Jeste li znali kakve sve super moći imaju namirnice koje vjerojatno i sami imate kod kuće?
 Foto: iStock
Još nije kasno

15+ savjeta za preplanulu put te olakšanje kod uboda i mučnine

Predlažemo vam najučinkovitija kućna, prirodna rješenja za ljetne probleme i potrebe, a svima im je zajedničko to da nemaju ni jedan jedini štetan sastojak.

Ove godine pokušajte sami napraviti sredstva koja će vam pomoći smanjiti svrbež nakon uboda komarca, ublažiti mučninu na putovanju ili pomoći da brže dobijete što intenzivniju brončanu boju.

Protiv bolesti kretanja

Đumbir

Kako biste spriječili putnu bolest, pola sata prije polaska na put popijte sok od svježe iscijeđenog limuna pomiješan s nekoliko kapi đumbira i čajnom žličicom meda te s malo tople vode, a možete popiti i čaj od đumbira. Đumbir olakšava probavu hrane koju ste prije pojeli i ublažava mučninu tako što apsorbira i razblažuje želučanu kiselinu.

Limun

Limuni sadrže limunsku kiselinu koja smiruje želudac i sprečava povraćanje. Tijekom putovanja sišite kriške limuna ili mirišite limun kako biste ublažili mučninu. Možete i u čašu tople vode dodati pola iscijeđenog limuna i čajnu žličicu meda te to popiti prije puta, ali i piti tijekom cijelog puta.

Pepermint

Pepermint se sastoji od tvari koje smiruju unutrašnju sluznicu želuca i ublažavaju osjećaj mučnine. Petnaest minuta prije polaska na put možete na jezik staviti kap ulja od mente ili možete pola sata prije puta popiti čaj od mente kako biste spriječili mučninu. Još jedna mogućnost jest da tijekom puta žvačete listiće mente.

Komorač

Komorač je biljka koja se koristi za smirivanje želuca, ublažavanje mučnine i kiselosti i odlično je sredstvo protiv bolesti kretanja. Pijenje čaja od komorača prije puta ili grickanje sjemenki komorača tijekom puta spriječit će razvoj putne bolesti i mučninu.

Cimet

Cimet u prahu pomiješan s malo meda učinkovito je sredstvo protiv mučnine izazvane vožnjom u automobilu ili na brodu. Druga varijanta je da popijete mlijeko u kojem ste prokuhali cimet: taj će napitak neutralizirati mučninu i spriječiti povraćanje. Cimet inače olakšava probavu i opušta trbušne mišiće te tako sprečava bolest kretanja.

Jabučni ocat

Jabučni ocat uravnotežuje pH vrijednosti i omjer kiseline i lužine u želucu te tako sprečava mučninu. U čaši tople vode pomiješajte 2 jušne žlice jabučnog octa i 1 čajnu žličicu meda te pripremljenu mješavinu popijte pola sata prije puta. Taj napitak možete pijuckati i tijekom puta kako biste ublažili mučninu i osvježili dah.

Za ublažavanje svrbeža i pečenja nakon uboda

Led

Najjednostavnije što možete učiniti, ako imate pri ruci led, jest da ga stavite na mjesto uboda. Time ćete ublažiti svrbež i smanjiti otečenost jer hladnoća otupljuje živce koji prenose osjećaj svrbeža i boli.

Ulje čajevca

Esencijalno ulje čajevca djeluje protuupalno te može ublažiti svrbež, pečenje, oteklinu i bol, a pokazalo se da ima i antibakterijska i antivirusna svojstva zbog čega može poslužiti kao prevencija infekcije na mjestu uboda.

Med

Ovo prirodno sladilo poznato je po nizu dobrobiti za zdravlje, uključujući i protuupalna i antibakterijska svojstva, pa nije čudo da može smiriti neugodne simptome nakon uboda insekata. Malo meda nanesite na mjesto uboda i pričekajte da počne djelovati.

Foto: iStock
Više ne morate potrošiti ni kune na sredstva za smanjenje svrbeža i pečenja kada vas ubode komarac.

Vrećice čaja

Kao što ohlađene vrećice čaja mogu smanjiti otečenost oko očiju, mogu ublažiti i oteklinu na mjestu uboda. Tanini u čaju imaju adstringentno djelovanje te izvlače tekućinu iz uboda. Vrećicu čaja položite na mjesto uboda i ostavite da djeluje desetak minuta.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je blago alkalna tvar koja može pomoći u neutraliziranju pH kože te tako smanjiti upalu na površini kože i ublažiti bol i pečenje. Možete otopiti malo sode bikarbone u lavoru i namakati mjesto uboda 30 minuta ili pomiješajte sodu bikarbonu sa sasvim malo vode tako da dobijete gustu pastu te je nanesite direktno na mjesto uboda.

Bosiljak

Aromatični listovi bosiljka sadrže kamfor i timol, dvije tvari koje mogu ublažiti svrbež. Možete zdrobiti nekoliko listića bosiljka i nanijeti na mjesto uboda, a možete i utrljati kap eteričnog ulja bosiljka.

Kora od banane

Na mjesto uboda stavite komadić kore od banane unutrašnjom stranom okrenutom prema ubodu. Šećeri iz kore banane navodno smiruju upalu i izvlače tekućinu iz uboda.

Mlijeko i voda

Želite li napraviti umirujući oblog, pomiješajte vodu i mlijeko u jednakom omjeru, natopite blazinicu tom mješavinom i položite je na mjesto uboda. Takav oblog djeluje vrlo umirujuće i pomaže u ublažavanju svrbeža, smanjenju otekline i upale.

Za brže tamnjenje

Kava

Kava je poznato prirodno sredstvo za samotamnjenje i može vam pomoći da sigurno i bez prekomjernog izlaganja suncu dobijete brončani ten. Dodatni plus je to što je kava učinkovita i u prikrivanju celulita. Pomiješajte šalicu mljevene kave sa 2 jušne žlice maslinova ulja tako da dobijete glatku pastu. Nanesite smjesu na cijelo tijelo, uključujući lice, i ostavite da djeluje oko 15 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Čokolada

Bez izlaganja suncu preplanulu boju možete dobiti i uz pomoć čokolade. Pomiješajte čokoladu s dovoljnom količinom smećkaste mineralne šminke koju inače koristite i smjesu nanesite na cijelo tijelo te ostavite da djeluje 30 minuta. Ponavljajte postupak nekoliko puta tjedno tijekom nekoliko tjedana i izgledat ćete kao da ste cijele dane provodili na suncu.

Foto: iStock
Kao što namirnicama možete ublažiti mučninu i otekline od uboda, možete zamiješati i kremu za intenzivnije tamnjenje na suncu kako to čine i stručnjaci.

Limun

Svježe iscijeđen sok limuna još je jedno učinkovito prirodno sredstvo za samotamnjenje jer potiče proizvodnju melanina te ubrzava tamnjenje. Iscijedite sok od nekoliko limuna i njime namažite cijelo tijelo, ostavite da djeluje 15 minuta, a zatim isperite toplom vodom. Budući da limun može povećati osjetljivost kože na sunce, nakon ovog postupka, prije nego što izađete na sunce, nanesite proizvod sa zaštitnim faktorom kako biste spriječili opekline i oštećenja kože.

Kakao u prahu

I ovo je vrlo učinkovito sredstvo za tamnjenje koje će ubrzati dobivanje brončane boje na tijelu i licu. Pomiješajte otprilike pola šalice kakaa u prahu s losionom za tijelo koji inače svakodnevno koristite te smjesu nanesite na kožu pomoću spužvice. Ostavite da djeluje 15 minuta i zatim isperite toplom vodom.

Čaj

Čaj pospješuje tamnjenje kože. Tri četvrt šalice vrele vode ulijte u posudu u koju ste stavili tri vrećice čaja. Ostavite 10 minuta, izvadite vrećice, čaj ulijte u blender, dodajte četvrt šalice ulja od sezama i lanolina te uključite blender na najmanju brzinu. Dodajte ostatak čaja i promiješajte. Smjesu nanesite na kožu.

Linker
18. travanj 2024 02:06