S toplijim danima i dolaskom sunca valja upozoriti kako izlazak bez sunčanih naočala baš i nije mudar.
 Getty Images
ZDRAVLJE

Baš kao i koža, i oči pamte sve trenutke kad ih nismo štitili od sunca, ovo su najgore posljedice

Koje smetnje i bolesti na oku mogu izazvati sunčeve zrake, objašnjava dr. Selma Lukačević, spec. oftalmolog iz Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.

Izlaganje visokim dozama UV zračenja može uzrokovati probleme s očima.

Posljedice koje sunčeve zrake ostavljaju na oku su kumulativne i ovise o vremenu provedenom na suncu.

Primjerice, vjerojatno je da će se zemljoradniku očna mrena razviti u ranijoj dobi nego osobi koja radi u uredu. Koje smetnje i bolesti na oku mogu izazvati sunčeve zrake, objašnjava dr. Selma Lukačević, spec. oftalmolog iz Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.


Preko kože do oka

- Sunčeve zrake mogu oštetiti već i kožu vjeđa, kao što mogu oštetiti kožu na bilo kojem drugom dijelu tijela. Pritom, od sunčevih zraka više strada koža donjeg kapka, jer je izloženija, dok je gornji koliko-toliko zaklonjen lukovima iznad očiju. Tako sunčeve zrake mogu biti uzrok mnogih benignih promjena (bore, keratoze, melanoze) i malignih tumora kože kapka (bazocelularni, skvamocelularni karcinom i melanom vjeđe). - objašnjava dr. Selma Lukačević.

Također, dodaje, na spojnici oka sunčeve zrake dovode do degeneracije elastoidnih vlakana pa izazivaju degenerativne promjene kao što su pingvekule i pterigij.


Pingvekule
su male bjelkastožute nakupine tik uz rožnicu i obično ne zahtijevaju operativno liječenje, a pterigij ili vanjska mrena je prerastanje spojnice preko rožnice (prozirni dio oka važan za ulazak i prelamanje svjetla te za zaštitu oka).

Pterigij je estetski problem, a može utjecati i na vid pa zahtijeva operativno liječenje.


Najbolnije oštećenje

Najbolnije oštećenje oka izazvano UV zrakama je fotokeratitis - oštećenje epitela rožnice UVB zrakama. Nastaje uglavnom kod snažne refleksije UV zraka (najčešće na snijegu, rjeđe na pijesku i pokraj velikih vodenih površina), kao i prilikom zavarivanja bez odgovarajuće zaštite za oči.

Prvi simptomi su, kaže dr. Lukačević, jaka iritacija, bol, osjetljivost na svjetlo - javljaju se oko šest sati nakon izlaganja. Dramatični su, no prođu nakon 24 do 48 sati bez dugotrajnih posljedica za vid.


Najčešći zahvat

UVA zrake koje svakodnevno prolaze kroz rožnicu u dublje dijelove oka odgovorne su za nastanak pojedinih vrsta katarakte (mrene) i oštećenja žute pjege.

Katarakta je zamućenje prirodne leće i liječi se operativno. Ta je operacija danas najizvođeniji operativni zahvat u svijetu.

Oštećenje žute pjege može nastati izravnim gledanjem u sunce i kumulativnim oštećenjem tijekom života.

Izravnim gledanjem u sunce ili indirektnim, za vrijeme pomrčine sunca, nastaje tzv. solarna makulopatija.


Sunčeve zrake fotokemijski trajno oštećuju stanice žute pjege i osoba nakon toga primjećuje smanjenje centralnog vida ili malu crnu točku u centru. Simptomi mogu trajati i do šest mjeseci nakon takvog izlaganja sunčevu svjetlu, a kod nekih ljudi mogu ostati trajno.

Kumulativni učinak UV zraka na žutu pjegu dovodi se i u vezu s nastankom staračke degeneracije žute pjege. To je najčešći uzrok trajnog oštećenja vida u razvijenim zemljama nakon 80. godine života, zaključuje dr. Lukačević.

Dodajmo na kraju kako zbog štetnih utjecaja sunčevih zraka i koža vijeđa te oko oka može biti zahvaćena bazocelularnim i skvamoznim karcinomom te melanomom.

Linker
23. travanj 2024 07:56