Posljednjih je godina detoks totalno u modi, no i s njim treba biti oprezan - donosimo najpopularnije i kako ih primjenjivati.
 Foto: iStock
Koja je vaš favorit?

I tijelo treba čišćenje: Detoks dijete o kojima bruji cijeli svijet

Kod izbora odgovarajuće metode detoksikacije, ne vodite se time koliko ćete pritom kilograma izgubiti (jer to i nije cilj), nego isključivo time što će biti najkorisnije i najpodnošljivije za vaš organizam.

Prvo što treba razjasniti jest da postiti ne treba često i da to nije način mršavljenja, već samo način da svom probavnom sustavu omogućite odmor i oporavak.

Idealno gladovanje podrazumijeva potpuno izbacivanje krute hrane, pa je najbolje dan za čišćenje gladovanjem planirati za vikend, jer ćete vjerojatno imati manje energije nego inače.

Trajanje gladovanja ovisi o zdravstvenom stanju osobe, što znači da zdravije osobe mogu dulje gladovati. Mnogi liječnici i naturopati preporučuju kao optimalno trajanje dva do tri dana i to sezonski, s tim da su proljeće i jesen najbolje vrijeme za takav način čišćenja. No, mnogi stručnjaci preporučuju i jednodnevno gladovanje jednom tjedno. Najbolje je da svatko procijeni za sebe što mu najviše odgovara, imajući na umu da gladovanju treba prići postupno: drugim riječima, ako nikada prije to niste činili, onda nemojte odmah početi s dvodnevnim ili trodnevnim gladovanjem, nego za početak s jednodnevnim gladovanjem. Također, imajte na umu da svako gladovanje koje traje dulje od tri dana mora biti isključivo pod nadzorom liječnika. S tim se nemojte šaliti jer posljedice mogu biti ozbiljne.

NA BAZI VODE

Gladovanje na bazi vode prilično je agresivno i obično se preporuča osobama koje već imaju naviku i iskustvo gladovanja. Onima koji tek počinju ne preporučuje se da ovakav tip gladovanja traje dulje od jednog dana. Ovakvo gladovanje predviđa pijenje ne manje od četiri i ne više od osam čaša vode dnevno. Ne smije se unositi u organizam ništa drugo (ni kruto ni tekuće) tijekom 24 do 36 sati. Jedino je nedjeljom, ako gladovanje na bazi vode traje više od jednog dana, dopušteno uzeti malo svježeg i sirovog voća i povrća. Gladovanje na bazi vode možete primijenjivati jedan dan vikenda tijekom nekoliko mjeseci ili tri vikenda u jednom mjesecu pa onda napraviti stanku nekoliko mjeseci.

DIJETE ZA ČIŠĆENJE S POSEBNOM NAMJENOM

Za čišćenje jetre

Za poboljšanje funkcioniranja i za čišćenje jetre treba prehranu obogatiti gorkastim divljim ljekovitim biljem, poput maslačka. Preporučene namirnice u takvoj dijeti su i mrkva, celer, ružmarin i cikla, a od začina treba obilno koristiti kurkumu, kumin i curry. Također, tijekom pet dana trajanja dijete treba izbjegavati pijenje mlijeka, kave i gaziranih pića te piti samo čistu vodu i jabučni sok bez dodanih šećera i konzervansa.

Foto: iStock
Mrkva i cikla samo su neke od namirnica koje bi trebalo češće jesti ako se odlučite za čišćenje jetre.

Za čišćenje crijeva

Među namirnicama koje pomažu crijevima u eliminaciji otpadnih tvari i eventualno prisutnih štetnih bakterija su jabučni ocat, sok od aloe vere i probiotici. Klinčić i neke ljekovite biljke, poput pelina, imaju sposobnost unutar crijeva napraviti ambijent koji je nepoželjan za štetne bakterije te ih treba korisiti svakodnevno. Ovakvu dijetu možete provoditi tijekom dva do pet dana, s tim da tih dana jedete isključivo laganu, nemasnu, kuhanu hranu, a između obroka pijete što više spomenutih napitaka koji će pomoći crijevima da se očiste.

Za čišćenje od teških metala

Kad postoji potreba da se organizam očisti od prevelike količine nataloženih teških metala u organizmu (primjerice, aluminija ili olova) treba sastaviti jelovnik na bazi voća, povrća i žitarica iz biodinamičkog uzgoja, dakle onog koje nije uopće tretirano pesticidima. Tijekom takve dijete, koja može potrajati i sedam dana, treba aposlutno izbjegavati sve namirnice industrijskog porijekla, naročito hranu i piće pakirano u metalnoj ambalaži.

Polutekuća dijeta za čišćenje

Jedan od malo blažih oblika čišćenja organizma, koji si mogu priuštiti osobe koje nisu navikle na drastičniju redukciju i promjenu prehrane, jest sedmodnevna dijeta bazirana na centrifugiranim sokovima od svježeg voća i povrća, juhama od povrća, pireu od povrća te smoothijima (razne kombinacije izmiksanog svježeg povrća i voća). Glavni sastojci za začinjanje su ulje od lanenih sjemenki, sjemenke sezama i buče, a osnovno piće voda.

Kruta dijeta

Organizam se može u dobroj mjeri očistiti i dijetom koja predviđa uzimanje isključivo sirovih namirnica biljnog porijekla tijekom pet do sedam dana jer se tako pospješuje rad probavnog sustava. Dopuštene namirnice uključuju svježe voće i povrće, klice, suho voće i sjemenke bogate uljem.

Vegetarijanska dijeta

Ako niste vegetarijanac, prelazak na vegetarijansku prehranu u trajanju od nekoliko tjedana također je dobar način za čišćenje organizma jer takva prehrana uključuje većinom lužnate namirnice. Drugim riječima, s prehrane koja je uglavnom "kisela" prijeći ćete na lužnatiju, što pomaže organizmu u čišćenju. Kisele namirnice (meso, mliječni proizvodi, kruh, pržena i pečena hrana te naročito rafinirani šećer i ugljikohidrati) povećavaju kiselost tijela te dovode do pojačane proizvodnje sluzi i kongestije, dok vegetarijanske namirnice, koje su većinom lužnate, pomažu tijelu da se očisti. Kod ove je dijete važno voditi računa o odgovarajućoj ravnoteži između različitih nutrijenata, poput proteina i ugljikohidrata.

NA BAZI SOKOVA

Gladovanje na bazi sokova podrazumijeva pijenje svježih sokova od različitih vrsta voća i povrća: jabuke, limuna, grejpa, grožđa, mrkve, celera, peršina...

Foto: iStock
Odaberete li detoks sokovima tada u njih stavljajte spirulinu kako biste nadoknadili proteine koji su nužni tijelu.


Svaka od njih ima drugačija nutritivna svojstva i drugačije učinke, primjerice dekongestivno djelovanje, diuretičko, detoksificirajuće, antioksidacijsko i slično, pa je kod ove metode prednost to što možete birati namirnicu ili kombinaciju namirnica prema svojim potrebama.

Osim toga, sokove od voća i povrća moguće je zamijeniti juhom od povrća (naravno, bez kocke za juhu), centrifugiranim povrćem ili čajevima s detoksificirajućim djelovanjem. Ovaj tip gladovanja može trajati do deset dana, a budući da je riječ o prilično dugom i restriktivnom načinu čišćenja organizma, ne bi ga trebalo primjenjivati suviše često.

Stručnjaci za prirodne metode detoksikacije smatraju da gladovanje na bazi sokova puno bolje funkcionira nego ono na bazi vode zato što istodobno pomaže u izlučivanju otpadnih tvari i odumrlih, starih stanica (čega ima u izobilju tijekom gladovanja) te oporavlja i obnavlja tkiva uz pomoć nutrijenata koji su lako dostupni iz sokova. Inače, tijekom gladovanja na bazi sokova može se konzumirati i miso, smjesa od fermentirane soje bogata nutrijentima koja podupire funkciju crijeva i crijevnih bakterija te pomaže u procesu čišćenja.

Kod gladovanja od koristi može biti i uzimanje alge spiruline u prahu. Može je se dodavati u sokove, jer sadrži proteine nužne tijelu i može olakšati period gladovanja osobama koje se bave napornim poslom.


Četverodnevna sezonska detoks dijeta

Provodi se u periodima smjene godišnjih doba, a najbolje vrijeme je proljeće ili jesen.

1. DAN: Treba jesti samo voće (osim banana) te popiti najmanje 1,5 litru vode. Na taj način se čiste crijeva.

2. DAN: Treba piti samo samo nezaslađene čajeve, po mogućnosti zeleni čaj. Dodaje se javorov sirup koji daje tijelu energiju. Ubrzava se izlučivanje otrova iz tijela.

3. DAN: Treba jesti samo sirovo ili kuhano povrće, piti najmanje 1,5 litre vode. Na taj način se remineraliziraju crijeva.

4. DAN: Treba jesti samo varivo od povrća, ali bez tijesta i krumpira. To je način da se remineralizira cijelo tijelo. Nakon ta četiri dana treba se postupno vratiti normalnom načinu prehrane, tako da peti dan uvedete žitarice (tjesteninu, kruh, rižu), a zatim dan po dan i ostale namirnice poput ribe, jaja, sireva ili mesa.

ZA ODRŽAVANJE ILI PERIODIČNO ČIŠĆENJE

Možete odabrati dvodnevni program i primjenjivati ga jednom mjesečno ili jednodnevni program i primjenjivati ga jednom tjedno: u tom slučaju odaberite samo jedan tip voća ili povrća (osim banana i krumpira) i jedite samo tu namirnicu te pijte najmanje 1,5 litre vode dnevno.

Vole je i zvijezde

MASTER CLEANSE ILI LIMUN DIJETA

Ovo je vrlo popularan način čišćenja organizma koji uključuje petodnevni post.

Foto: iStock
Kada je pjevačica Beyonce priznala da je zahvaljujući ovom detoks programu i smršavjela, limun dijeta postala je pravi hit.

Limun je idealna namirnica za detoksikaciju jer pomaže eliminirati toksine iz organizma, jača imunitet i djeluje kao antioksidans

Ovu dijetu, poznatu i pod nazivom Dijeta velikog čišćenja, razvio je dr. Stanley Burroughs te detaljno opisao u svojoj knjizi "The Master Cleanser - continues to state" u kojoj tvrdi da njegova dijeta pomaže u zaštiti od mnogih bolesti. S vremenom je to postala jedna od najpopularnijih detoks dijeta, a primjenjivali su je mnogi poznati kad im je bilo potrebno brzo mršavljenje, poput Beyonce Knowles prije snimanja filma Dreamgirls, iako je dijeta namijenjena čišćenju i detoksikaciji organizma, a mršavljenje je samo nuspojava.

Gladovanje može trajati od pet do 14 dana, ali najkraće pet dana jer organizam počinje izbacivati toksine tek nakon tri dana provođenja dijete. Kroz to vrijeme ne jede se nikakva kruta hrana, samo se pije limunada s javorovim sirupom, dnevno šest do deset čaša.

Limun je idealna namirnica za detoksikaciju jer pomaže eliminirati toksine iz organizma, jača imunitet i djeluje kao antioksidans, a javorov sirup se uzima zato što tijekom gladovanja opskrbljuje organizam potrebnim nutrijentima i energijom.

Prije i nakon dijete

Kao i kod svake dijete, važno je prethodno pripremiti organizam tako što ćete nekoliko dana jesti isključivo laganu i nemasnu hranu, bez namirnica životinjskog porijekla. Prelazak na post tada će biti lakši. Isto tako, nakon dijete treba namirnice postupno uvoditi u jelovnik jer je tijelu potrebno nekoliko dana da se ponovo privikne na krutu hranu. Prvi dan uvedite sokove od povrća, sljedeći dan juhe od povrća, treći dan dodajte nekoliko voćaka, a četvrti dan možete početi jesti svu ostalu hranu.

RECEPT ZA NAPITAK (za jednu čašu):

  • 2 jušne žlice soka limuna
  • 2 jušne žlice javorovog sirupa
  • prstohvat kajenske paprike
  • 250 ml vode

Sastojke pomiješajte i odmah popijte. Voda može biti topla ili hladna, a limun treba biti uvijek svježe iscijeđen.

Osim te limunade, tijekom dijete možete piti i biljne čajeve, nezaslađene ili zaslađene javorovim sirupom. Budući da nema krute hrane vjerojatno će se javiti problem zatvora, pa stoga svaku večer treba piti čaj s laksativnim učinkom te ujutro litru slane vode (žlica morske soli na 1 litru), što će olakšati pražnjenje crijeva.

Linker
09. travanj 2024 07:13