Nemojte si sami postavljati dijagnozu i odite kod doktora.
 Foto: iStock
Nije sve u kihanju

Devet neobičnih simptoma alergije

Simptomi proljetne alergije ne moraju biti samo kihanje i šmrcanje. Znak alergije mogu čak biti i loša koncentracija te kronični umor.

I dok mnogi ljudi koji se bore s proljetnim alergijama imaju klasične simptome poput kihanja, suznih očiju, svrbeža nosa i grla, drugi imaju ne tako klasične simptome, a kojih nisu ni svjesni.

Ovi simptomi mogu biti povezani s alergijom:

  • Kronični umor
  • Astma
  • Gornja respiratorna infekcija
  • Bronhitis
  • Upala sinusa
  • Depresija
  • Problemi sa spavanjem
  • Loša koncentracija
  • Nedostatak volje za vježbanjem

Čak i zdravstveni djelatnici ponekad ne mogu prepoznati ove manje poznate simptome alergijske reakcije. Posljedice pogrešnih dijagnoza mogu odgoditi liječenje i dodatno oslabiti već preopterećeni imunološki sustav.

Netretiranje alergija

Vaša antitijela su potpuna svjesna da su jedan ili više alergena napali vaše tijelo, te zato rade 'prekovremeno' kako vas oni ne bi usporili i učinili bolesnima. No, ako se alergija ne liječi, vaš imunološki sustav s vremenom nestaje i alergija ima veću snagu da podigne simptome na još višu razinu.

Kad se to dogodi, to može utjecati na vaš svakodnevni život i sposobnost funkcioniranja. Evo kako:

Kronični problemi sa spavanjem

Jako začepljenje nosa može dovesti do loše kvalitete sna, nesanice ili čak apneje.

Infekcije i upale

Nekontrolirani simptomi mogu na kraju uništiti imunološki sustav i dovesti do ozbiljnijih upalnih problema kao što su ekcem, sinusitis, astma, infekcije uha, kronične migrene i glavobolje.

Smanjena funkcija mozga

Kada ste oslabljeni zbog simptoma alergije doći će i do slabije koncentracije. Kronični umor, problemi s pamćenjem i poteškoće pri koncentraciji i produktivnosti mogu utjecati na vaš rad.

Poremećaji raspoloženja

Kontinuirani simptomi koji uzrokuju nedostatak sna ili to da se osoba ne osjeća dobro može potaknuti razdražljivost, ali i poremećaje raspoloženja, kao što su anksioznost i depresija. Sve to može negativno utjecati na vaše svakodnevno funkcioniranje, vaš društveni život, odnose, ali i cjelokupno zdravlje.

Kako se zaštititi od sezonske alergije

Prije nego što se pokušate sami dijagnosticirati i uzeti lijekove na svoju ruku, odite kod doktora kako biste ustanovili dijagnozu. Za mnoge sezonske alergije, izbjegavanje alergenskih okidača je najbolja obrana.

Linker
18. travanj 2024 19:37