Vječno mlada

I kosa, nažalost, stari zajedno s nama: Priuštite joj posebnu njegu

Ako je sve ostalo savršeno mladoliko i svježe, ono što nas može postarati je kosa. Srećom, ima načina da vratite kazaljke unatrag i kosu ponovno učinite mladom, sjajnom i punom života.

 

Baš poput kože, noktiju i tijela, i kosa odražava vaše opće zdravstveno stanje, način života i godine. Višegodišnje mučenje kose raznim preparatima za styling, bojama za kosu, feniranjem, korištenjem glačala i slično itekako pridonosi starenju kose. Naša je kosa na vrhuncu svoje kvalitete otprilike u dvadesetim godinama, a nakon toga može početi kronološki starjeti - no to je starenje određeno starošću kose, a ne vašim godinama. Na primjer, kosa bliže vlasištu je mlađa, a ostatak dužine i vrhovi su stariji i više oslabljeni zbog vanjskih faktora kao što su bojenje, prekomjerna izloženost vrućem zraku, suncu i zagađenju. Drugi aspekt problema čini hormonalno starenje.

Kad prijeđemo 40. godinu, kosa postaje tanja, naročito na vrhu glave i na rubnoj liniji, i to zbog smanjenja folikula vlasi. Znatno smanjenje razine melanina donosi i sve veći broj sijedih vlasi, naročito nakon 50. godine, dok u 60. godinama, zbog smanjenja razine nekih hormona, dolazi i do prorjeđenja i gubitka kose.

U svakom slučaju, kad dođemo u određenu dob, naša kosa u većoj ili manjoj mjeri postaje porozna, suha, lomljiva, tanka i beživotna. Danas se s tim više ni jedna žena ne mora pomiriti: postoje boje, frizure, proizvodi i trikovi koji mogu pomladiti vašu kosu, a i vas čak i za deset godina.

 

Pomažu li anti-aging proizvodi?

Oni mogu biti itekako korisni kad je bilo koja kosa u lošem stanju, pa tako i kosa osoba zrele i starije dobi. Naime, anti-aging proizvodi za kosu sadrže uglavnom iste ili slične sastojke kao i obični proizvodi za njegu kose, samo u većoj količini za intenzivniji učinak s obzirom na to da je starija kosa u lošem stanju i da joj samo 'mala' pomoć neće biti dovoljna.

Među najvažnijim i najobilnije zastupljenim sastojcima anti-aging proizvoda su razna prirodna ulja, poput ulja argana, kokosa, sjemenki boražine i slično, za koja je dokazano da lomljivoj i beživotnoj kosi daju sjaj, čvrstoću i vlagu. Zahvaljujući visokoj koncentraciji masnih kiselina ta ulja mogu prodrijeti duboko u vlasi i obnoviti ih iznutra. Poželjni i korisni sastojci su, naravno, vitamini i minerali koji, dodani izvana, kosu mogu jednako učinkovito pomladiti kao i kad ih unosite u organizam hranom. Odaberite proizvode kod kojih visoko na popisu sastojaka pronađete željezo, vitamin C, keratin ili biotin. To su sastojci koji ubrzavaju rast kose i jačaju njezinu strukturu.

 

Pomlađivanje bojom

Pokušavati zadržati istu boju kose kao u mladoj dobi je najveća pogreška koju možete učiniti. Osim što se struktura kose mijenja s godinama, mijenja se i ton tena pa je ključno boju kose svakih nekoliko godina prilagoditi tonu kože. To ne mora biti nikakva dramatična promjena: naprotiv, nekoliko tamnijih ili svjetlijih pramenova mogu učiniti čuda.

 

Za žene koje žele zadržati sijedu kosu, ali djelovati i dalje mladenački privlačno, savjet je dodati pramenove u odgovarajućem tonu. Dodate li posvjetljivač sijedoj kosi, ona će djelovati čišće, sjajnije i čvršće te trenutačno poprimiti glamurozan štih, za što je najbolji primjer Helen Mirren. Ako se pak po svaku cijenu želite vratiti svojoj prirodnoj boji kakvu ste nekoć imali, odaberite nježniju nijansu te boje i nju nanesite kao podlogu koju ćete zatim prošarati s mnogo za nijansu svjetlijih pramenova. Najbolji odabir boje, odnosno boja koje će pomladiti baš svaku ženu nakon četvrtog desetljeća života je plava.

 

Ta boja dobro pristaje svakoj boji puti, no samo pod uvjetom da je nijansa dobro pogođena. Liz Hurley, Jennifer Aniston i Gwen Stefani sve imaju plavu kosu, ali posve drugačije nijanse i savršeno pogođene. Čak i samo nekoliko nijansi svjetlija kosa od sadašnje boje ili samo nekoliko sunčano-plavih pramenova može se opisati kao plava kosa i može vas trenutačno pomladiti. No, imajte na umu da će učinak biti trajan samo ako redovno vodite brigu o boji: svaki izrast i neosvježena boja vraćaju vas godinama unaprijed. Treba spomenuti i da izuzetno jarke i žive boje ne laskaju zreloj koži jer još više naglašavaju bore, mrlje i ostale znakove starosti. Medeni i zlatni tonovi uvijek daju dobar rezultat u starijoj dobi. Što se tiče crvenokosih u godinama, posvijetlite crvenu boju za jednu do dvije nijanse jer će to omekšati vaše crte lica i koži dati mladenački, breskvast sjaj.

Foto: iStock

Laskajuće frizure

* Sprijateljite se sa šiškama: šiške mogu prikriti bore na čelu i rubnu liniju kose koja se povlači. Ne moraju biti ravne, ali je važno da ne budu prekratke jer to pristaje samo jako mladom licu s napetom i glatkom kožom.

* Ne radite razdjeljak na sredini: razdjeljak na sredini glave čini vas ozbiljnijom i starijom te naglašava one dijelove lica koji nisu simetrični, a poznato je da prirodna asimetričnost s godinama postaje sve izrazitija.

* Najlaskavija dužina kose nakon četvrtog desetljeća života je oko 2 centimetra ispod brade, ali ne ispod visine ramena. Ta dužina odgovara i kovrčavoj i valovitoj i ravnoj kosi, okruglom i izduženom obliku lica. Ona skriva podbradak, opuštenu kožu i bore na vratu. Savršen izbor je dugi, višeslojni bob koji će pomladiti gotovo svaku ženu.

* Ženama s prirodno kovrčavom ili valovitom kosom, naročito ako je gusta, bolje će pristajati duža kosa jer će se kovrče i valovi pod težinom ublažiti i dati licu mekoću. Odličan primjer je Andie MacDowell, koju njezina duga valovita kosa izrazito pomlađuje. Jako gusta i kovrčava kosa u kratkoj bi varijanti mogla izgledati nakostriješeno ili ukočeno.

* Ne štedite na frizeru: pronađite iskusnog, vrsnog frizera i ne štedite na odlascima u salon jer je s godinama problema sve više kad je kosa u pitanju pa joj je potrebna intenzivnija i stručnija njega. Bilo bi dobro i da se držite istog frizera koji će dobro upoznati vašu kosu i znati kako ona reagira na razne tretmane i načine šišanja.

* Smanjite upotrebu laka za kosu na minimum: previše ukočena kosa djeluje usiljeno i trenutačno daje izgled 'stare dame'.

 

I fileri za kosu mogu pomoći

U posljednje vrijeme postali su izuzetno popularni fileri za kosu koji, baš poput onih koji se koriste za pomlađivanje lica i popunjavanje bora ili usnica, popunjavanje vlasi iznutra, čime se kosi vraća mladenačka punoća. Fileri za kosu također sadrže hijaluronsku kiselinu koja je gotovo uvijek u kombinaciji s drugim sastojcima regenerirajućeg djelovanja, poput biljnog keratina i nekih ceramida, ali i s vitaminima i tvarima antioksidativnog djelovanja.

Da bi vam kosa ponovno bila čvrsta i mladenački živa, s upotrebom filera ne treba pretjerivati: više je nego dovoljno koristiti ih jednom tjedno za održavanje rezultata. Ipak, postoje i fileri koji se mogu koristiti svakodnevno, iako to nije naročito praktično. Filer se nanosi na cijelu dužinu kose, ostavlja se da djeluje oko pet minuta i zatim se ispire čistom vodom. Za žene koje su uvijek u trci s vremenom postoje i fileri koji se mogu nanijeti direktno na suhu kosu i nije ih potrebno ispirati.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo