Jeste li već isprobali recept s narančinom koricom i jabučnim octom?
 Foto: iStock
Prirodna ljekarna

20 recepata koji će vam pomoći da se napokon riješite bradavica i kurjeg oka

Najčešće nastaju u srednjoj dobi, i to uglavnom na mjestima gdje se koža trlja - na vratu, u području prepona i pazuha, ispod dojki i po trbuhu. Ako želite posegnuti u prirodnu riznicu i riješiti se bradavica, donosimo neke isprobane metode.

Piše: Goranka Jelinčić

Bradavice ili fibromi dobroćudne su izrasline na koži koje izgledaju kao maleni mekani čvorići. Često su na peteljci. Uglavnom su boje kože, promjera od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Promjene nisu zloćudne, ali ih je s vremenom sve više pa su estetski problem. Najčešće nastaju u srednjoj dobi, i to uglavnom na mjestima gdje se koža trlja - na vratu, u području prepona i pazuha, ispod dojki i po trbuhu. Ako želite posegnuti u prirodnu riznicu i riješiti se bradavica, donosimo neke isprobane metode.

Morska voda

Najbolji prirodni lijek protiv bradavica je morska voda jer sol i jod odlično isušuju. Potrebno je što duže boraviti u morskoj vodi ili natopiti lanenu krpu morskom vodom i držati je oko pola sata na bradavici. Postupak ponoviti dok ne otpadne.

Luk

Luk se često koristi za uklanjanje bradavica na tijelu. Potrebno je nasjeckati i posoliti glavicu luka i ostaviti je da pusti sok. Tom tekućinom mazati bradavice dva puta tijekom dana.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje također može biti efikasno za uklanjanje bradavica. Potrebno ih je mazati ujutro i navečer sve dok ne otpadnu. Također se može napraviti pasta od ricinusova ulja i sode bikarbone. Nanosite je na bradavicu nekoliko puta dnevno i prekrijte zavojem.

Smokva

Smokva ima sposobnost da liječi bradavice. Njezino mlijeko ili sok nakapajte na bradavicu. Pustite da se osuši, a zatim isperite mlakom vodom i ponavljajte postupak sve dok bradavica ne otpadne.

Mlječika

Da biste napravili preparat za uklanjanje bradavica od mlječike, potrebno je najprije dobro isprati (devet voda) 100 g svinjske neslane masti, a zatim dodati sedam sitno sjeckanih cvjetova mlječike. Kuhati ovu mješavinu dva sata na laganoj vatri, zatim procijediti i pustiti da se ohladi. Mažite bradavicu dva puta dnevno.

Jabučni ocat

Smatra se da je jabučni ocat jedan od najučinkovitijih kućnih lijekova. Može se koristiti za liječenje različitih zdravstvenih stanja, pa i za uklanjanje fibroma, zahvaljujući svojoj kiselosti.

No, nikada ne smijete koristiti jabučni ocat za uklanjanje fibroma oko kapaka jer može jako iritirati oči.

Pažljivo operite područje oko fibroma vodom i blagim sapunom. Fibrom prvi put možete namakati u vodi 15 minuta (držati vatu natopljenom vodom) ili se pak fibrom malo protrlja, primjerice mekanom četkicom za zube. Prosušite. Natopite komadić vate jabučnim octom. Pritisnite točno na fibrom te ga pričvrstite flasterom ili zavojem kako se ne bi pomicao. Držite ga 15 minuta. Isperite vodom. Ponovite postupak tri puta dnevno tjedan dana ili više ako je potrebno. Fibrom bi prvo trebao dosta potamnjeti, potom nastane krastica, osuši se i otpadne.

Ovisno o veličini fibroma može nastati mali ožiljak koji se poslije maže nevenovom masti ili gelom aloe vere. Ako fibrom nije duboko u koži, ožiljak neće ostati provodi li se postupak postupno i pažljivo.
Prilikom postupka posebno treba paziti da jabučni ocat ne curi po koži oko fibroma jer će koža pocrvenjeti. Kada jednom nastane krasta, ne stavljati više ocat i ne skidati krastu nasilu, već čekati da sama otpadne! Ova metoda može se probati i sa sokom čuvarkuće.

Foto: iStock
U narodnoj medicini češnjak se često spominje kao sredstvo kojim se možete riješiti bradavica.

Češnjak

Češnjak je potpuno prirodan i provjeren lijek za bradavice. Uzmite jedan češanj češnjaka i prepolovite ga. Mažite bradavicu jednom polovicom tako da upije sokove. Nakon dvije-tri minute trljanja drugu polovicu češnja zalijepite flasterom na bradavicu. Možete napraviti kremu od češnjaka tako da ga jednostavno zgnječite i stavite na bradavicu, ali tako da prekrije cijelu površinu i preko zalijepite flaster.

Rosopas

Rosopas (Chelidonium majus) poznat je kao prirodni lijek protiv virusnih bradavica. Naime, otkinete li jednu od mnogih stabljika, primijetit ćete sok žuto-narančaste boje. Upravo je taj sok odličan za uklanjanje bradavica. Nekoliko kapi utrlja se na bradavicu barem dvaput na dan. Nakon tjedan dana upornog mazanja bradavica se osuši i otpadne. Rosopas je dobar za bradavice na rukama, ali ga možete koristiti na bradavicama bilo gdje na tijelu.

Pivska pjena

Gazu ili pamučnu krpu natopite pivskom pjenom i stavite na bradavicu. Ponavljajte svakodnevno.

OSIM OVIH PRAKTIČNIH PRIRODNIH LIJEKOVA ZA UKLANJANJE BRADAVICA VAŽNO JE SVAKODNEVNO JAČATI SVOJ IMUNITET, KOJI JE I NAJVAŽNIJI U BORBI PROTIV INFEKCIJA I VIRUSA.

Propolis

Nakapajte propolis na lanenu krpicu, stavite na bradavicu, zalijepite flasterom. Držite tako 2-3 dana i ponavljajte postupak sve dok bradavica ne nestane.

Maslačak

Protiv bradavica je najefikasniji sok od listova i cvjetova maslačka primjenjujete li ga svakodnevno. Bradavica će od ovog soka postajati sve tamnija i na kraju će otpasti.

Školska kreda

Bradavica se uspješno i jednostavno uklanja bijelom školskom kredom. Kredom se trlja po bradavici dva do tri puta dnevno ili se nastruže prah s komada krede, pomiješa s vodom i time namažu bradavice. Za kratko vrijeme bradavica nestaje.

Narančina kora

U staklenku složiti narezanu koru ekološki uzgojene naranče i preliti vinskim octom. Neka stoji sedam dana. Potom uzeti namočenu koru i malo tekućine natapkati na bradavicu 2-3 puta dnevno.

Bundeva

Prahom koji se nalazi u sredini bundevina cvijeta trljati bradavicu četiri puta dnevno. Za nekoliko dana bradavica će nestati.

Pepeo

Svako jutro poslije umivanja posipajte bradavicu pepelom od cigarete. Postupak ponavljati dok se ne vidi rezultat.

Foto: iStock
Limunov sok, pored drugih primjena, ima i tu čudesnu da pomaže i kod ovog problema.

Limunov sok

Protiv bradavica također se možete boriti svježim limunovim sokom. Iscijedite sok svježeg neprskanog limuna i nanesite ga na bradavicu. Pustite 20 minuta pa isperite običnom vodom. Za bolji učinak limunov sok nanosite na bradavicu dva puta dnevno. Kiselina u limunu idealno neutralizira kožne izbočine, a rezultate ćete vidjeti već za nekoliko tjedana.

Jasenov sok

Upotrijebite komad svježeg drveta jasenovine i stavite u vatru da gori. Sok koji izlazi iz drveta skupljajte žlicom i mažite preko bradavica koje želite ukloniti.

Sok od preslice

Sok od svježe preslice izvrstan je za uklanjanje bradavica. Namočite pamučnu krpicu u svježi sok preslice i stavite direktno na bradavice. To radite svaki dan najmanje pet dana, dva puta dnevno. Bradavice nestaju poslije prve kure.

Kora banane

Kora banane može nam pomoći ukloniti bradavice. Okolo bradavice omotajte koru od banane i ostavite tako tijekom noći. Postupak ponavljajte tjedan dana. Koru banane možete dodatno pričvrstiti zavojem kako ne bi otpala dok spavate.

KURJE OČI: KAKO IH SE RIJEŠITI

Uzmite jedan list čuvarkuće i skinite mu tanku kožicu koja ga okružuje s jedne strane. Potom listić, i to stranom bez kožice, stavite da potpuno prekrije kurje oko na stopalu. Zalijepite flaster preko lista i ostavite cijeli dan, a navečer ga zamijenite novim. Obavezno je držati flaster i tijekom noći. Za tri do četiri dana kurje oko bi trebalo nestati zajedno s korijenom, a mjesto na kojem je bilo ispunit će se zdravim tkivom. To je star i provjeren recept koji daje rezultate u vrlo kratkom roku.

Linker
05. ožujak 2024 20:02