Protiv bora

Hijaluronska kiselina - najvažnije 'piće' za kožu

U anti-agingu je važna zato što dovoljno hidrirana koža izgleda puno, mekano i sjajno, a sitne linije i bore na dobro hidriranoj koži, čak i ako su dublje, djeluju pliće i blaže

 

Čuli ste da kozmetički proizvodi s hijaluronskom kiselinom mogu "okrenuti smjer kazaljki na satu" i pomladiti kožu. No, kako ona zapravo djeluje?

Hijaluronska kiselina najvažnije je "piće" za kožu. Prirodni je proizvod ljudskog tijela, a uloga joj je održavanje tkiva dobro hidriranima i "podmazanima". Pronađena je u koži, sinovijskoj tekućini (u zglobnim šupljinama) i vezivnom tkivu.

Starenje, pušenje i nezdrava prehrana s vremenom mogu prouzročiti njezin manjak, što vodi osjetljivosti kože, gubitku sjaja, mlohavosti, neujednačenom tonu, pojavi borica.

 

'Magnet' za vlažnost

Hijaluronska kiselina (HA) ključna je za održavanje kože hidriranom, no njenu količinu u tijelu smanjuju slobodni radikali čiji mehanizam djelovanja pokreću izlaganje UV zrakama i drugi stresni faktori - kaže estetska kirurginja iz Londona dr. Maryam Zamani.

- Nanesena topički, u koži djeluje kao prirodni humektant, tj. privlači i zadržava vlagu. Ova je tvar "magnet" za vlažnost - samo jedan njezin gram sposoban je zadržati šest (!) litara vode.

 

Odgovara svima

Hijaluronska kiselina odgovara svakom tipu kože, i najosjetljivijem i najmasnijem. U anti-agingu je važna zato što dovoljno hidrirana koža izgleda puno, mekano i sjajno, a sitne linije i bore na dobro hidriranoj koži, čak i ako su dublje, djeluju pliće i blaže.

 

Djeluje kao antioksidan

Osim toga, nova istraživanja sugeriraju da HA djeluje i kao antioksidans, što znači da se može ponašati kao štit protiv slobodnih radikala, nastalih zbog zagađenja i drugih vanjskih čimbenika. HA je sigurna za upotrebu jer ne iritira kožu niti izaziva bilo kakve nuspojave kad se nanosi topički. Budući da vlažnost kože znatno opada sa starenjem, što dovodi do pojave borica i grublje teksture kože, uputno je uvrstiti HA u redovitu anti-aging njegu. Hijaluronska kiselina ponaša se, kaže dr. Zamani, kao najvažnije piće za kožu.

 

Voli se s vitaminom C

Proizvodi s HA posebno dobro djeluju u kombinaciji s vitaminom C.

Koji su još poželjni i učinkoviti sastojci anti-age krema, ključni za održavanje zdravlja i mlađeg izgleda kože - čitajte u novoj Viti.

 

Nemojte propustiti: novi broj Vite, magazina za ljepotu i zdrav život, izlazi u četvrtak 22. studenoga,  a paket Jutarnji list + Vita košta samo 14 kuna.   

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo