Oprezno

Alkohol povećava rizik za bolesti, u prvom redu za rak

Konkretno to se odnosi na muškarce koji piju u prosjeku više od sedam jedinica alkohola tjedno (jedinica alkohola je mala čaša vina, pola krigle piva ili čašica žestice) bez obzira na to je li povećana konzumacija alkohola zabilježena u mladosti ili srednjoj dobi.

 

Za deset posto smrtnih slučajeva u ljudi mlađih od 50 godina kriv je alkohol, a već i umjerena konzumacija alkohola može povećati rizik obolijevanja od raka i drugih bolesti, upozorava se u stručnom časopisu Lancet, koji donosi rezultate velikog istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta Washington u 195 zemalja od 1990. do 2016. godine koje je obuhvatilo osobe od 15 do 95 godina.

Istovremeno objavljeni su i podaci sa Sveučilišta North Carolina, koji su češće konzumiranje alkohola povezali s trostruko većim rizikom obolijevanja od agresivnog oblika raka prostate.

Konkretno to se odnosi na muškarce koji piju u prosjeku više od sedam jedinica alkohola tjedno (jedinica alkohola je mala čaša vina, pola krigle piva ili čašica žestice) bez obzira na to je li povećana konzumacija alkohola zabilježena u mladosti ili srednjoj dobi.

Veću učestalost agresivnog oblika raka prostate imaju i pušači. Alkohol već na samom početku "alkoholnog staža" povećava rizik za nastanak bolesti, u prvom redu za rak. Kod ispitanika koji su pili prosječno jednu jedinicu alkohola dnevno na svakih 100.000 zabilježeno je 918 slučajeva raka ili drugih bolesti. Na svakih 100.000 sudionika istraživanja koji su u prosjeku konzumirali dvije jedinice alkohola dnevno uočena su dodatna 63 slučaja bolesti, a na 100.000 onih koji su svakodnevno pili pet jedinica alkohola bilo je 338 slučajeva bolesti više nego kod ispitanika koji uopće ne piju alkohol.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo