Koga je zapravo briga ako niste ispekli pet vrsta kolača ili oprali zavjese?
 Foto: iStock
Teško je samo odlučiti

I vi zaslužujete biti sretni i nasmijani na blagdane!

Neželjene učinke stresnog prosinca preduhitrite dobrom organizacijom pa ćete blagdane dočekati odmorniji i u njima ćete uživati...

Nije jednostavno i, doista, koliko se god uvjeravali kako si ove godine nećemo dopustiti da nas rastrgaju na sve strane i da sami sebi zadamo zadatke koje bi realno trebalo odraditi barem troje ljudi, dogodi se isto... Sve nam je jasno. No, iskreno, teško je samo odlučiti, poslije se stvari same poslože. Neki pametni ljudi kažu kako je planiranje pola posla, pa zašto se onda ne bismo okoristili njihovim znanjem i jednostavno se prepustili bitnim stvarima i više uživali?!

No, hajde, nije valjda tako teško...

Savjeti koji zlata vrijede :)

1. Prihvatite se onoga što potiče božićni ugođaj, na primjer pečenja kolača, izrade ukrasa, čitanja božićnih priča djeci, kuhanog vina s pijateljima...

2. Romantiku blagdanskog ozračja raspirite i gledanjem dragih vam božićnih filmova, slušanjem prigodnih pjesama, mirisima koji potiču lijepe uspomene i emocije, adventskim ukrasima koji vas vesele.

3. Božić je praznik obitelji, a jačanju obiteljskih spona pridonijet će i zajedničke aktivnosti kao što su:

  • osmišljavanje menija,
  • ukrašavanje doma,
  • odabir i umatanje darova.

BONUS! Najmlađima prepustite jednostavne poslove.

4. Ne robujte običajima: činite stvari na svoj način i samo ono u čemu uživate pa vam neće biti dosadno i nećete biti umorni!

5. Izradite sami božićne ukrase: od papira, orašastih plodova, tkanine… Bit će originalni i jeftiniji, a vi ćete se napokon kreativno izraziti i malo mentalno odmoriti!

6. Ne odustajte od sebe, morate naći vremena za ono što volite: omiljeni ritual ispijanja čaja, šalicu tople čokolade, druženje s knjigom...

7. Održavajte tjelesnu formu i psihofizičku ravnotežu meditacijom, šetnjom, mirisnom kupkom... Ne zanemaruje trenutke kratkog predaha uz glazbu. Zaplešite, sami ili u paru :)

Foto: iStock
Blagdani mogu biti pod našom kontrolom, naravno, ako si to dopustimo. No, zašto ne?

8. Izbjegnite jurnjavu u zadnji tren. Popišite što sve trebate obaviti, procijenite koliko vam za to treba vremena i odmah započnite s realizacijom.

9. Odredite budžet kojim raspolažete - i za darove i za ostale potrepštine i ne prekoračujte ga!

10. Ne opterećujte se pripremom hrane, optimizirajte blagdanski meni: napravite dvije vrste kolača umjesto pet, jedan prilog umjesto dva…

Ne zaboravite...

Nažalost, dogodilo se da se za ovaj obiteljski blagdan u kojemu bi najvažnije trebalo biti darivanje ljubavi i vremena, primarno veže darivanje materijalnog. Nitko nema pravo zamjeriti vama ili sebi ako mu se to dogodilo jer, bilo bi čudno da nije... No, nikad nije kasno da se to ispravi. Kada osvijestimo da se prave vrijednosti ovog blagdana kriju u nama, a ne u izlogu blještave trgovine nakitom, parfemima ili odjećom, znat ćete koliko više vrijedi jedan keksić na kojem piše 'Volim te', ili nosač zvuka na kojemu su pjesme koje samo vama nešto znače... Probajte! Budite kotačić koji će promijeniti nametnuta pravila.

Sretni vam blagdani ;)

  • bakalar, 600 g
  • krumpir, 350 g
  • mrkva, 200 g
  • luk, 200 g
  • suncokretovo ulje, 20 g
  • maslinovo ulje, 0,2 dcl
  • bijelo vino, 1 dcl
  • začini (sol, papar, češnjak, slatka crvena paprika, lovorov list, ružmarin, vrlo vrlo malo ljute paprike)
  • peršinov list, za posipanje

Priprema:

  1. Na zagrijanom suncokretovom ulju popržite sitno izrezan luk dok ne poprimi staklasti izgled.
  2. Dodajte na kocke izrezan krumpir, kockice mrkve, sitno izrezan češnjak i sve zajedno propirjajte još par minuta uz stalno miješanje.
  3. Dodajte maslinovo ulje i bijelo vino. Miješajte jednu minutu. Začinite.
  4. Dolijte vruću vodu da prekrije sve sastojke. Kuhajte na umjerenoj vatri.
  5. Kada je krumpir na pola kuhan, dodajte na krupne komade izrezan bakalar i dalje nastavite kuhati.
  6. Kada je krumpir skoro gotov, nekoliko komada zgnječite kako bi gulaš dobio na punoći. (Ovime ne trebate dodavati zapršku jelu.) Kuhajte još nekoliko minuta.
  7. Pred služenje izvadite lovor i grančicu ružmarina. Pospite usitnjenim peršinom i poslužite uz salatu.

Linker
20. travanj 2024 00:38