Naše tijelo jest čudesno, ali nije svemoguće!
 Getty Images/iStockphoto
POTIČU JEDNAKU REAKCIJU

Alergični ste na ambroziju? Nikako nemojte jesti lubenice, dinje, krastavce, tikvice i banane

Kao i kod drugih alergija, i kod alergije na ambroziju treba paziti na tzv. križne reakcije. Naime, u nekim namirnicama su tvari toliko slične onima u biljkama da u nama izazivaju iste reakcije. Imunosni sustav ne vidi u njima razliku. Tada antitijela koja reagiraju na "standardni" alergen  (biljku) reagiraju  na posve drugi  (hranu)  uzrokujući  simptome  alergije.

Suzne oči, začepljen nos, šmrcanje? I to svake godine u ovo doba? Ako je tako, znači da i vi spadate među brojne koji pate od alergije na ambroziju (samo u Zagrebu najmanje 250.000 ljudi). Od sredine prema kraju ljeta vrijeme je širenja peludnih zrnaca ove invazivne biljke koja vjetrom putuju i do 300 kilometara.

Najgore je to što se procjenjuje da će zbog klimatskih promjena (sve viših temperatura) i sve veće razine ugljikova dioksida doći do sve veće proizvodnje peluda i povećanja koncentracije peluda ambrozije za čak četiri puta! Razdoblje alergije time će se produljiti.

Šmrcanje, suzenje i crvenilo očiju, začepljen nos, kihanje, kašalj, otežano disanje, promjene na koži - ne zvuči toliko opasno. I nije, ali je izuzetno neugodno i iscrpljujuće, a simptome nikako nije pametno ignorirati jer alergijski rinitis, najčešsimptom alergije na ambroziju, može dovesti do astme ili bronhitisa.


Imunosni sustav ne vidi razliku

Kao i kod drugih alergija, i kod ove na ambroziju treba paziti na tzv. križne reakcije. Naime, u nekim namirnicama su tvari toliko slične onima u biljkama da u nama izazivaju iste reakcije. Imunosni sustav ne vidi u njima razliku. Tada antitijela koja reagiraju na "standardni" alergen (biljku) reagiraju na posve drugi (hranu) uzrokujući simptome alergije.

Tako svi s alergijom na ambroziju trebaju izbjegavati lubenice, dinje, krastavce, tikvice i banane jer se alergijska reakcija organizma može razviti i na te namirnice.


Dobro je znati

Zbog sve većeg broja alergičara Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju Hrvatskog liječničkog zbora provodi javnozdravstvenu akciju "Alergični na alergije". Cilj akcije je građanima koji pate od alergija olakšati probleme koji nastaju zbog izloženosti ovom najraširenijem alergenu - ambroziji. Zbog zdravstvenih posljedica izloženosti peludu ambrozije Hrvatsko alergološko društvo izradilo je i aplikaciju za mobilne telefone pod nazivom "Alergični".

Aplikacija korisnicima omogućuje da fotografiraju i prijave stanište ambrozije, koje će zatim biti prijavljeno nadležnoj jedinici lokalne i regionalne samouprave.

Korisnici pametnih telefona s Android i iOS platformama aplikaciju mogu besplatno preuzeti i instalirati na svoje uređaje. Korištenje je iznimno jednostavno - dovoljno je da korisnik fotografira područje s ambrozijom, a aplikacija će fotografiju s točnom geolokacijom ucrtati na kartu. Sve fotografije lokacija zaraslih ambrozijom bit će vidljive u aplikaciji, ali i na interaktivnoj karti Hrvatske objavljenoj na službenoj web-stranici akcije alergicni.com.

Uz to, na www.alergicni.com korisnici mogu pronaći zanimljive informacije o alergijama, vijesti o borbi protiv ambrozije, peludni kalendar i informacije o proizvodima koji pomažu protiv alergijskih simptoma. Ove godine organizirano je i besplatno testiranje na ambroziju.

Alergije pogađaju više od trideset posto stanovništva, a čak dvadeset i pet posto mladih ima neku od alergijskih bolesti, što znači da samo u Hrvatskoj više od 1,2 milijuna ljudi pati od posljedica izloženosti alergenima, ističu u Hrvatskom društvu za alergologiju i kliničku imunologiju.

Portrait of a happy friends with watermelon pieces, sitting together on a slackline in the beautifully decorated garden on a sunet
Getty Images/iStockphoto
Možda joj ne možete odoljeti, ali bilo bi mudro izbjegavati lubenicu i još neke namirnice ako ste alergični na ovaj korov.

SAVJETI KOJI MOGU POMOĆI

● Najbolje je, naravno, izbjegavati pelud. Ali kako to često nije moguće, ostanite u zatvorenom između 10 i 16 sati, kad je koncentracija peluda najveća.

● Kuću provjetravajte tek poslije kiše, a prozore kuće i auta držite zatvorenima.

● Na klima-uređaju redovito čistite filtre koji pročišćuju zrak i od peluda.

● Nemojte sušiti rublje vani - činite to ili u stanu ili u sušilici.

● Kosu, tijelo i odjeću operite čim se vratite izvana.

● Prije spavanja obavezno se istuširajte.

● Lijekove počnite piti prije nego što osjetite prve simptome u sezoni - liječnici to preporučuju jer su antihistaminici tako učinkovitiji.

● Ne smire li se simptomi unatoč lijekovima, obratite se liječniku.


Kad se pojavi alergija, provodi se uobičajena terapija antihistaminicima, kapima za nos koje smanjuju oticanje sluznice nosa i olakšavaju disanje, a u slučaju jačega kašlja ili otežanog disanja u terapiju se uvode i bronhodilatatori (lijekovi protiv spazma bronha) i ekspektoransi (za iskašljavanje). Pomoći mogu i prirodni preparati.


ČITAJTE I:

Crni kim jača imunitet i potrebno ga je uzimati barem mjesec dana prije udarne sezone. No ne odgovara svima, može izazvati probavne smetnje. Tu je i otopina od bijelog sljeza koja će pročistiti dišne puteve. Namočite dvije žličice sljeza preko noći u šalici hladne vode, ujutro procijedite i kapajte u nos. Ispiranje nosne sluznice može biti vrlo korisno jer tako možemo ukloniti čestice peluda ili prašine iz nosa, pa tako i umiriti alergijsku reakciju. Dobar izbor je fiziološka otopina.

Linker
04. travanj 2024 08:05