i da ne krenete na put praznog želuca. Pobrinite se da se dovoljno hidratizirate, pijte mnogo vode i jedite lagane obroke s malim udjelom masnoće te hranu bogatu proteinima kao što su pečena
puretina ili pileća prsa, bijela riba, sir i mahunarke.

Odaberite mjesto koje je najmanje izloženo gibanju broda

Prilikom rezervacije razmišljajte o tome da zauzmete mjesto što je moguće bliže središnjoj točki plovila jer je to područje s najmanje gibanja. Također, pokušajte se približiti što bliže vodi i što dalje od visokih površina kao što je vrh palube, gdje ćete tamo biti izloženi većim kretanjima. Uvijek sjedite okrenuti u smjeru putovanja jer ćete biti bolje orijentirani i stvarat će u vama osjećaj sigurnosti. Kako biste se usredotočili na krstarenje, najbolje je provesti neko vrijeme na donjoj palubi, koristeći horizont kao točku za održavanje ravnoteže. Gledajte kroz prozor koji će vam pružiti dobar pogled na neku točku u daljini.

Nemojte čitati na brodu

Baš kao i čitanje tijekom vožnje u automobilu, čitanje na jedrilici ili brodu povećat će rizik za morsku bolest. Problem je u tome što se vaše oči usredotočuju na riječi u knjizi koje se ne kreću, ali vestibularno osjetilo, odnosno osjetilo ravnoteže u unutarnjem uhu prikuplja sve pokrete uzrokovane kretanjem broda - ta sukobljena informacija dovodi do osjećaja dezorijentacije, blage vrtoglavice i mučnine. Stoga, ne čitajte knjige ili časopise dok ste na brodu, posebno ako ste osjetljivi i skloni mučninama, te pazite da vam pogled bude fiksiran prema horizontu ili prema jednoj fiksnoj točki sve dok se unutarnje uho i mozak ne sinkroniziraju jedni s drugima u smislu kretanja.

Razmislite o čitanju prije nego što krenete na brod jer vas to može uspavati, a spavanje na brodu negira učinke morske bolesti.

Antihistaminici

Antihistaminici su lijekovi koji se najčešće koriste za ublaževanje mučnina i povraćanje na putovanju. Djeluju tako što utječu na dio mozga koji kontrolira pojavu ovih neugodnih simptoma, a najbolje pomažu ako se uzmu 30 do 60 minuta prije polaska. Imajte na umu i da nisu toliko moćni za ublažavanje simptoma nakon što se već javila morska bolest. Najčešće korišteni lijekovi su dimenhidrinat (Dramamine), ciklizin (Marezine), difenhidramin (Benadryl), prometazin (Phenergan) i meclizin (Antivert). Neki od njih nemaju sedativan učinak i ne uzrokuju pospanost, a neki imaju više sedativno djelovanje.

Foto: iStock
Imate li osjetljiv želudac ne idite u potpalublje, zaboravite na alkoholna pića i izbjegavajte čitati na brodu.

Spasonosni đumbir

Stari narodni lijek za prevenciju mučnine je đumbir. Vrlo je učinkovit u ublažavanju mnogih vrsta gastrointestinalnih problema. Razne studije koje su se bavile ublažavanjem simptoma morske bolesti pokazale su da konzumiranje đumbira prije ukrcavanja na brod značajno smanjuje neugodne vrtoglavice, mučninu i povraćanje. Najčešće se uzima u kapsulama, ali se može jesti i svjež ili ukiseljen. Uzmite jedan do dva grama đumbira najmanje pola sata prije polaska kako biste izbjegli ili barem smanjili mučninu.

Savjetujte se s liječnikom

Korištenje nekih lijekova može uzrokovati ili čak pogoršati mučninu. Lijekovi na recept obično uzrokuju mučninu kod osjetljivih osoba pa, bez obzira planirate li na višednevno krstarenje ili samo jednodnevnu plovidbu, pitajte liječnika možete li natkratko prekinuti ili samo smanjiti uobičajenu dozu. Na primjer, neki antidepresivi, oralni kontraceptivi, antibiotici (eritromicin), antiparazitici i narkotici (kodein) znaju pogoršati mučninu morske bolesti. Međutim, nikada ne mijenjajte doze lijekova na recept bez liječničkog odobrenja. Ako uzimate lijekove na recept, nemojte ih miješati s alkoholom, osobito dok putujete brodom. Protuupalni lijekovi, kao što su ibuprofen i naproksen, također mogu pogoršati simptome morske bolesti.

Praktični savjeti za one koji pate od morske bolesti

Nema jedrenja bez valova, posrtanja i naginjanja broda. Za one sklone morskoj bolesti koji se ipak ne žele odreći užitka u jedrenju i dobrog društva, rješenje je da se prva dva-tri dana drže poznatih liječničkih savjeta, ali mogu si i sami pomoći. Prije svega treba izbjegavati potpalublje, tj. zatvoreni prostor, kad god se to može. Najmirnije i najsigurnije mjesto tijekom jedrenja su stepenice kojima se silazi u salon. Treba stati na drugu ili treću stepenicu, držati glavu vani i gledati u smjeru plovidbe. Kad je nemirno more posebno treba izbjegavati korištenje toaleta u plovidbi, jer će tu svatko osjetljivog želuca sasvim sigurno izbaciti njegov sadržaj. Ako netko baš mora povraćati, neka to čini vani na zavjetrinskoj strani i na krmenom dijelu broda, jer već sam vonj može izazvati lančanu reakciju i kod drugih članova posade koji inače nemaju problema s morskom bolešću. Osim toga, neće stradati vinčevi, konopi i ostala palubna oprema nužna za jedrenje. Rješenje je i izbor katamarana umjesto jednotrupca, jer je veći dio kabinskog prostora iznad morske površine, veća je prozračnost, a što je najvažnije - stabilniji je i na valu i na sidru. M. Gerovac

Linker
14. travanj 2024 05:10