Možda vam se čini da ponekad nemate vremena, ali neka tuširanje bude vaš mali ritual u kojemu ćete se posvetiti sebi... barem tih nekoliko minuta.
Slatki rituali

4 pravila pri tuširanju: Koža će vam biti zahvalna, a vi sretniji

I kada se vodi briga o njezi tijela i kože, ponekad se događa da se ne postupi ispravno, a posljedica može biti da koža izgubi mekoću, ispuca i postane nadražena.

Evo nekoliko najčešćih pogrešaka i savjeta kako da ih ispravite i što duže sačuvate meku i nježnu kožu.

1. Izbjegavajte prevruću vodu

Temperatura vode za kupanje ne smije biti viša od 38 stupnjeva jer vrućina isušuje kožu, širi kapilare i usporava cirkulaciju, što dodatno pogoršava problem celulita i opuštanosti kože. Ako se baš nikako ne možete odreći užitka u vreloj kupki, zadržite se u vodi samo deset minuta, a zatim stanite pod mlaz hladne vode kako biste potaknuli cirkulaciju.

2. Temeljito se obrišite

Često se događa da žene nakon kupanja ili tuširanja premalo pažnje posvećuju brisanju tijela. U žurbi se često samo površno obrišemo, a voda koja ostaje na površini kože isparavajući oštećuje zaštitni hidrolipidni film te pospješuje isušivanje kože. Stoga se brišite temeljito tako da mekanim ručnikom više puta prebrišite tijelo, posebno na pregibima. Želite li stimulirati gornji sloj kože (epidermu) i pripremiti ga da što bolje upije proizvode za njegu, upotrijebite nešto grublji ručnik i njime se dobro istrljajte.

3. Ne zaboravite nanijeti hidratantno mlijeko

Vlaga akumulirana u koži u kontaktu s vodom brže isparava: nanošenje hidratantnog proizvoda neposredno nakon kupanja i tuširanja zaustavlja isparavanje i na taj način pomaže koži da zadrži vlažnost i mekoću.

Osim toga, voda reducira i količinu lipida u koži, posebno kod dužeg zadržavanja u vodi (primjerice kod kupanja), a nanošenje hidratantnog mlijeka može ublažiti taj gubitak jer opskrbljuje kožu mastima i drugim tvarima koje joj vraćaju mekoću i vlagu te je održavaju kompaktnom i elastičnom.

4. Nakon pilinga temeljito isperite kožu

Ponekad se smatra da je nadraženost kože posljedica pilinga, no pravi uzrok često je nedovoljno ispiranje proizvoda s tijela. Sredstva za piling trebaju biti u dodiru s kožom samo kratko vrijeme te, ako ih zbog površnog ispiranja dulje ostavimo na koži, to može izazvati nadraženost. Stoga, nakon svakog pilinga temeljito isperite kožu mlazom mlake vode i zatim je istrljajte mekanom spužvom. Na kraju dobro obrišite kožu i obavezno nanesite hidratantno, njegujuće mlijeko ili losion.

Linker
04. travanj 2024 13:48