Prvo i osnovno - izbacite kupovne sokove, hranu bogatu konzervansima te gotove slastice, a zatim krenite na drugi korak...
 Foto: iStock
Zdravlje iz prirode

Dosta vam je podrigivanja, nadimanja, vjetrova i lijekova koji dugoročno ne pomažu!? Možda ovo hoće

Muče vas kiselina i žgaravica, vjetrovi ili nadimanje, gastritis...? Pokušajte s prirodnim pripravcima koji mogu pomoći.

Pripremila: Goranka Jelinčić


1. KISELINA I ŽGARAVICA

Napadaji kiseline i žgaravice mogu se pojaviti nakon konzumiranja jake, začinjene hrane ili prebrzog jedenja. Ako je takvo stanje privremeno, možete pripremati čajeve i tinkture.

Tinktura od suručice

Ta je biljka tradicionalni lijek za žgaravicu, čir na želucu i kiselinu.

Sastojci:

  • 115 g osušenih ili 300 g svježih cvjetova suručice
  • 250 ml votke
  • 250 ml vode

Priprema:

  1. Cvjetove stavite u staklenku. Ulijte votku i vodu.
  2. Stavite poklopac koji čvrsto prianja i ostavite da odstoji mjesec dana, po mogućnosti na suncu.
  3. Povremeno protresite staklenku.
  4. Procijedite i prelijte tinkturu u tamnu staklenku (tako može stajati 18 mjeseci).

Uzimajte po 5 ml (čajnu žličicu) tri puta na dan, razrijeđeno s malo vode.

Biljni čajevi za kiselinu i žgaravicu:

  • kamilica
  • suručica
  • matičnjak
  • crveni brijest

2. VJETROVI, NADIMANJE I GRČEVI U ŽELUCU

Ako neprobavljena hrana ostane u organizmu predugo, počinje fermentirati izazivajući niz neugodnih simptoma. Ajurvedska medicina preporučuje hingvastak, biljnu mješavinu od asafetide, đumbira, crnog papra i kumina.

Imate li želučanih tegoba, jedite slađe sorte jabuka, a izbjegavajte one kiselije.

Čaj protiv proljeva

Sastojci:

  • 25 g listova borovnice
  • 25 g suhih plodova borovnice
  • 25 g sjemenki dunje
  • 25 g metvice
  • ½ litre vode

Priprema:

Sve sastojke dobro promiješati, uzeti tri jušne žlice mješavine i preliti s pola litre kipuće vode, poklopiti i procijediti za dva sata.

Piti tijekom dana u malim gutljajima. Ne sladiti.

Čaj od hrastove kore

Pomiješajte dvije žlice usitnjene hrastove kore i žlicu korijena petolista srčenjaka te prelijte sa 5 dl kipuće vode. Ostavite poklopljeno dva sata. Ocijedite i pijte tijekom dana.

3. GASTRITIS

Mrkva: U liječenju gastritisa može pomoći svježe iscijeđen sok mrkve. Pije se obavezno na prazan želudac, svako jutro, dulje vrijeme. Uz to što je potpuno neškodljiva, ova metoda pruža još mnogo drugih blagodati kao što je čišćenje organizma.

Ječam: Protiv gastritisa odlična se pokazala i ječmena voda. U čašu vode dodati žličicu ječma u zrnu i ostaviti da odstoji 12 sati, procijediti i piti. Naravno, ječam mora biti ekološki uzgojen.

Sok od svježeg kupusa: Tegobe izazvane gastritisom može vrlo brzo ukloniti jedan decilitar soka od svježeg sirovog kupusa svako jutro natašte. To je tradicionalni lijek koji preporučuju čak i mnogi liječnici. Kupus je bogat izvor glutamina, koji pomaže u zacjeljivanju sluznice i smanjivanju nadraženosti želuca.

Đumbir: Čaj od đumbira stari je lijek za probavu. Naime, poznato je da ovaj čaj stimulira žuč i lučenje želučanih sokova. Gingerol, šogaol i hlapljiva ulja zaslužna su za pozitivan utjecaj đumbira na naš probavni sustav. Čaj od đumbira sprečava nadutost, ublažava mučninu, ubrzava rad probavnog sustava i regulira apetit. Kod grčeva u želucu dobro je staviti mlaki oblog od tople vode i naribanog đumbira na želudac.

Čaj od đumbira: Zakipiti 1 l vode i u nju ubaciti svježe nasjeckan đumbir. Ostaviti da odstoji oko 15 minuta, procijediti. Ovaj ljekoviti čaj ima vrlo specifičan okus.

Orahovac: Liker od oraha, orahovac, u narodnoj se medicini već stotinama godina koristi kao prirodni lijek za probavne tegobe i univerzalni tonik za poboljšanje probave. Osim vitamina C i joda, jezgra oraha sadrži više od 50 posto masnih ulja, nezasićenih masnih kiselina, bjelančevina, aminokiselina, minerala, ugljikohidrata i manje količine vitamina E i B6.

Liker od oraha jednako je djelotvoran u ublažavanju probavnih smetnji, od proljeva, zatvora, žgaravice i nadutosti pa sve do grčeva i želučanih infekcija.

Sastojci:

  • 40 mladih, zelenih oraha
  • 800 g smeđeg šećera
  • 1 limun
  • klinčić
  • 1 litra domaće rakije

Priprema:

  1. Orahe operite, ako su mali, zarežite ih, ako su veći, prerežite popola.
  2. Limun operite, narežite na kriške.
  3. Orasima i limunu dodajte šećer (med), klinčiće i domaću rakiju i dobro promiješajte kako bi se šećer što bolje rastopio.
  4. Dobro zatvorite bocu i držite je na suncu 40 dana.
  5. Svaki dan je malo protresite, ali nemojte otvarati.
  6. Nakon 40 dana liker procijedite kroz gazu i prelijte u staklenu bocu te držite na tamnom i hladnom mjestu.

Kod želučanih tegoba i anemije preporučena doza je jedna čašica ujutro i jedna prije večere.

Foto: iStock
Ponekad treba odbaciti sve drugo i malo se okrenuti prirodi...

ŠTO PITI I JESTI

Napici i namirnice kojima možete pobijediti probleme

Biljni čajevi

Mješavina biljnih čajeva je prva pomoć kod želučanih tegoba. U jednakom omjeru najbolje je staviti kamilicu, ružmarin i kičicu. Jušnu žlicu biljaka treba preliti sa 2 dl kipuće vode i ostaviti poklopljeno 15 minuta. Zasladiti medom od kadulje. Piti dva do tri puta na dan. Na probavni trakt blagotvorno djeluju kantarion, metvica, stolisnik, korijen i list maslačka, origano, bijeli sljez, islandski lišaj. Sve ove biljke mogu se koristiti pojedinačno, ali od njih se obično kuha uvarak. Žlicu trava prelijte s pola litre vode. Poklopljeno kuhajte na laganoj vatri 20 minuta i ostavite da odstoji 40 minuta. Pijte po trećinu šalice četiripet puta na dan 15-20 minuta prije jela. Kura traje mjesec do dva.

Kiselo mlijeko i kefir

Zbog probiotičkih kultura kiselo mlijeko je pogodno za liječenje probavnih i želučanih tegoba. Kravlje kiselo mlijeko ima pozitivne efekte na poboljšanje imuniteta i jačanje organizma. Osobito se preporučuje u prehrani djece i starijih.

Ovčje kiselo mlijeko

Ovčje mlijeko u usporedbi s kravljim ima više mineralnih tvari, osobito cinka, kalcija i željeza, te je odlično protiv želučanih bolesti. Smatra se prirodnim antibiotikom i antiseptikom. Povoljno utječe na probavu i prema nekim istraživanjima sprečava rak debelog crijeva.

Slani shake

Pomiješajte kiselo mlijeko s nasjeckanim začinskim biljem: bosiljkom, ružmarinom, vlascem, peršinom i mentom. Možete dodati i naribanu mrkvu. Malo posolite. Imat ćete zdrav i nutritivno uravnotežen međuobrok.

Hrana bogata vlaknima

Topiva hranjiva vlakna ili celuloza skupljaju kolesterol u crijevima, vežu ga na sebe i izbacuju iz organizma, čime sprečavaju njegovo prodiranje u krvotok. Nutricionisti savjetuju svakodnevno u prehranu uključiti dva jela bogata hranjivim vlaknima. Pola čaše kuhanih zobenih pahuljica, mekinja i svih vrsta mahunarki sadrži oko 2 grama celuloze. Našem organizmu dnevno je potrebno 10 grama.

Prvaci u hranjivim vlaknima su kelj, bamija, šparoge, patlidžan, mrkva i repa. Od voća to su marelice, naranče, mango, smokve, grejp, jabuke, jagode, šljive i kruške.

Gorki pelin - prijatelj želuca

Pelin sadrži niz ljekovitih tvari i jedan je od najučinkovitijih i najbrže djelujućih lijekova za sve vrste tegoba s probavom i žuči. Ljekovito djelovanje Ekstrakt pelina odlično je sredstvo za poticanje apetita, služi i za okrepu, a iznimno je dobro sredstvo poslije teških bolesti, operacija, brzo otklanja sve probavne smetnje i nadimanje - odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crijevima, protiv katara želuca, kronične začepljenosti, proljeva, prevelike kiseline u želucu, debljine, pritiska i boli, žutice, žgaravice. Osobito se preporučuje ljudima bez žučnog mjehura.

Važno: zabranjeno je koristiti pelin tijekom trudnoće, dojenja i krvarenja u želucu ili unutarnjim organima.

Čaj: Prelijte žličicu pelina šalicom vruće vode i ostavite neka odstoji poklopljeno 15 minuta. Zatim procijedite.
Liker: Popularni vinski pelinkovac priprema se tako da se 15 do 20 grama lista pelina namače osam dana u jednoj litri crnog vina, a zatim procijedi. Dobro ga je piti po jednu čašicu (0,5 dl) dnevno, pola sata prije doručka.
Pelinova rakija: Radi se tako da se u litru rakije lozovače (sa oko 45 posto alkohola) stavi 20 do 25 grama lista pelina i ostavi da odstoji do željene gorčine. Zatim se procijedi i pije prije jela po 0,3 dl. Rakija može poslužiti i za masiranje kod bolova i grčeva u želucu ili kod bolnog podrigivanja.

Linker
27. ožujak 2024 03:40