FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Čuvajte ih

Blagdani za njih kriju opasnosti. Ovi savjeti mogu vam pomoći

Ovo će vam pomoći da bezbrižno i sigurno uključite svoje ljubimce u blagdansku atmosferu i raspoloženje, te izbjegnete hitne odlaske veterinaru onda kad je to najmanje potrebno i poželjno

Nije uopće lako paziti na zdravlje i sigurnost naših četveronožnih prijatelja u blagdanskim danima. Sve je puno ukrasa, biljaka, svjetala, a tu je, naravno, i božićna jelka...same potencijalne opasnosti za naše pse i mace. Evo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da bezbrižno i sigurno uključite svoje ljubimce u blagdansku atmosferu i raspoloženje, te izbjegnete hitne odlaske veterinaru onda kad je to najmanje potrebno i poželjno.

Božićna jelka

- Božićnu jelku postavite u ugao prostorije, tako da je maknete ispred znatiželjnog pogleda vašeg ljubimca. Ako to ne spriječi vašeg psa ili mačku od pokušaja da se popnu ili skaču na drvo, onda na donje grane možete staviti komade aluminijske folije, plastičnu bočicu napunjenu nečim zveckavim ili bilo što drugo što stvara buku te će vas upozoriti na prijeteću nevolju, odnosno pokušaje vašeg dlakavog prijatelja da sruši stablo.

- Zlatne i srebrne svjetlucave girlande daju lijep i svečan dojam jelki, no pazite da ih obijesite tako da krajevi budu izvan dosega vašeg ljubimca. Progutaju li takvu girlandu, to može izazvati blokadu crijeva kod njih, a tada je jedino rješenje kriurški zahvat.

- Ne stavljajte lampice na najdonje grane jelke. Osim što se vaš pas ili mačka mogu zaplesti u njih, one predstavljaju opasnost i da dođe do požara. I što je najgore, vaš pas ili mačka mogli bi nehotice zagristi žicu, a to onda ne bi dobro završilo.

- Ukrase također trebate držati izvan dosega vašeg ljubimca jer ako ih progutaju, može doći do gušenja ili blokade crijeva. Uz to, krhotine razlomljenih ukrasa mogu ozlijediti njihove šape, usta i druge dijelove tijela.

- Oni koji kupuju pravu jelku (i ne koriste umjetnu) trebali bi paziti da područje oko nje bude čisto i bez iglica. Možda vam se one ne čine opasnima, ali imajte na umu da im, ako ih progutaju, mogu probosti crijeva.

I druge opasnosti...

- Jeste li znali da su božikovina, imela i božićna zvijezda otrovne za pse i mačke? Ako imate običaj tim biljkama ukrašavati svoj dom, trebali biste ih držati na mjestu na kojem vaši ljubimci neće moći doprijeti do njih.

- Jestivi ukrasi za jelku, bilo da je riječ o ukrasima od kokica, brusnica, ili keksa, su prave tempirane bombe koje samo čekaju da eksplodiraju. Ove poslastice su previše uzbudljive i privlačne vašim ljubimcima i nećete morati dugo čekati da posegnu za njima te sruše cijelu vašu kreaciju oko koje ste se tako trudili.

- Zapaljene svijeće treba staviti na visoke police i druga povišena mjesta izvan dosega vaših ljubimaca jer nikada ne znate kamo živahni repić može zamahnuti i – evo nevolje. Ako, pak, imate otvoreni kamin, obavezno koristite zaštitni paravan kako biste spriječili da dođe do nezgode te da se vaš ljubimac slučajno opeče.

- Kako biste spriječili da vašeg četveronožnog prijatelja ubije struja, sve žice (bilo one u kući ili izvan nje ako imate ukrašeno i dvorište) treba prilijepiti uz zidove.

- Kad umatate poklone, pazite da vaš ljubimac ne bude u blizini. Papir za umatanje, ukrasne trake, plastika pa i komadi odjeće koje bi mogao progutati mogu uzrokovati blokadu crijeva. Škare i ostali potencijalno opasan pribor sklonite s poda ili niskih stolova.

- Petarde i druga pirotehnička sredstva kod velikog broja ljubimaca izazivaju paničan strah, zbog čega mogu napraviti štetu na pokućstvu i, što je najgore, ozlijediti sami sebe. Kod starijih životinja, od šoka može doći i do problema sa srcem, aritmije pa čak i zastoja srca, a nisu rijetki ni epileptični napadi. Kako biste to izbjegli, u dane kad se puca na sve strane, držite svog ljubimca u zatvorenim prostorijama koje su mu poznate te na mjestu gdje se osjeća siguran i gdje nema prevelike buke. Ostaje li sam kod kuće, u smirivanju mu mogu pomoći njegove igračke, a možete mu ostaviti i upaljeno svjetlo i televizor. Ako ste prisutni, za vrijeme pucnjave ostanite smireni ili čak i napravite neki opušteni pokret, poput protezanja ili zijevanja, jer će to umiriti i vašeg prijatelja.

Linker
13. svibanj 2024 02:19