Jesen je pravo vrijeme za organizaciju doma

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Pripreme za zimu

Jesensko čišćenje: Šest stvari kojih bismo se ovih dana trebali konačno riješiti

Ovo čarobno doba godine je savršeno za organizaciju doma i pripremu za zimu

Proljetno čišćenje je sinonim za rješavanje nepotrebnih predmeta, ali ne mora uvijek biti. Jesen je još jedna sjajna prilika da procijenimo što posjedujemo i organiziramo dom prije početka zime. Sada je sjajno vrijeme da provjerite svoje kuhinjske elemente i procijenite imate li stvari kojih se možda treba riješiti. Isto možete napraviti i s ormarom, ne morate bacati stvari, možete ih donirati i pokloniti.

Ovo su stvari kojih bismo se trebali riješiti.


Začini

Prije nego počnete pripremati hranu i raditi kuhano vino, važno je provjeriti rok trajanja začina. Naime, većina nas zaboravi da i oni imaju datum do kojeg su uporabljivi, ali rijetko ga se sjetimo pogledati. Osušeno bilje i začini ne mogu se pokvariti u tradicionalnom smislu, kao što će se pokvariti mlijeko ili meso, ali mogu izgubiti većinu svog okusa, intenziteta i boje. Srećom, malo je vjerojatno da ćete se razboljeti od konzumiranja začina koji se pokvario.

Ako niste sigurni koliko dugo imate svoje začine, provjerite njihov miris i okus, malu količinu utrljajte u dlan. Ako su miris i okus slabi, vjerojatno je pravo vrijeme da ih zamijenite.

Odvojite nekoliko minuta da pregledate svoje začine i bacite one koji su izgubili svježinu.


Oprema za vježbanje koju ne koristite

Ok, svi s vremena na vrijeme kupimo opremu za vježbanje. Obuzme nas entuzijazam i uvjereni smo da ćemo redovito vježbati. Ako ste uspješni u tome, bravo! Ali vjerojatno ste već do sada uočili koju upremu za vježbanje zapravo koristite. Skupljaju li prostirka za jogu i sklopiva traka za trčanje još uvijek prašinu u ormaru ili negdje u kutu sobe? Možda je vrijeme da ih prodate ili poklonite nekome tko će ih koristiti, a vi se za to vrijeme usredotočite na treninge kojima se zapravo možete posvetiti.

U slučaju da se vaša oprema za vježbanje pokvarila i želite je se riješiti, najbolje bi bilo da ju reciklirate. Ako niste sigurni kako ili niste sigurni može li se reciklirati, javiti se lokalnom komunalnom poduzeću koje će vas uputiti što učiniti.


Šminka

Ako tijekom ljeta odabirete puder koji je za nijasnu tamniji, razmislite o tome da se riješite ove kozmetike prije zime. Možda je primamljivo zadržati ih za sljedeću godinu, ali stara šminka može postati plodno tlo za bakterije. Nemojte riskirati svoje zdravlje!

Šminka kojoj je istekao rok može postati suha ili mrvičasta, ali nikada ne smijete koristiti vodu ili slinu da je ovlažite jer tako unosite bakterije u proizvod. Korištenjem šminke kojoj je istekao rok na vašem licu se mogu razviti akne, osipi, infekcije oka i ječmenac. Posebno je važno ne koristiti šminku za oči nakon isteka roka trajanja.

Općenito možete očekivati da će vaša kozmetika trajati otprilike ovoliko:

  • ruž za usne 18-24 mjeseca
  • sjajilo za usne 12-18 mjeseci
  • podloga i korektor 12-18 mjeseci
  • maskara 3-6 mjeseci
  • tekući tuš za oči 3-6 mjeseci
  • kremasti proizvodi 12–18 mjeseci
  • proizvodi u prahu 12–18 mjeseci


Oprema za plažu

Napravite mjesta u garaži ili na tavanu tako što ćete izbaciti polomljene suncobrane i ležaljke za plažu. Iako većina nas ima naviku čuvati sve vrste uspomena na ljetovanje nadajući se da ćemo ih ponovno koristiti, neupotrebljive stvari trebate baciti. Svakako pazite da ih odložite na pravilan način, odnosno reciklirate. Ako imate pohabane ručnike za plažu, možete ih donirati lokalnom skloništu za životinje, ondje će vam biti više nego zahvalni, a vi ćete napraviti prostora u svom domu za nove.


Stare igračke

Ako se vaša djeca nisu igrala s tim autom, lutkom ili vlakom tijekom prošle godine, službeno su prerasli tu igračku. Vrijeme je da te igračke napuste vaš dom. Svakako vas potičemo, ako su igračke u dobrom stanju, da ih poklonite djeci u domu.

Međutim, jedna pogreška koju roditelji često čine je prikupljanje igračaka za donacije kada djeca nisu kod kuće. To je problematično iz dva razloga: prvo, vaša djeca mogu biti uznemirena kada saznaju da ste uklonili neke od njihovih stvari. Drugo, propuštate savršenu priliku da svoju djecu podučite važnosti brige o drugima.

Ovakav potez osim što će pomoći u jesenskom čišćenju, dat će vam i unutarnji mir.


Zastarjele haljine i svečana odjeća

Sada kada je sezona vjenčanja završila, pravo je vrijeme da provjerite svoju zalihu svečanih haljina. Možda je vrijeme da odbacite sve što niste nosili nekoliko godina ili što vam više ne stoji. Ako imate kolekciju haljina koje nikada više nećete nositi, ali su u dobrom stanju, razmislite o doniranju ili prodaji.

Linker
16. svibanj 2024 23:39