Jeste li probali njegovati kožu pčelinjim proizvodima?
 Foto: iStock
Kozmetika iz košnice

I koža voli propolis i matičnu mliječ

Med nije jedini pčelinji proizvod koji pozitivno djeluje na kožu.

Propolis, koji ima antivirusna i antimikrobna svojstva, izuzetno je moćan saveznik kože sklone aknama, ali je i odličan za njegu kože osoba koje puno vremena provode u zagađenom okolišu. Naime, propolis na koži stvara tanak sloj, poput barijere koja je štiti od štetnih vanjskih utjecaja, a taj sloj istodobno ljekovito djeluje na kožu zato što propolis obiluje antioksidansima i vitaminima.

Treba dodati da propolis, osim što je hrani i štiti, na kožu djeluje omekšavajuće, iscjeljujuće i umirujuće te ubrzava rast i obnovu stanica. Osim toga, neka su istraživanja pokazala da potiče rast kose pa je, u ulozi losiona za vlasište, odličan za one s problemom pojačanog ispadanja kose.

Sve dobrobiti propolisa na zdravlje doznajte ovdje.

Matična mliječ, smjesa koju luče pčele kako bi nahranile svoju maticu, pravi je koncentrat hranjivih tvari i vrlo blagotvorno djeluje na kožu. Svježa matična mliječ sastoji se od 60 do 70 posto vode, a glavni su joj sastojci aminokiseline, među kojima i esencijalne aminokiseline, šećeri (uglavnom fruktoza i glukoza), lipidi, minerali i vitamini. Ova prirodna emulzija ima hidratantno djelovanje na kožu i ublažava upalne procese. Osim toga, budući da su aminokiseline koje sadrži sastavna komponenta kolagena, pridonosi očuvanju čvrstoće i napetosti kože. Uz to, ublažava vidljivost bora i strija, povećava elastičnost i napetost kože te normalizira lučenje žlijezda lojnica u koži.

Djeluje antibiotički i protugljivično, što je od velike pomoći za kožu sklonu aknama.

Više o čudesnim moćima matične mlijeli pročitajte ovdje.

Linker
15. travanj 2024 21:04