Vrat nerijetko zanemarujemo.
 Getty Images
ne može jednostavnije

Dermatolozi otkrivaju kako spriječiti, ali i smanjiti pojavu izdajničkih bora na vratu

Danas starimo bolje nego ikada i više nije nikakvo čudo vidjeti napeto i glatko lice i u petom desetljeću života. No, tu je vrat - dugoljasta izdajica koja i najnapetije i najmlađahnije lice može postarati i učiniti manje privlačnim

Većina nas obično ne zaboravlja svakodnevno njegovati kožu lica, počevši od čišćenja i hidratacije do pilinga i nanošenja skupocjenih anti-ageing krema. Nažalost, naši jadni vratovi često su posve zanemareni iako su upravo oni ti koji najčešće prvi odaju godine. Osim toga, što će vam njegovano mladenački glatko lice koje stoji na naboranom i suhom vratu? Dakle, želite li zaista izgledati svježe i mlađahno, posvetite svom vratu jednaku pažnju kao licu.

Tim prije što je koža vrata izuzetno tanka i na njoj će se znakovi starenja vidjeti puno ranije nego na drugim dijelovima vašeg tijela. Uzroci bora na vratu, naročito onih preuranjenih, su brojni i uključuju oštećenja izazvana izlaganjem suncu, pušenje, nezdravu prehranu i dehidraciju, zagađenje, grimase koje radimo s licem, ali i loše navike spavanja (ili barem loše za vrat).

Evo nekoliko jednostavnih, ali vrlo važnih preventivnih mjera koje možete poduzeti da odgodite pojavu bora na vratu, ali i da one kad se jednom pojave ne budu previše duboke i izražene.

ŠTO MOŽETE UČINITI

* Na prvom mjestu je, naravno, da počnete svakodnevno koristiti njegujuću kremu ne samo za lice već i za područje vrata te da ta krema obavezno sadrži i SPF.

* Preventivne mjere koje su, osim za vrat, korisne i za mladolik izgled i zdravlje cijelog tijela, su uzimanje dovoljne količine vode, uravnotežena prehrana koja uključuje obilje voća i povrća te dovoljno sati sna.

* Kad je riječ o spavanju, još jedna obavezna stavka je da ne spavate na visokom jastuku ili na nekoliko manjih jastuka, a nije poželjan ni položaj na trbuhu pri čemu je glava okrenuta u jednu stranu, a vrat naboran tijekom nekoliko sati svake noći.

* Svaki put kad radite piling na licu obavezno ga učinite i na vratu, a za to možete koristiti isti proizvod. Osim što ćete kožu učiniti sjajnijom nakon što uklonite mrtve stanice, samo mehaničko djelovanje pilinga je korisno kao stimulacija za proizvodnju kolagena, a on je ključan protiv bora.

* Osvijestite neke svoje svakodnevne navike koje ubrzavaju stvaranje bora na vratu i počnite ih izbjegavati: na primjer, dugotrajno gledanje prema dolje pognute glave prema mobitelu ili laptopu.

* Prestanite pušiti jer dim od cigareta uništava kolagen, a nikotin potiče sužavanje krvnih žila što znači da koža dobiva manje kisika te će izgledati starije i imati više bora. Ako ste pušač, možda će vas zanimati istraživanje talijanskih stručnjaka provedeno prije nekoliko godina koje je pokazalo da će se, nakon prestanka pušenja, koža pomladiti sama od sebe te će izgledati čak 13 godina mlađa u smislu biološke dobi kože i to već nakon 9 mjeseci nepušenja.

* Koristite maske za vrat. Jednako kao što možete kupiti maske za lice, možete kupiti i one namijenjene posebno za vrat. Nema znanstvenih dokaza o njihovoj učinkovitosti, ali štetiti sigurno neće. Osobe koje su koristile takve maske potvrdile su da one poboljšavaju izgled i teksturu kože u tom području te smanjuju količinu i dubinu bora. Većina takvih maska izrađene su od 100 postotnog silikona koji pomaže u izvlačenju vlage iz donjih slojeva kože i dovođenju u više slojeve, što za učinak ima popunjavanje već postojećih bora te poboljšani izgled vrata općenito.

Linker
24. travanj 2024 09:10