Kao da simptomi alergija već nisu dosta...
 Foto: iStock
Iscrpljuje tijelo na toliko načina

Depresivni ste, umorni, često vam se ne izlazi iz kreveta... možda je ovo problem

Svjetska zdravstvena organizacija definira kvalitetu života kao percepciju pojedinca o njegovoj poziciji u specifičnom kulturološkom, društvenom te okolišnom kontekstu. Što to zapravo znači?

Kihanje, crvenilo očiju, curenje nosa... samo su neki od neugodnih simptoma koji alergičare povremeno smetaju u svakodnevnom životu. Međutim, osobe koje pate od alergija dobro znaju kako je ta tegoba puno više od nabrojanih simptoma.

No, kao da to već nije dovoljno, alergije za sobom donose puno veći problem. One se naime, iako možda o tome nikad niste tako razmišljali, jako "petljaju" u sve pore života osoba koje boluju od alergija.

Tako osim zdravlja, uslijed alergija pati i kvaliteta života alergičara.

Kvalitetu života u odnosu na zdravlje možemo definirati kao funkcionalni utjecaj bolesti i njenog liječenja utemeljen na percepciji samog bolesnika, rekli su 1996. Harvey Schipper i suradnici.

S druge, pak, strane Svjetska zdravstvena organizacija definira kvalitetu života (u širem smislu) kao percepciju pojedinca o njegovoj poziciji u specifičnom kulturološkom, društvenom te okolišnom kontekstu.

Što to zapravo znači?

Posljednjih godina puno se raspravlja i govori o konceptu kvalitete života kako u drugim segmentima života, tako i u medicini.

Cilj toga je, u zdravstvenom pogledu, poboljšati suradnju između pacijenata i liječnika, prilagoditi terapiju, smanjiti recidiv bolesti i poboljšati uvjete života osoba koje pate od kroničnih bolesti.

No, osim utjecaja bolesti u smislu fizičkih simptoma koji se odražavaju na cjelokupno zdravstveno stanje pojedinca, tu su i posredni problemi o kojima se rijetko govori.

S obzirom na to da osobe oboljele od alergija imaju vidljive simptome prema okolini, kao što su, podsjetimo, kihanje, kašljanje, otežano disanje, suzenje, promjene na koži - to u bitnom utječe na njihovu kvalitetu života.

Najčešći posredni problemi vezani uz alergije

Često izbivanje s posla: u sezoni alergija nije rijetkost da alergičari uzmu nekoliko slobodnih dana, plaćeni godišnji odmor ili otvore bolovanje uslijed problema koje im zadaje izloženost alergenu.

Veći zdravstveni troškovi: osim što novac troše na papirnate rupčiće, inhalacije, posjete slanim sobama, pročišćivače zraka, usisavače i slična pomagala, alergičari mnogo troše i na receptne i bezreceptne lijekove, a u slučaju da otvore bolovanje i mjesečni prihod im je umanjen proporcionalno broju dana koji su izostali s posla.

Nedostatak sna i smanjena kvaliteta sna: simptomi alergijskog rinitisa nerijetko zadaju muke alergičarima kako po danu, tako i noću. Naime, jedno istraživanje pokazalo je kako uslijed slabo kontroliranih simptoma alergijski rinitis utječe na kako na san tako i na njegovu kvalitetu.

Pospanost i umor: s obzirom na to da su nenaspavani, nije čudno što su alergičari u sezoni alergija dekoncentrirani, nezainteresirani i vidljivo umorni, te im je stoga smanjena i radna učinkovitost.

Glavobolja: ova tegobe svojstvena je osobama koje boluju od kroničnih bolesti, pa tako i alergičarima.

Linker
25. travanj 2024 03:38