Hrvatski kirurzi

 FOTOGRAFIJE: PRIVATNA ARHIVA
Ništa im nije strano

Pitali smo estetske kirurge zašto im muškarci najčešće dolaze: Da, traže povećanje penisa, ali ipak je ovo najveći hit

Estetske zahvate traže muškarci svih dobi, zanimanja i bračnog stanja


Estetska medicina u Hrvatskoj već dugo nije tabu. Liposukcija, operacija nosa i kapaka, kao i brojni drugi zahvati se rade na svakodnevnoj razini. Međutim, estetska medicina se obično stavlja u kontekst žena. Stoga smo upitali najpoznatije hrvatske estetske kirurge dr. med. Duška Maletića, dr. med. Mladena Dudukovića i dr. med. Tomicu Bagatina koliko često su muškarci njihovi klijenti te koje zahvate traže.

- Estetska kirurgija postala je sve popularnija kod muškaraca. Iako na većinu zahvata dolaze žene, muškarci idu u korak s trendovima zahvaljujući kojima mogu postići mladolik i svjež izgled. U Poliklinici Bagatin primjećujemo porast dolazaka muškaraca na estetske zahvate te možemo reći da on iznosi oko 24% - otkrio nam je dr. med. Tomica Bagatin, specijalist maksilofacijalne kirurgije, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata.

- Moram priznati da su mi klijenti većinom žene, ali je interes muškaraca za estetske zahvate u porastu i rekao bih da su za sada oko 10% klijenata muškarci - rekao je dr. med. Mladen Duduković, specijalist opće kirurgije i subspecijalist plastično-rekonstruktivne i estetske kirurgije.


Koje zahvate traže muškarci?

Porast dolazaka muškaraca na estetske zahvate uočio je dr.med. Duško Maletić, specijalist kirurgije.

- Teško je reći koliki je udio muških pacijenata u ordinacijama estetske kirurgije jer mi imamo jako naglašen rad na transplantaciji kose FUE metodom. Na taj zahvat dolazi oko 80% muškaraca. Općenito udio muškaraca u estetskoj kirurgiji kao pacijenata nesumnjivo raste, možda je ukupno gledano oko 20% ili čak malo više - objašnjava dr. Maletić, vlasnik Poliklinike Maletić. Oni prate podatke o estetskim zahvatima od 1998. i tada su muškarci većinom dolazili operirati vjeđe i klempave uši. Dok je danas potpuno druga priča.

U Poliklinici Maletić najzastupljenija je transplantacija kose FUE metodom po kojoj su poznati u ovom dijelu Europe.

- Godišnje napravimo oko 550 transplantacija kose. Kosa se presađuje sa zatiljka jer na tom području vlasi imaju drugačiji genetski kod i nikada ne ispadaju. Općenito je transplantacija kose jedna zasebna priča jer se zaista veliki broj ljudi odlučuje na to. To je sigurno najučestaliji zahvat jer je to i najučestaliji problem - rekao je dr. Maletić.

S tim se složio i dr. Duduković, vlasnik poliklinike Duduković, koji je naglasio da je kirurgija restauracije vlasišta, odnosno presađivanja kose, jedno veliko područje u estetskoj medicini.

image

dr. med. Tomica Bagatin

FOTOGRAFIJE: HRVOJE DURANEC

U poliklinici Bagatin je najtraženija operacija nosa.

- Jedan od najpopularnijih estetskih zahvata kod muškaraca svakako je rinoplastika. Dok se na rinoplastiku žene odlučuju iz pretežito estetskih razloga, muškarci odlaze na korekciju nosa pretežno zbog otežanog disanja te izraženijih deformiteta nosa u smislu izražene veličine nosa, izražene grbe i znatnog pomaka nosa u stranu - rekao je dr. Bagatin, vlasnik poliklinike Bagatin.

Kod rinoplastike se koriste dvije vrste plastične kirurgije, rekonstruktivna kirurgija koja obnavlja oblik i funkcije nosa te estetska kirurgija koja mijenja izgled nosa.

Kako bi poboljšali svoj izgled, sve veći broj muškaraca dolazi i na uklanjanje viška masnoće, a dr. Maletić i dr. Bagatin ističu da sve veći broj muških pacijenata odabire liposukciju grudi (ginekomastija).

- Nažalost, to je jedno od mjesta s predispozicijom za nakupljanje masnog tkiva. Većinu muškaraca to zaista smeta, više nego trbuh - istaknuo je dr. Maletić.

Ginekomastija je benigno povećanje muških grudi koje nastaje kao rezultat hipertrofije ili povećanja žljezdanog parenhima dojke i nakupljanja depozita potkožnog masnog tkiva. Ginekomastija se katkad može manifestirati sekrecijom malih količina mlijeka ili sličnog iscjetka. Statistički, jedan od tri muškarca koji su mlađi od 40 godina pati od određenog stupnja ginekomastije, a iznad pedesete godine života gotovo polovina muškaraca ima povećane muške grudi.

Uz ginekomastiju, muškarci dolaze u polikliniku Maletić i polikliniku Bagatin i na uklanjanje masnih naslaga s područja trbuha.


I muškarci žele izgledati mlađe

Iako se često govori o tome kako žene žele izgledati mlađe, zapravo i muškarci nisu imuni na brigu kad se pojave prvi znakovi starenja. Očuvanje mladolikog, svježeg i zdravog izgleda želja je oba spola. Trojica sugovornika su nam istaknuli kako muški pacijenti redovito dolaze na blefaroplastiku i korekciju klempavih ušiju.

Blefaroplastika je korekcija očnih kapaka i njome se uklanjaju neželjene posljedice starenja, korigiraju spušteni nabori gornjih kapaka i eliminiraju vrećice ispod očiju. Najčešće se operacija izvodi u lokalnoj anesteziji, ali se kod opsežnijih zahvata na kapcima operacija izvodi u općoj anesteziji. Zahvat može trajati 1 do 3 sata, ovisno o složenosti problema, odnosno o tome radi li se samo gornja ili gornja i donja korekcija kapaka. Ovaj zahvat se često kombinira sa zahvatom podizanja obrva.

- Navedena operacija vraća svježinu licu i zadovoljstvo pacijenata nakon iste zaista je veliko - rekao je dr. Duduković.

Osim na korekcije očnih kapaka, pacijenti dolaze i na uklanjanje bora.

- Muškarci danas traže filere i botoks, ali i laserske tretmane za poboljšanje statusa lica i izgleda kože - istaknuo je dr. Maletić.

Dodaje da estetske zahvate traže muškarci svih dobi, zanimanja i bračnog stanja.

image

dr. med. Mladen Duduković

FOTOGRAFIJE: PRIVATNA ARHIVA



Hit je obrezivanja penisa

Posljednjih godina dr. Maletić je uočio jednu zaista neobičnu promjenu, naime sve više muškaraca se odlučuje na obrezivanje penisa.

- Imamo pacijente koji dolaze zbog vjeroispovijesti, ali imamo sve više muškaraca koji dolaze zbog higijene spolovila. Prije 10-ak godina smo radili obrezivanje jednom mjesečno, a sada to radimo nekoliko puta tjedno - istaknuo je.

Obrezivanje se radi tako da se na prepuciju (kožica na vrhu penisa) napravi rez na prelasku tijela penisa u glans, rana se zatvori šavovima od resorptivnog materijala koji se za desetak dana sami resorptiraju. Zahvat traje oko pola sata, a oporavak oko tri tjedna.

image

dr. med. Duško Maletić

FOTOGRAFIJE: TATJANA BJELAJAC RADUKA,BORIS B

Dr. Maletić otkriva kako često rade i podebljanje penisa masnim tkivom radi estetskog efekta. Obično se radi lipofiling - punjenje ovojnice penisa vlastitim masnim tkivom. S obzirom na to da tijelo prepoznaje genetski svoju mast, dio će se resorbirati, ali dio će ostati, i to onaj koji se vezao na kapilarnu cirkulaciju. Obično se vrši dopunjavanje za 3-4 mjeseca, čime se postiže dugotrajan rezultat. Spolovilo se može podebljati za 4 - 5 mm u polumjeru.

Isto tako, u Poliklinici Maletić rade i produženje penisa. Zahvat produljenja spolovila vrši se u slučajevima mikropenisa, odnosno penisa manjeg od četiri centimetra u opuštenom stanju te manjeg od sedam centimetara u erekciji. Zahvat se može izvesti i kod većih dimenzija. Operacija elongacije (produljenja) spolovila obično se izvodi u općoj ili spinalnoj anesteziji, a to ovisi i o pretragama koje se vrše prije zahvata. Na korijenu penisa napravi se polulučni rez koji se nakon presijecanja suspenzornog ligamenta penisa zašije u obliku znaka za Mercedes. Ožiljak se nalazi u dlačicama prekrivenom području te je tako skriven. No, zahvat produljenja penisa nije toliko popularan.

Prema onome što su nam liječnici rekli, čini se da estetska medicina postaje sve veći hit.

- U posljednjih nekoliko godina promijenila se slika o odlasku muškaraca na estetske zahvate. I muškarci imaju jednake želje i potrebe izgledati odmorno i svježije, a zbog mogućnosti koje nam donosi estetska kirurgija, društvo je to počelo sve više prihvaćati - zaključio je dr. Bagatin.

Linker
19. travanj 2024 17:12