Savršeno brijanje

Ako ste se skrivali iza brade jer se niste znali obrijati, to više ne morate činiti

Istraživanje je pokazalo da je najbolje početi brijanje potežući britvicu u smjeru rasta dlačica, a tek na kraju prijeći britvicom u smjeru suprotnom od njihova rasta. Jedino što dlačice na licu i vratu rastu u različitom smjeru.

 

Znanstvenici jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača britvica otkrili su zašto je pranje kože prije brijanja ključno za kvalitetno obrijano lice te kako i u kojem smjeru treba brijati bradu za savršen rezultat.

Mikroskopskim skenerom prikazali su što se točno događa kad se britvicom prelazi po koži te pokazali kako su dlačice i folikuli različiti na obrazima, vratu i bradi. Primjerice, na obrazima dlačice imaju jajolik oblik, dok su na bradi dlačice dosta šire s donje strane brade nego s gornje.

Voditeljica istraživanja, dr. Kristina Vanoosthuyze, upozorava da dlačice obavezno treba navlažiti prije brijanja zato što, kad su vlažne, nabreknu te ih je lakše prerezati. Drugim riječima, muškarci bi prije brijanja trebali oprati lice i vrat toplom vodom i nekim blagim sredstvom za čišćenje kože.

 

Radite li to i vi?

Druga mogućnost koja je jednako dobra jest da se prvo istuširaju pa tek onda obriju, a ne obratno, kao što to često čine. Treba dodati i da masni sastojci koji djeluju kao podmazivači u različitim gelovima za brijanje služe da bi se smanjilo trenje između oštrice britvice i kože te da bi se olakšalo klizenje oštrice po koži i brijanje učinilo ugodnijim, bez peckanja i zatezanja.

Njihovo je istraživanje pokazalo i da je najbolje početi brijanje potežući britvicu u smjeru rasta dlačica, a tek na kraju brijanja prijeći britvicom u smjeru suprotnom od njihova rasta. No, tu je problem to što kod muškaraca dlačice na licu i vratu rastu u različitim smjerovima pa čak i kad paze da potežu britvicu u smjeru rasta dlačica, i ne htijući mogu odrezati neke dlačice u suprotnom smjeru od njihova rasta. U svakom slučaju, manje će biti problema nakon brijanja, neugodnog peckanja i zatezanja kože ako se pazi na to da se prati smjer rasta dlačica.

 

Samo nježno

Važno je znati i to da prilikom brijanja ne treba snažno pritiskati britvicu o kožu lica, kao i to da nije dobro otresati britvicu o rub umivaonika, što muškarci vrlo često rade. Naime, kad se britvicom lupka o rub umivaonika, oštrice se iskrivljuju i odstupaju od pravilnog položaja, a to utječe na kvalitetu brijanja i na rok trajanja britvice. Nakon brijanja britvicu treba isprati vodom, a na kožu lica nanijeti hidratantni losion.

 

Glavni savjeti za pravilno brijanje

• Prije brijanja umijte lice vodom i blagim sredstvom za čišćenje kože.
• Nanesite obilnu količinu gela za brijanje.
• Koristite britvicu s više oštrica te brijte dlačice blagim potezima, bez pritiska.
• Često mijenjajte smjerove brijanja: uvijek prvo počnite brijati u smjeru rasta dlačica, a tek na kraju potežite britvicu u smjeru suprotnom od rasta dlačica.
• Nikada ne koristite staru ili oštećenu britvicu: čim primijetite da ne reže dlačice tako učinkovito kao prije, zamijenite je.
• Upotrijebite hidratantni losion kako biste koži vratili vlagu i izbjegli neugodno zatezanje.
• Za steriliziranje kože i kao zaštitu od infekcija nanesite losion nakon brijanja koji sadrži alkohol.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo