Došlo je i to vrijeme...

Dosje detoks: Kad bi barem sva čišćenja bila tako laka...

Zima se neugodno produljila ove godine, ali to je samo razlog više da pripremimo cijelo tijelo za proljetne mjesece.

 

Valja očistiti organizam od teže hrane i višemjesečnog boravka u grijanim prostorima, treba osvježiti kožu i vratiti energiju. Mnogo od toga možete učiniti i sami, kod kuće, birajući namirnice koje potiču izlučivanje toksina iz organizma.

 

Hidratacija kože iznutra

Nakon zime i boravka u zatvorenim i pregrijanim prostorima koža je isušena i bez sjaja. Kako biste joj vratili elastičnost i svježinu, morate joj pružiti dovoljno vlage, ali za to nisu dovoljne samo hidratantne kreme, nego kvalitetnu hidrataciju treba provoditi i "iznutra": dnevno pijte barem devet čaša vode kojoj ste dodali nekoliko kapi svježe iscijeđenog limunovog soka. Ako je ikako moguće, preskočite jutarnju kavu, a umjesto nje popijte sok od centrifugirane jabuke i mrkve koji će nahraniti i osvježiti vašu kožu iznutra. Dobro će vam doći i zeleni čaj - već jedna šalica dnevno opskrbit će vas polifenolima, saveznicima ljepote i borcima protiv slobodnih radikala, glavnih krivaca za ubrzan proces starenja kože.

 

Hrana nas čisti i energizira

Da bi našim tijelom prostrujila nova energija, moramo se uravnoteženo hraniti, odnosno trebamo opskrbiti organizam svim potrebnim sastojcima i očistiti ga "iznutra". Pravilna prehrana uza sve ostale dobrobiti pridonosi mikrocirkulaciji, a time i sjaju kože. U tom učinku prednjače namirnice bogate flavonoidima (njima obiluju šumsko voće i mrkva, ali ima ih i u čaju i čokoladi) koji opskrbljuju tkivo kisikom, poboljšavaju hidrataciju kože i smanjuju bore.

Važan je i vitamin A (ima ga u jabuci, mangu, avokadu, mrkvi i radiču) koji potiče obnovu stanica, daje tonus koži i sprečava stvaranje bora te vitamin C (osim u agrumima, ima ga i u kiviju, paprici, ribizu, cvjetači i špinatu) koji je nužan za proizvodnju kolagena, a kožu čini glatkom i svježom. Poželjne namirnice su i suho voće i neke vrste riba (primjerice, inćuni i losos) jer obiluju omega-3 i omega-6 masnim kiselinama koje dubinski vlaže kožu.

Preporuka je dnevno jesti pet puta - tri jača obroka i dvije lagane užine. Ako vas između obroka uhvati glad, uvijek je dopušteno i dobrodošlo svježe povrće.

Foto: iStock

 

Obavezno na jelovniku

Glavne saveznike u pročišćavanju organizma naći ćete na tržnici ili u obližnjem supermarketu. Svakako ih uvrstite u jelovnik, jer će pomoći ubrzavanje metabolizma i potaknuti izlučivanje štetnih tvari iz organizma.

Za sjajnu kožu preporučuje se jesti mrkvu i šumsko voće, jer obiluju flavonoidima.

Jabuke: pektini (balastne tvari u jabukama) podupiru probavne procese i djeluju na snižavanje razine štetnog kolesterola, uz to jabuke pomažu uklanjanju teških metala iz crijeva, stabiliziraju razinu šećera u krvi i snižavaju krvni tlak.

Repa: učinkovito čisti organizam, jer dobro djeluje na rad jetre i bubrega; ako su vam okus i miris soka od repe neugodni, pomiješajte ga sa sokom od mrkve.

Špinat: odlično detoksicira jetru ako ga konzumirate kuhanog na pari ili pirjanog bez vode, na vrlo malo maslinova ulja.

Brokula: može izazvati napuhavanje, ali ako je kuhate na pari, dobar je saveznik u čišćenju organizma.

Artičoke: stimuliraju rad žuči i poboljšavaju izlučivanje štetnih tvari iz organizma, preporuka je konzumirati ih jednom tjedno.

Zelena salata: listovi zelene salate i njoj srodnih matovilca, cikorije ili endivije, obiluju vitaminima A i C, folnom kiselinom te kalcijem i željezom; pomažu dobar rad i funkcije jetre i probave.

Mrkva: odlično čisti kožu i oči, obiluje beta-karotenom, utječe na snižavanje razine kolesterola te potiče probavu.

Grejp: ovaj je agrum dobar za čišćenje kože, jetre, crijeva i bubrega.

• Kupus bijeli i crveni: snažno stimulira obrambeni sustav organizma, jer obiluje vitaminima A, C i B skupine, sadrži kalij i kalcij i druge ljekovite sastojke; ako vam ne smeta za želudac, jedite ga sirovog - bogatiji je zdravim sastojcima od kuhanog.

• Crveni radič: pospješuje rad mokraćnog mjehura i žuči.

 Luk i poriluk: Djeluju detoksikacijski i diuretski, a pomažu i regulaciji razine šećera u krvi.

• Komorač: Poželjan je u procesu detoksikacije organizma; kuhajte ga na pari, tako će imati snažan učinak na drenažu organizma i na bolji rad probave.

Cjelovite žitarice: Podupiru uklanjanje toksina iz tijela.

 

Što ne biste trebali jesti

Ako vam je cilj pročišćavanje organizma i buđenje nove energije, riješite se, barem na neko vrijeme, namirnica koji "otežavaju" i usporavaju rad organizma.

 

Dok se čistite, s jelovnika izbacite:

  • kavu i sve napitke s kofeinom
  • slatkiše i sve rafinirane šećere
  • alkoholna pića
  • gazirana pića (uključujući i ona na kojima piše da ne sadrže šećer)
  • sol (pokušajte uopće ne soliti hranu koju pripremate kod kuće, a okus jela dotjerajte drugim začinima)
  • mlijeko i mliječne proizvode
  • meso, a osobito mesne prerađevine (i sve zasićene masnoće)
  • gotovu hranu i visoko procesiranu hranu (obiluje konzervansima, bojama, pojačivačima okusa i drugim aditivima)
  • slatke i slane grickalice.

 

 

Vodu dobivamo i hranom

U proljetnom čišćenju i energiziranju organizma puno pozornosti treba obratiti na unos vode.

Foto: iStock

Smatra se da je dnevna potreba za vodom otprilike 30 do 40 ml po kilogramu tjelesne težine. Vodu organizam dobiva pijenjem tekućine (oko 1,5 l dnevno), hranom (oko 1 l) te endogenom proizvodnjom vode putem oksidativnih procesa (oko 300 ml). Neke skupine namirnica, poput voća i povrća, obiluju vodom, pa osobe koje takvu hranu jedu u velikim količinama osjećaju žeđ u manjoj mjeri od onih čija prehrana obiluje proteinima i natrijem. Za metaboliziranje takve hrane je, naime, potrebno mnogo vode.

Svakodnevno mokraćom gubimo 500 do 1500 ml tekućine, još 400 do 600 ml disanjem, 100 i više ml znojenjem (ovisno o tjelesnoj aktivnosti i vanjskoj temperaturi) te više od 500 ml isparavanjem kroz kožu. To je ukupno približno tri litre tekućine.

Znojenjem se, osim tekućine, gube i soli i elektroliti nužni za normalno funkcioniranje organizma: natrij, klor, kalij i magnezij. Natrij i klor lako se nadoknađuju, jer su obilno zastupljeni u mnoštvu namirnica koje svakodnevno jedemo, no nedostatak kalija i magnezija može se vrlo loše odraziti na rad mišićnog i koštanog sustava, kao i na zdravlje srca. Zbog toga se nakon intenzivnijeg znojenja preporučuje popiti poseban napitak koji će vratiti hidroelektrolitsku ravnotežu organizmu.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo