Ove biljke snažni su eliminatori toksina i čine dom ugodnijim.
 Getty Images
divne su

A NISU NI ZAHTJEVNE Najbolje sobne biljke koje otklanjaju stres i pročišćavaju zrak

Nisu teške za održavanje te su najbolji pročišćivači zraka prema istraživanju NASA-inih znanstvenika.

I sami smo već odavno uvjerili kako nam dom može postati itekako ljepši ako ga dekoriramo sobnim biljkama. Prilikom izbora treba svakako paziti koje biljke čine sobu svjetlijom i stvaraju ugodniji i opušteniji ambijent. Znamo da boravak u prirodi reducira nivo stresa, a nizozemski znanstvenici kažu da biljke imaju taj isti učinak na pacijente u bolnicama.

Kako bismo vam olakšali potragu, donosimo osam predivnih biljaka koje nisu teške za održavanje, koje smanjuju utjecaj štetnih spojeva u prostoru, povećavaju razinu kisika, smanjuju stres te su pročišćivači zraka prema istraživanju NASA-inih znanstvenika.


1. Aloe vera

Gel ove biljke ima brojna iscjeljujuća svojstva. Biljni je lijek za razne bolesti, od kožnih bolesti i opeklina do probavnih tegoba. Osim toga, pomaže u poboljšanju kvalitete zraka u vašem domu.

Biljka može pomoći očistiti zrak od zagađivača koji se nalaze u kemijskim sredstvima za čišćenje. Kad količina kemikalija u zraku postane pretjerana na listovima aloe pojavit će se smeđe točkice. Aloe veru je najbolje smjestiti na mjesto gdje ima najviše sunčeve svjetlosti.


2. Fikus gumijevac

Sve vrste fikusa (gumijevaca) dobre su za pročišćavanje zraka u domu, i to su jedne od biljaka koje je najlakše uzdržavati i uzgojiti, a uspijevaju čak i u domovima gdje nema puno svjetlosti i u hladnijoj klimi. Ove biljke snažni su eliminatori toksina i pročišćivači zraka.


3. Mirni ljiljan

Ova prelijepa sobna biljka poznati je pročišćivač zraka. Neutralizira i smanjuje više vrsta toksičnih plinova među kojima su i ugljični monoksid i formaldehid. Relativno ju je lako uzgajati, odnosno prilično je nezahtjevna za održavanje.

Osim što uspješno čisti do 60 posto zraka u prostoriji od toksina, snažno neutralizira elektronsko zračenje, pa je stoga poznata po tome da se drži uz televizore, računala i sl. Budući da smanjuje razinu plijesni i vlage, poželjno ju je imati i u kupaonici. Pripazite samo da je maknete od kućnih ljubimaca jer je otrovna za njih.


4. Sanseverija, sabljica ili svekrvin jezik

Ne treba joj puno svjetla ili vode kako bi preživjela te su idealan izbor za svaki dom. Za razliku od većine biljaka, ona kisik ispušta noću tako da je možete držati i u spavaćoj sobi. Nikada je nemojte zalijevati u srce biljke (između listova) jer takvo zalijevanje dovodi do propadanje biljke.


5. Bambus palma

I atraktivna bambus palma našla je svoje mjesto na NASA-inom popisu biljaka koje najefikasnije čiste zrak. Ona je posebno efikasna u čišćenju benzena i trikloretilena. Bambus palma nije previše zahtjevna, no treba je dosta često zalijevati (no ne smije biti u vodi) i ne smije biti izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti.


6. Filodendron

Filodendroni su popularan izbor u mnogim domovima, a osim što nisu veoma zahtjevni, odlični su i u filtriranju zraka, posebice u apsorpciji formaldehida. Odgovara im svijetlo mjesto te topao i vlažan zrak, no uspijevat će i u sjenovitom mjestu, samo pripazite da nije na propuhu.


7. Dracena ili Zmajevac

Ova predivna biljka može narasti i do visine stropa, što znači da je odlična za dekoriranje i popunjavanje prostora. Također uklanja toksine iz zraka kao što su ksilen, trikloretilen i formaldehid. Dracena traži dosta svjetlosti, ali joj nikako ne odgovora direktno sunce.


8. Zlatni puzavac

Ova biljka također ima blagotvorno djelovanje na zdravlje ljudi jer uklanja formaldehid iz zraka čime se poboljšava njegova kvaliteta. Lako raste i na hladnijoj temperaturi i ne traži puno svjetlosti. Najčešće se drži u kuhinji i dnevnom boravku. Listovi mogu biti otrovni za kućne ljubimce.

Linker
05. ožujak 2024 19:44