SHUTTERSTOCK
Korak po korak

Izazov 12-12-12: Stvorite privlačniji životni prostor i osobni napredak

Pronađite 12 predmeta za baciti, 12 za doniranje i 12 za vraćanje na pravo mjesto

Metoda uklanjanja nereda 12-12-12 može se činiti malom, međutim njezin učinak može biti iznimno velik. Osim što donosi red i osjećaj postignuća u vašem domu, pomaže vam riješt se predmeta koje ionako nikad niste mislili koristiti. O čemu je riječ?

Što je tehnika 12-12-12

Riječ je o uklanjanju nepotrebnih stvari i predmeta u vašem domu. Pronađite 12 predmeta za baciti, 12 za doniranje i 12 za vraćanje na pravo mjesto. Bez obzira na to zovemo li ih metodama uklanjanja nereda, igrama ili izazovima, ova tehnika učinkovito izbacuje sentimentalnu uznemirenost iz cijelog procesa.

image
SHUTTERSTOCK

Izazov uklanjanja nereda

Ako se vaši ormari ne zatvaraju kako treba i već neko vrijeme uspješno odgađate preslagivanje odjeće unutar, izazov 12-12-12 mogao bi vam pomoći pokrenuti proces. Autor spomenutog izazova je Joshua Becker. U svojoj knjizi The Minimalist Home: A Room-by-Room Guide to a Decluttered, Refocused Life, ovaj zagovornik minimalizma današnjice pokazuje kako odlučiti čega se riješiti, a što zadržati. Svrha nije samo stvoriti privlačniji životni prostor već ga pretvoriti sjedište našeg života, naš dom.

Izazov će učinkovito spriječiti preopterećenost i iscrpljenost koju svatko od nas osjeća prilikom velikih zahvata čišćenja te potaknuti na brzo donošenje odluka. Naime, impulzivnost će odigrati ključnu ulogu i spriječiti nas da zapnemo, posebno pri uklanjanju sentimentalnih predmeta. Postavljanje mjerača vremena dok dovršavate izazov povećat će taj osjećaj hitnosti. Još jedan razlog za isprobavanje ovog izazova je taj što nas potiče da budemo svjesni svoje imovine. Drugim riječima, rezimirat ćemo je li nam je uistinu potrebna još jedna skupa torba u ormaru.

image
SHUTTERSTOCK

Krenuti manjim koracima

12-12-12 je izvrsna metoda za one osobe kojima je ugodna pomisao o uklanjanju nereda. No, postoje osobe kojima bi uklanjanje 12 stavki u svakoj kategoriji moglo izgledati previše.

- Počnite s jednim predmetom i vidite kakav je osjećaj. Nastavite tako tjedan dana, a zatim, razmislite o povećanju na više stavki. Ključ je vidjeti osobni napredak. To je puno važnije od postizanja tuđeg ideala - predlaže psihologinja Kelly Kandra Hughes.

Ako se, s druge strane, morate riješiti puno toga i želite brzo vidjeti rezultate, možete isprobati varijantu izazova i odabrati 20 stvari koje ćete donirati i 20 koje ćete baciti. Alternativno, možete isprobati ono što Prerna Jain, stručnjakinja za čišćenje naziva metodom obrnutog odbrojavanja, pa umjesto da počnete s većim brojevima i postupno ih smanjujete, počnite s manjim brojevima, obično tri-tri-tri, i postupno napredujte.

- Prvi dan pronađite tri artikla za bacanje, tri za doniranje i tri za vraćanje na predviđena mjesta. Napredujući u sljedeće dane, broj raste na šest-šest-šest, zatim devet-devet-devet, dok se na postigne krajnji cilj od 12-12-12 - objašnjava Prerna.

Dodatni savjet za održavanje doma čistim uključuje tjednu rutinu pospremanja. Fokusirajte se na određene prostorije, a ne na cijeli dom. Uz to, držite kutiju za donacije pri ruci. Neka to postane vaša navika.

Linker
20. travanj 2024 02:16